Fortfarande utmaningar gällande avtal och praxis i skyddsarbetet
Strejken i vårdarorganisationerna, som började för en vecka sedan, förändrade HUS vardag avsevärt. Mängden arbete inom ramen för skyddsarbetet begränsar patientvårdens omfattning. Under veckan har förhandlingarna framskridit, men det finns också smärtpunkter.
Förhandlingarna om skyddsarbete har förts dagligen med vårdarorganisationerna. När strejken började var synen på ett tillräckligt skyddsarbete långt ifrån varandra, men under veckan har det skett framsteg. Åsikterna går fortfarande isär. HUS förslag vid förhandlingarna om skyddsarbetet baserar sig på de medicinska experternas bedömning av behovet av patientvård. ”Förslagen är inte ställningstaganden till strejkrätten eller löneuppgörelsen, utan de baserar sig på tryggandet av patienternas jour- och brådskande vård”, säger förvaltningsöverskötare Marja Renholm.
I enlighet med lagen beslutar organisationerna om mängden skyddsarbete. ”Då tar de i praktiken ansvar för patientsäkerheten. HUS är en stor organisation inom den specialiserade sjukvården och hos oss vårdas allvarligt sjuka patienter. Det är en mycket krävande uppgift att känna till alla funktioner och patientgruppernas behov”, säger förvaltningsöverläkare Veli-Matti Ulander.
Den största smärtpunkten i HUS verksamhet under hela veckan har varit tillgången till diagnostiska undersökningar. Det har också varit svårt att ordna laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar för jourpatienter. Brådskande undersökningar måste hela tiden inhiberas. Till exempel med tanke på cancerpatienternas diagnoser, behandlingar och operationer kan inte alla nödvändiga undersökningar göras.
Vid förhandlingarna om skyddsarbetet förs förhandlingar om läget för endast tre dagar framåt. Utöver detta förs ytterligare förhandlingar. ”Den korta tiden för förhandlingarna innebär att det finns mycket lite tid för att kalla in patienter till vård och göra nödvändiga förhandsarrangemang. Antalet vårdare varierar hela tiden, antalet personer som redan förhandlats fram minskas också”, berättar Renholm.
Efter den inledande förvirringen fungerar arbetsfördelningen så att cheferna kallar in en överenskommen mängd personal till arbetet för varje arbetsskift. ”Problemet är att organisationernas beslut om extra personal ofta kommer först på kvällen. Det antal personer som utlovats vid förhandlingarna har inte alltid realiserats, eftersom personalen inte har nåtts eller arbetstagarna har vägrat att komma till arbetsskiftet. Det har också förekommit situationer där det funnits mer personal än vad som avtalats. Det här beror på att arbetsgivaren inte har rätt att fråga vem som deltar i strejken och vem som inte gör det”, berättar Renholm.
På jourerna har man klarat sig hyfsat
Vid jourerna har vårdpersonalen utgjort cirka 60 procent av det normala antalet och Nylands jourhjälps förmåga att stödja jourernas verksamhet är knapp. ”Det har inte varit så stor rusning på jourerna som vi befarade, eftersom cirka 75 procent av det normala antalet patienter har sökt sig till jourmottagningarna”, säger Ulander.
Förhandlingarna om skyddsarbetet har förts i god anda. ”Nog är det i vårt gemensamma intresse att trygga den jourmässiga och brådskande patientvården”, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.
HUS är förhandlingspart i skyddsförhandlingarna, men HUS är inte förhandlingspart i förhandlingarna om arbetsmarknadsavtal. "Även här står vi på samma sida. Vi önskar att arbetsmarknadsförhandlingarna framskrider och att en snabb lösning nås", säger Mäkijärvi.
Mer information om HUS tjänster under strejken finns på adressen hus.fi/sv/strejk
Mera information för media:
Nyckelord
Om
På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.
HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Finlands första fall av apkoppssmitta är mycket sannolikt25.5.2022 11:44:04 EEST | Tiedote
Vid HUS har det hos en vuxen manlig patient konstaterats en smitta orsakad av ett virus som tillhör orthopoxgruppen. Apkopps- och smittkoppsvirusen är orthopoxvirus. Den slutliga bekräftelsen gällande apkoppssmittan fås då sekvenseringen av provet blir klar i slutet av veckan.
Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta hyvin todennäköinen25.5.2022 11:40:24 EEST | Tiedote
HUSissa on todettu aikuisella miespotilaalla orthopox-ryhmään kuuluvan viruksen aiheuttama tartunta. Apina- ja isorokkovirukset ovat orthopoxviruksia. Lopullinen varmistus apinarokkotartunnasta saadaan, kun näytteen sekvensointi valmistuu loppuviikolla.
Det finns ett växande behov av stödcenter för personer som utsatts för sexuellt våld18.5.2022 14:02:47 EEST | Tiedote
Finlands första stödenhet för personer som utsatts för sexuellt våld firar fem år. Enheten finns vid Kvinnokliniken i Helsingfors. Sammanlagt 15 center har öppnats under de fem åren.
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksille on kasvava tarve18.5.2022 14:02:43 EEST | Tiedote
Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö Helsingin Naistenklinikalla täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Viiden vuoden aikana keskuksia on avattu yhteensä 15.
Utvecklingen av diagnostik och vård förbättrar prognosen för hudmelanom13.5.2022 10:45:19 EEST | Tiedote
Största delen av dem som får hudmelanom tillfrisknar tack vare att de uppsöker vård tillräckligt tidigt och för att behandlingarna utvecklas kontinuerligt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum