Vaasan kaupunki - Vasa stad

Frithjof Tikanoja halusi tarjota taiteen innostavan vaikutuksen kaikille

Jaa

Tikanojan taidekodin ensimmäisessä kerroksessa avautuu 15.3. näyttely ”Taiteen aakkosia – teoksia Frithjof Tikanojan kokoelmasta”. Esillä on kokoelman tuttuja helmiä, mutta myös harvemmin esillä olleita teoksia. Näyttely on avoinna 8.9.2019 saakka.

Henry Matisse: Sculpture et vase de lierre (1916-1917)
Henry Matisse: Sculpture et vase de lierre (1916-1917)

Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanoja lahjoitti keräämänsä laajan taidekokoelman Vaasan kaupungille vuonna 1951, jolloin hänen entiseen kotiinsa perustettiin taidemuseo Tikanojan taidekoti.

Näyttelyn tuottaja, yleisötyön päällikkö Jenni Niemi kertoo, että Tikanoja oli itse kokenut taiteen innostavan vaikutuksen ja halusi tarjota kaikille saman mahdollisuuden. Taidekodin sääntöihin kirjattiinkin, että ”Erikoisesti on oppi- ja taidekoululaisille sekä muulle nuorisolle varattava tilaisuus asiantuntijan opastuksella tutustua taidekokoelmaan.”

Tikanoja toivoi, että taidekoti olisi kaikkien kaupunkilaisten yhteinen taidekoti, ”jossa maalaustaiteeseen vähemmänkin kouliintunut henkilö on löytävä ainakin aakkoset kansainvälisen taidekulttuurin tuntemiseen”. Tämä Frithjof Tikanojan ajatus on haluttu tuoda esiin näyttelyn nimessä.

Esillä kokoelman helmiä

Näyttelyssä on harvoin esillä olleiden lisäksi kokoelman keskeisiä ja tunnetuimpia teoksia, kuten Henri Matissen asetelma ja Pablo Picasson Miehen pää. Suomalaista maalaustaidetta edustavat muun muassa Maria Wiik ja Victor Westerholm.

- Myös Arvi Mäenpään miniatyyreja on esillä, ja tarinan mukaan Sokerihiiri olisi ollut yksi Tikanojan suosikkitöistä, Niemi kertoo.

Näyttelystä löytyvät teemat maisema, asetelma ja ihminen. Teokset on ripustettu teemoittain ja perinteisestä taidenäyttelyripustuksesta hieman poiketen. Teemoja on mahdollista hyödyntää kuvataiteen opetuksessa.

Niemen mukaan näyttely on erityisesti suunnattu lapsiyleisölle, mutta sopii sisällöltään kaiken ikäisille.

- Näyttely sisältää toiminnallisia elementtejä. Esimerkiksi taidekodin kolmanteen kerrokseen on rakennettu vanhanajan kauppa, jossa lapset voivat leikkiä.

Frithjof Tikanojan kiinnostuksesta kirjallisuuteen muistuttaa taidekodin kirjastohuone, jonka viereisessä näyttelyhuoneessa voi uppoutua lukemaan satukirjoja museovierailun yhteydessä.

Tikanojan taidekodissa arvostetaan Frithjof Tikanojan perintöä ja siksi siellä on aina ollut runsaasti ohjelmaa yleisölle, muun muassa musiikki- ja teatteriesityksiä. Tämä poikkitaiteellisuus näkyy myös tämän näyttelyn yleisöohjelmassa ja tapahtumissa.

Tapahtumia

Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset pidetään 15.3. klo 10-17, jolloin Tikanojan taidekotiin on ilmainen sisäänpääsy.

Yleisöopastukset pidetään joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Tikanojan taidekotiin on vapaa sisäänpääsy kansainvälisenä museopäivänä 18.5.

Taidekodin toisessa kerroksessa on esillä Eemu Myntin henkilökuvia 28.4.2019 saakka ja kolmannessa kerroksessa on valokuvia Frithjof Tikanojan elämästä.

Tiedotuskuvia: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/e03l2sVvos0YogD

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn tuottaja, yleisötyön päällikkö Jenni Niemi
Vaasan kaupungin museot
p. 040 184 9250
jenni.niemi@vaasa.fi

Kuvat

Henry Matisse: Sculpture et vase de lierre (1916-1917)
Henry Matisse: Sculpture et vase de lierre (1916-1917)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme