Uusi puu

Göran Persson: Metsäpohjainen biotalous on panostus ilmastonmuutosta vastaan

Jaa

Ruotsin ex-pääministeri Göran Perssonin mielestä Suomen ja Ruotsin kaltaisten maiden tulee uudistaa metsänjalostusta biotalouden suuntaan.

 - Jos jäämme vain perinteiseen sahatavaran, sellun ja paperin tuotantoon, metsäteollisuuden merkitys ja vientitulot vähenevät. Jotta metsätaloutemme menestystarina jatkuu, on tartuttava uusiin puun jalostuksen mahdollisuuksiin esimerkiksi pakkaus-, kemian- ja tekstiiliteollisuudessa, joilla aloilla voimme kehittää uusia metsäpohjaisia biotalouden tuotteita, Göran Persson painottaa.

- Tämä uusi metsään perustuva tuotanto tulee olemaan suuri panostus taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Kun jalostamme metsää, metsä toimii hiilivarastona. Voimme varastoida hiiltä myös puurakentamisessa ja korvata uusilla metsäpohjaisilla tuotteilla päästöjä tuottavia öljypohjaisia tuotteita, muistuttaa Persson, joka johtaa Euroopan metsäinstituutin ThinkForest-tieteen ja politiikan vuorovaikutusfoorumia.

Teollisuuden satsattava enemmän tutkimus- ja kehitystoimintaan

Perssonin mielestä muutos tarkoittaa nykyistä laadukkaampaa ja korkeamman jalostusasteen tuotantoa metsäteollisuudessa.
- Aasian maihin, erityisesti Kiinaan halutaan ostaa käsittelemätöntä kuitua, josta voidaan innovatiivisesti kehittää tuotteita, kuten esimerkiksi tekstiilikuitua tai kertakäyttömukeja muovisten tilalle. Toivottavasti tätä valmistusta syntyy myös meille, kuidun tuottajamaihin.

- Puunjalostusteollisuuden tulisi ottaa nykyistä vahvempi johtoasema uusien puupohjaisten tuotteiden teknologia- ja tutkimustyössä. Teollisuus satsaa nyt liian vähän rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön, muistuttaa Persson. Tuotteiden kehittäminen vaatii tutkimusta, jonka rahoitusta tarvitaan merkittävästi lisää.

Puun uusia käyttömahdollisuuksia ei tunneta

Persson harmittelee sitä, että näkemykset metsien kestävästä käytöstä ovat Euroopassa hyvin jakautuneita.
- Vaikka olemme erityisesti Ruotsissa ja Suomessa hyvin tietoisia metsätalouden hyödyistä ja päämääristä, näkemykset metsien kestävästä käytöstä ovat hyvin jakautuneita. Vaikka voimme tutkimuksilla osoittaa, että hoidamme metsiämme kestävästi, saamme kritiikkiä siitä, että vaarannamme nykyisillä korjuutasoilla metsien kestävyyttä ja monimuotoisuutta, arvioi Persson metsien käyttöön kohdistuvaa keskustelua.

- Kun pidämme yllä metsätaloutta koskevaa keskustelua jatkuvasti, kansalaisille syntyy enemmän tietoutta metsistä ja sen uusista käyttömahdollisuuksista. Uusia fossiilisia korvaavia puupohjaisia tuotteita ja niiden mahdollisuuksia ilmastomuutoksen torjunnassa ei tunneta vielä riittävästi.

Persson näkee suhtautumisen metsiin olevan myös sukupolvikysymys.
- Kun uusi sukupolvi ei tiedä metsistä juuri mitään, on tärkeää tuottaa tietoa, mitä niille tehdään, erilaisista tavoista hoitaa ja kasvattaa metsää ja miksi metsää tulee hoitaa aktiivisesti. Uskon, että näiden uusien puun käyttömahdollisuuksien hyväksyttävyys kestävää metsänhoitoa kohtaan kasvaa erityisesti nuorten keskuudessa, sanoo Persson.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

050 401 9855http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Mediakutsu: Puupohjainen biotalous - ratkaisuja lokaaleihin ja globaaleihin haasteisiin -seminaari Imatralla 10.10.3.10.2018 10:13:31Kutsu

Puusta saadaan ekologisia pakkauksia ja tekstiileitä. Puu taipuu muovin korvaajaksi, lääkkeeksi ja moneksi muuksi. Globaalit megatrendit tukevat puupohjaisten tuotteiden kysynnän kasvua - uusia ideoita puun hyödyntämiseksi syntyy jatkuvasti. Mitä vaaditaan, että ideat myös synnyttävät uutta liiketoimintaa? Mitä biotalous merkitsee alueellisesti ja globaalisti? Miten kuluttajat suhtautuvat biopohjaisiin ratkaisuihin?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme