Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Gramexilta uusi koronatukipaketti: miljoona euroa säätiöiden kautta ja 770 000 euroa aikaistettuina tilityksinä

Jaa

Tekijänoikeusjärjestö Gramex toteuttaa mittavan korona-tukipaketin muusikoille ja tuottajille.

Gramexin yhdistyksen kokous päätti koronatuesta 8. toukokuuta Gramexin hallituksen esityksen mukaisesti.

”Gramexin työntekijät ja luottamushenkilöt näkivät heti koronakriisin alussa, että tämän vakavan shokin taloudelliset vaikutukset ovat poikkeuksellisen suuret musiikkialalle,” sanoo Gramexin puheenjohtaja Tuija Brax. ”Kiviä on käännetty ja etätöitä paiskittu yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.  Kiitollisuudella pääsemme nyt kertomaan hyviä uutisia.”

”Olemme asiassa aktiivisia, koska hätä musiikkialalla on suurta”, sanoo Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo. ”Erityisen kovasti korona iskee keikka- ja live-konserttituloihin, koska ravintolat ovat kiinni ja tapahtumia peruutettu.”

Tukea kentälle useita reittejä

Koronatukea kohdistetaan musiikin esittäjien hyväksi Esittävän säveltaiteen edistämissäätiön kautta noin 874 000 euroa ja musiikkituottajille Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön kautta 150 000 euroa, minkä lisäksi musiikkituottajille tilitetään normaalia nopeammalla aikataululla noin 770 000 euroa.

Musiikkituottajat IFPI Finlandin toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan tuottajajärjestö arvioi tällaisen tilityksen tuottajien kannalta toimivimmaksi ratkaisuksi.   ”Gramex-korvaukset mahdollistavat osaltaan levy-yhtiöille panostukset uuteen kotimaiseen musiikkiin ja uusien äänitteiden julkaisemisen.  Nopeutetut ja sujuvat Gramex-tilitykset ovat koronan aikana tehokkainta tukea tuottajille.”

”Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön osalta suunnitelmissa on kohdistaa varoja kotimaisen äänitetuotannon tukijärjestelmien avustamiseen ja sitä kautta lieventämään koronaviruksen kotimaisille tuotantoyhtiöille aiheutuvia taloudellisia menetyksiä ja rasitusta”, sanoo Kotilainen.

Muusikoiden koronatuen toteutusta ja jakamista koordinoi Esittävän Säveltaiteen Edistämissäätiö ESES.   

” Gramex tekee tärkeää työtä musiikin esittäjien hyväksi tässä poikkeustilanteessa.”, sanoo puheenjohtaja Ahti Vänttinen. ”Gramexin ESES:ille kohdistamat varat käytetään musiikin esittäjien toimeentuloedellytysten tukemiseen, kun tulot etenkin livekeikoista on kokonaan menetetty.”

Musiikin merkitys suuri

Gramex ja sen jäsenjärjestöt kartoittavat jatkuvasti keinoja, joilla voidaan auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa.  Gramex muun muassa aikaisti kevättilitystään kuukaudella sekä muutti taustamusiikkilupien ehtoja niin, että luvalla saa nyt myös striimata musiikkia omilta kotisivuiltaan.  

Kaikki kolme ovat mukana Lyhdyn käynnistämässä adressihankkeessa taiteilijoiden työttömyysturvan parantamiseksi sekä Music Finlandin kokoamissa toimenpide-ehdotuksissa musiikkialan kriisiapuun ja elvytykseen. 

”Kriisi ei ole ohi ja edessä on vielä monta ponnistusta”, sanoo Gramexin puheenjohtaja Tuija Brax.” Lienee kuitenkin oikein sanoa, että musiikin merkitys suomalaisten arjen innoittajana tai lohduttajana on näinä aikoina suuri.”

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Ilmo Laevuo, Gramex ry, 050 518 9894

Puheenjohtaja Ahti Vänttinen, Muusikkojen liitto, 050 569 5585

Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, Musiikkituottajat IFPI Finland, 040 548 1781

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry
Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry
Musiikin Satama / Keilasatama 2 A
02150 ESPOO

Mediayhteydenotot: +358 50 518 9894https://www.gramex.fi

Tekijänoikeusjärjestö Gramex edustaa esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia. Gramexilla on noin 58 000 asiakassopimusta oikeudenhaltijoiden kanssa sekä noin 31 000 korvauksia maksavaa asiakasta. Gramexilta saa lupia äänitemusiikin ja musiikki-videoiden käyttöön. Koska musiikki tekee hyvää, me tahdomme tehdä musiikin käytön helpoksi. Median yhteydenotot: +358 50 518 9894.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Gramexilta vuosikatsaus ja vuosivideo17.6.2020 10:47:38 EEST | Tiedote

Gramex julkaisi tänään vuosikatsauksensa. Sen rinnalla julkaistiin ensimmäisen kerran myös lyhyt vuosivideo. Voit tutustua näihin tiedotteen lopussa olevasta linkistä. Vuonna 2019 Gramexissa panostettiin erityisesti taloudellisen tehokkuuden ja toiminnan läpinäkyvyyden kehittämiseen sekä kansainväliseen metadatayhteistyöhön. Gramexilla oli vuoden lopussa 56 174 asiakassopimusta oikeudenhaltija-asiakkaiden kanssa ja asiakkaana yli 31 000 musiikkia käyttävää liikepaikkaa. Oikeudenhaltija-asiakassopimusten määrä kasvoi yli kahdella tuhannella. Gramex toimii näiden kahden asiakasryhmänsä välissä palvelevana linkkinä, joka sekä helpottaa musiikin käyttöä että kerää korvauksia palkaksi musiikin ammattilaisille. Kolmannes äänitealan tuloista Gramex-korvauksia kerättiin 23,6 miljoonaa euroa. Tämä on merkittävä tulo musiikkialalle. IFPIn julkaiseman Global Music Report -julkaisun mukaan Gramex-korvaukset ovat liki kolmannes (29,5 %) Suomen koko äänitealan tuloista. Gramexin toiminnan tehokkuude

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme