Kiviteollisuusliitto ry

Graniitin vienti lähes huippuvuoden luvuissa

Jaa

Graniitin vienti ylsi vuonna 2013 lähes huippulukuihin. Viennin arvo oli 46 miljoonaa euroa, joka on vain noin 3 % vähemmän kuin graniitin viennin ennätysvuonna 2012. Muu kivi­vienti koostuu pääasiassa vuolukivituotteista.

Luonnonkiven kokonaisviennin arvo oli 73,5 miljoonaa euroa kun se edellisenä vuonna oli 80 miljoonaa euroa. Viennin osuus on kiviteollisuuden liikevaihdosta noin 35 %. Kivituot­teita tuotiin viime vuonna 14 miljoonan euron arvosta, joka on lähes 7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vienti- ja tuontimaista Kiina on ehdoton ykkönen. Muita tärkeitä vientimaita ovat Saksa, Ranska, Ruotsi, Italia, Belgia, Venäjä ja Puola.

Kiviteollisuusliiton toimitusjohtajan Pekka Jauhiaisen mukaan luonnonkiviteollisuuden kuluvan vuoden näkymät ovat kaksijakoiset. Graniitin vienti erityisesti Kiinaan pysyy hy­vällä tasolla ellei mitään erityisempiä markkinahäiriöitä esiinny. Kotimaassa ympäristöra­kentamiseen liittyvä kivituotteiden kysyntä näyttäisi olevan edelleen kohtuullista. Sen si­jaan mm. sisustuskivituotteiden kysyntä ei osoita elpymistä ellei rakentaminen piristy.

Kiviteollisuusliiton hallituksen puheenjohtajan ja Vientikivi Oy:n toimitusjohtajan Ilkka Yli­talon mielestä yksi keskeisimpiä kysynnän kasvun hidastajia suomalaisille kivituotteiden valmistajille on ollut julkisten hankintojen ohjau­tuminen usein tuontikiviin. Julkisten hank­kijoiden soisi miettivän tarkemmin kivi­hankintojensa ympäristövaikutuksia puhumattakaan hankintojen työllisyys -  ja laajemmin­kin aluetaloudellisista vaikutuksista. Ylitalo odottaa uudistuvan hankintalainsäädännön tarjoavan paremmat edellytykset julkisille hankkijoille asettaa hankinnan perusteeksi halvimman hinnan sijaan laatu- ja ympäristökriteerit.

Helsingissä 20.3. pidetyssä Kiviteollisuusliiton vuosikokouksessa valittiin toisen kerran Vuoden kivimies. Tunnustuksen sai Suomen Graniittikeskus Oy:stä rakennusinsinööri Pauli Immonen.

Kiviteollisuusliiton hallituksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen toimitusjohtaja Ilkka Yli­talo Vientikivi Oy Finland - yrityksestä ja hallituksen varapuheenjohtajaksi Palin Granit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Palin.

 

Lisätiedot: tj. Pekka Jauhiainen, 0400 427620, tj. Ilkka Ylitalo, 0500 594497, tj. Heikki Pa­lin, 0400 822355. Tilasto- ja kuva-aineistot: www.finstone.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiviteollisuusliitto ry
Kiviteollisuusliitto ry
Unioninkatu 14, 3. krs
00130 HELSINKI

09 129 9300, finstone@finstone.fihttp://www.finstone.com

Kiviteollisuusliitto ry / The Finnish Natural Stone Association

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiviteollisuusliitto ry

Luonnonkivihankinnoissa pitäisi huomioida muutakin kuin halvin hinta27.3.2017 09:31:48 EEST | Tiedote

Lehdistötiedote/Helsinki 27.3.2017. Kiviteollisuusliiton tekemä suhdannekysely valaa uskoa kotimaisen kivituotekysynnän myönteiseen kehitykseen lähivuosina. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella rakennetaan paljon ja nimenomaan kohteita, joissa luonnonkiven käyttö on luontevaa ja järkevää. Rakenteilla tai suunnitteilla on mittavia kauppakeskuksia, hotelleja ja kaupunkimiljöön kohennushankkeita. Kovan kulutuksen kohteeksi joutuvat rakennukset ja kulkuväylät ovat ominta graniitin käyttöaluetta.