Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Från kommuner till välfärdsområden 2023 – vad innebär förändringen för elev- och studerandevården?

Dela

Övergången till välfärdsområden inverkar på skolornas vardag. På regionförvaltningsverkens nationella webbinarium den 11 maj 2022 diskuteras hur elev- och studerandevården kan förbereda sig på förändringen.

Välfärdsområdena som startar i början av 2023 har väckt en del frågor i skolvärlden då elev- och studerandevården överförs från kommunerna till välfärdsområdena. Hur ändras strukturerna och hur ska skolorna förbereda sig på de här förändringarna i sin vardag? Hur försäkrar vi oss om att eleverna får bästa möjliga tjänster i förändringen?

Den 11 maj ordnar regionförvaltningsverken webbinariet Kontaktytorna mellan bildningskommunen och välfärdsområdet för att klargöra effekterna av förändringen. Evenemanget öppnas av barnombudsman Elina Pekkarinen som talar om barnens rättigheter. Övriga sakkunniga presenterar bland annat vad lagstiftningen innebär och vad kommunens yrkesfolk behöver veta om den. Vi bjuder på vägkost för planeringen av samspelet mellan kommunerna och välfärdsområdena.

”Samarbetet mellan kommunen och välfärdsområdet bygger på att professionellt kunna jobba tillsammans”, konstaterar bildnings- och välfärdsdirektör Mari Haapanen i Vichtis, som kommer att delta i paneldebatten under webbinariet. ”Verksamhetsmiljön och framtidens processer är utmanande för oss. Det är bra om vi kan identifiera och urskilja de spänningar och målsättningar som finns i processerna, så att vi kan bemöta och förstå dem. De närmaste åren kommer det att finnas många möjligheter att utveckla samarbetet.”

Webbinariet är riktat till alla som är intresserade av kontaktytorna mellan välfärdsområdena och kommunerna, i synnerhet då det handlar om att ordna elev- och studerandevård. Representanter för press och media är också välkomna.

Program:

13:00 Barnens rättigheter i förändringarnas gränssnitt

  • Elina Pekkarinen, barnombudsman

13:30 Vilka är de ändrade strukturerna? Hur borde vi förbereda oss?

  • Arja Ruponen, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet

14:15 Paus

14:30 Elevhälsotjänster som en helhet i välfärdsområdena

  • Marke Hietanen-Peltola, överläkare, Institutet för hälsa och välfärd THL

15:00 Diskussion om kontaktytorna mellan bildningskommunen och välfärdsområdet

Deltagare:

  • Mari Haapanen, bildnings- och välfärdsdirektör i Vichtis
  • Hanna Hämäläinen, projektchef, Mellersta Finlands välfärdsområde 2023
  • Raija Harju-Kivinen, omsorgschef, Petäjävesi kommun
  • Outi Koskinen, planerare av gratis preventivmedel, programmet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Tavastland

Utbildningen hålls på finska. Inspelningen av webbinariet finns tillgängligt på webben två veckor efter evenemanget.

Du kan anmäla dig via evenemangskalendern (på finska).

Mer information:

planerare Linda Mård, tfn 0295 018 827
överinspektör Linda Dalbom, tfn 0295 018 084
regionalförvaltningsverket
förnamn.efternamn@rfv.fi

Nyckelord

Kontakter

Om

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum