Lapin ELY-keskus

Globaalit kriisit heikentävät elinkeinoelämän näkymien ennustettavuutta

Jaa

Alkuvuoden myönteiset suhdannenäkymät ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Globaalit kriisit yhdessä työvoiman saatavuushaasteen kanssa voivat olla jarruttavia tekijöitä yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Lapin materiaalipankki | Petri Teppo
Lapin materiaalipankki | Petri Teppo

Geopoliittiset jännitteet vauhdittavat Lapin vihreää siirtymää, ja omavaraisuuteen on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota. Lapin elinkeinoelämän investointipotentiaali perustuu kaivannais- ja metalli- ja metsäteollisuuteen sekä matkailuun.

Lapin menestyminen vaatii tehokkaiden kansainvälisten logististen yhteyksien kehittämistä eri puolille maakuntaa. Nykyinen maailmanpoliittinen tilanne nostaa läntisten yhteyksien kehittämisen tärkeyttä, joka näkyy Suomen ja Ruotsin rautatieverkot yhdistävän radan sähköistysurakan käynnistymisenä. Myös raideyhteyttä Kemijärvi-Sodankylä-Kittilä-Kolari selvitetään maakuntakaavoitusta varten. Enontekiö suunnittelee lentojen aloittamista sähkölentokoneilla välillä Rovaniemi-Enontekiö-Tromssa.

Lapin veto- ja pitovoima on parantunut

Monipaikkaisuus ja etätyö tukevat Lapin veto- ja pitovoimaa. Maahanmuuton lisäksi myös kuntien välinen nettomuutto oli viime vuonna ensimmäisen kerran positiivinen vuoden 1962 jälkeen. Tänäkin vuonna Rovaniemi, Kittilä, Inari, Pello, Kolari, Enontekiö, Ranua ja Pelkosenniemi ovat onnistuneet kerryttämään muuttovoittoa kuntien välisessä nettomuutossa.

- Osaavan työvoiman saaminen edellyttää, että työntekijöille on tarjolla kohtuuhintaisia ja riittävän hyvätasoisia asuntoja. Tämä olisi hyvä nostaa maakuntatasolla keskeiseksi teemaksi, Lapin ELY-keskuksen strategiapäällikkö Heino Vasara huomauttaa.

Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Työttömien määrä on alkuvuoden aikana alittanut koronapandemiaa edeltävät luvut. Elokuussa työttömien määrä alitti jo 8 000, joka tapahtui edellisen kerran vuonna 1990. Lomautettujen määrä on palautunut tyypilliseen kausivaihtelukehitykseensä, jossa näkyvät vuosittain toistuvat määräaikaiset lomautukset. Syksyn aikana on ollut nähtävissä, että osa yrityksistä varautuu epävarmoihin tulevaisuuden näkymiin lomautuksia koskevilla muutosneuvotteluilla.

Tutustu alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2022 -katsaukseen Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla
(Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu) - Lapin osuus s. 168–177

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Strategiapäällikkö Heino Vasara, puh. 0295 039 689
Ylijohtaja Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Lapin materiaalipankki | Petri Teppo
Lapin materiaalipankki | Petri Teppo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin säännösteltyjen vesistöjen jääolosuhteet voivat poiketa tavanomaisesta12.1.2023 08:22:15 EET | Tiedote

Sähköenergian tarve voi kuluvana talvena johtaa tavanomaisesta poikkeaviin juoksutuksiin Lapin alueen säännöstellyissä vesistöissä. Tästä johtuen jäätilanne erityisesti Kitisen, Kemijoen pääuoman, Suolijärvien, Vanttausjoen, Kaihuanjoen, Juotasjoen ja Tengeliönjoen vesistöissä voi olla arvaamaton. Lumen määrä Lapin alueella on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tavanomainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme