Novo Nordisk Farma Oy

Geenitutkimusta ja kantasoluja – mihin diabeteksen hoito on menossa?

Jaa

Tulevaisuudessa diabetesta hoidetaan yhä yksilöllisemmin ja kokonaisvaltaisemmin, kertoo lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordiskilta. Tyypin 1 diabetekseen kehitteillä on mm. keinohaima. Tyypin 2 diabeteksen lääketutkimuksessa keskitytään ei vain kohonneeseen verensokeriin vaan myös muihin riskitekijöihin.

Diabeteksen hoidossa on edetty paljon viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Reilu kolmekymmentä vuotta sitten verensokerin mittaaminen kotioloissa yleistyi, mikä oli sairauden hoidon historiassa käänteentekevä edistysaskel. Tällä hetkellä diabeteksen hoitoon kehitellään yhä erikoistuneempia ja yksilöllisempiä ratkaisuja.

”Ihon alle pistettävien insuliinien vaikutus ei täysin vastaa elimistön omaa insuliinin eritystä. Siksi tyypin 1 diabeteksen insuliinihoitoon liittyy edelleen haittoja kuten hypoglykemiaa eli matalaa verensokeria sekä painonnousua. Uusia insuliinivalmisteita kehitettäessä tavoitteena on, että insuliinihoito jäljittelisi enemmän potilaan oman haiman insuliinituotantoa”, kertoo lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordiskilta.

Parhaillaan tutkitaan myös niin kutsuttua keinohaimaa, eli insuliinipumppua, joka mittaa jatkuvasti potilaan veren sokeripitoisuutta ja säätelee insuliinin antoa potilaan elimistöön. 

”Toistaiseksi ollaan siinä tilanteessa, että pumppu osaa mitata verensokeria, mutta diabetespotilas päättää, kuinka paljon insuliinia ottaa. Keinohaiman ideana on että laite analysoi verensokerin dataa jatkuvasti, ja älykkäästi säännöstelee insuliinin annostusta”, Saukkonen selittää. ”Keinohaimaa on jo tutkittu useamman viikon pituisissa kokeissa, ja tulokset ovat lupaavia.” 

Toinen tulevaisuuden visio tyypin 1 diabeteksen hoidossa on kantasoluista luotavat saarekesolut. Se tarkoittaa insuliinia tuottavien solujen kasvattamista potilaan omista soluista. Kantasoluhoitoon liittyy paljon kysymysmerkkejä, eikä hoitoa ole vielä päästy testaamaan diabetespotilailla. ”Puhutaan parhaassakin tapauksessa vielä paristakymmenestä vuodesta”, Saukkonen kertoo.

Valtava mullistus tyypin 1 diabeteksen hoidolle liittyy verensokerin mittaamiseen. Tällä hetkellä käytössä on veripisaran ottaminen sormenpäästä, mutta tulevaisuudessa voi olla mahdollista mitata verensokeri korvannipukasta tai silmän värikalvolta piilolinssin tapaisen laitteen avulla. ”Vaikein osa diabeteksen hoitoa on jatkuva verensokerin mittaaminen ja kontrollointi. Siitä eroon pääseminen on tulevaisuuden tavoite”, Saukkonen kertoo.

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen sairaus, johon liittyy suuri sydän- ja verisuonitautiriski. Siksi sairauden hoidon kehitys kulkee parhaillaan entistä kokonaisvaltaisempaan suuntaan. ”On tärkeää miettiä, miten hoitaa koko potilas, ei pelkästään verensokeria, vaan myös muita riskitekijöitä. Näin potilaan ennuste paranee”, Saukkonen sanoo. Huomioon otettavia seikkoja ovat esimerkiksi verenpaine ja veren rasva-arvot. Hyvä uutinen on, että uusimpien tutkimusten mukaan myös eräät diabeteslääkkeet vähentävät sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja kuoleman vaaraa ainakin niillä potilailla, joilla on diabeteksen ohella todettu sydänsairaus. 

Hoidon yksilöllistyminen on asia, joka puhuttaa tyypin 2 diabeteksen kanssa työskenteleviä tutkijoita parhaillaan. Geenitutkimus kehittyy jatkuvasti, ja geenien perusteella voi pian olla mahdollista yksilöidä paras hoito kullekin potilaalle. ”Tulevaisuuden toive on, että kaikkia potilaita ei hoideta samoilla lääkkeillä, vaan voidaan ennustaa millä lääkkeellä saavutetaan kyseisellä potilaalla paras tulos ”, Saukkonen sanoo. ”Yksilöllisyys on selkeä trendi ja tavoite.”

Tero Saukkonen osallistuu Tampereella 23.-24.9. järjestettäville Diabetesmessuilla paneelikeskusteluun aiheesta ”Kurkistus insuliinihoidon lääkekaappiin – tulevaisuusnäkökulma”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Diabetes yleistyy, hoitoon tulossa muutoksia20.12.2017 15:07:11 EETTiedote

Diabeteksen yleistyminen Suomessa ja maailmalla jatkuu. Vaikka hoitokulut ovat potilasta kohden laskeneet, monitahoinen sairaus aiheuttaa ihmisille ja terveydenhuollolle suuria haasteita. Erityisesti huonosta hoitotasapainosta johtuvat liitännäissairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joulukuun 12. päivä järjestetyssä Kansallisessa diabetesfoorumissa vaadittiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sairauden ehkäisemiseen sekä hoitamiseen. Diabetesliiton teettämän valtakunnallisen rekisteritutkimuksen mukaan lisäsairaudet yli kaksinkertaistavat tyypin 2 diabeteksen kustannukset. Tampereen yliopiston laskelmien mukaan pelkästään diabeetikoiden sairaanhoidon kustannukset ilman avopalveluja olivat vuonna 2011 noin 1,5 miljardia euroa eli noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista. THL:n rekisteritutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2014 jo noin 67 000 diabeetikkoa, mikä vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin asukasmäärä

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön. Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti. Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisesti, tot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme