Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelma esitellään ensimmäisen kerran kirjamuodossa

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö alkoi kerätä nykytaidetta 2010-luvun alussa, ja se on kartuttanut nykytaidekokoelmaansa suunnitelmallisesti mutta valikoidusti kotimaasta ja maailmalta. Serlachius-museoiden nykytaidekokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli viisisataa teosta. Kokoelmaa kartutetaan tasaisesti ja samojen periaatteiden pohjalta kuin vuorineuvos Gösta Serlachiuksen aikanaan. Hän oli kiinnostunut Suomen kultakauden taiteesta ja vanhasta eurooppalaisesta taiteesta mutta myös oman aikansa taiteesta. Serlachius loi pitkäaikaisia suhteita luottotaiteilijoihinsa, kutsui heitä Mänttään ja tilasi heiltä paljon teoksia. Tämä toimintamalli on jatkunut myös Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaiteen keräilyssä.
Kokoelmasta ja sitä esittelevästä kirjasta erottuvat muutamat taiteilijat, joilta säätiö on hankkinut merkittävän määrä teoksia ja joiden kanssa on tehty yksi tai useampia näyttelyitä. Heitä ovat esimerkiksi Eija-Liisa Ahtila, Elina Brotherus, Ville Lenkkeri, Marita Liulia, Esther Shalev-Gerz ja Riiko Sakkinen. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö seuraa myös muutamien muidenkin taiteilijoiden uraa, ja teoskokonaisuuksia kartutetaan pidemmällä tähtäimellä. Heitä ovat Trish Morrissey, Noora Schroderus, Anna Retulainen, Reima Nevalainen, Stiina Saaristo ja Santeri Tuori.
Kirja on runsaasti kuvitettu, ja siitä on ilmestynyt samanaikaisesti myös englanninkielinen versio.
Kuusi katsetta kokoelmaan – Teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelmasta
ISBN 978-952-7441-20-6
kieli suomi, 320 sivua
Parvs ja Serlachius-museot, 2022
(Ilmestymispäivä 27.10.2022)
Six Glimpses into a Collection – Contemporary Highlights from the Gösta Serlachius Fine Arts Foundation Collection
ISBN 978-952-7441-21-3
kieli englanti, 320 sivua
Parvs ja Serlachius-museot, 2022
(Ilmestymispäivä 27.10.2022)
Kirjoittajat: Leevi Haapala, Saara Hacklin, Veikko Halmetoja, Eeva Ilveskoski, Hanna Johansson,Maaretta Jaukkuri, Pilvi Kalhama, Laura Kuurne, Henna-Rosa Laine, Petra Lehtoruusu, Tomi Moisio, Harri Mäcklin, Tiina Nyrhinen, Lorella Scacco, Helena Sederholm, Pauli Sivonen (toim.), Tarja Talvitie, Jari Tamminen, Timo Valjakka
Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelmaa esittelevä Aamukahvit kaupungin katolla -näyttely on avoinna Serlachius-museo Göstassa (Mäntässä) 5.11.2022–16.4.2023. Näyttelyn on kuratoinut museon kokoelma- ja näyttelypäällikkö Laura Kuurne.
Lisätiedot näyttelystä: tiedottaja Susanna Yläjärvi, Serlachius-museot, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, p. 050 560 0156
Arvostelukappaleet kirjasta ja kuva-aineisto medialle: kustantaja Hanna Karppanen, Kustannusosakeyhti Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi, p. 040 684 9188
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat

















Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme