Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Greta Hällfors-Sipiläs och Sulho Sipiläs gemensamma konst och liv visas på HAM

Dela

Greta Hällfors-Sipilä (1899–1974) och Sulho Sipilä (1895–1949) var två ovanligt fördomsfria konstnärer i 1910-talets Finland. Tidens radikala konstriktningar i Europa bröt med bildkonstens traditionella föreställande form och gav upphov till nya färguttryck. Greta och Sulho kastade sig ivrigt in i dessa experiment. HAM presenterar konstnärsparets konst och liv från 1910- till 1950-talet. Utställningen består av 60 verk från olika samlingar. Många fotografier av de två starka konstnärspersonligheterna har bevarats, samt postkort med högtidshälsningar och brev som berättar om det livliga parets samliv.

Greta Hällfors-Sipilä: Natt, 1931 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Greta Hällfors-Sipilä: Natt, 1931 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Greta och Sulho, som kallades Tiva och Halle, studerade vid Finska Konstföreningens ritskola på 1910-talet. Den uppsluppna duon blev ett oskiljaktigt par. Båda konstnärernas tidiga modernism är kopplad till tidens nya konstriktningar, särskilt till det ryska avantgardet. Flera verk har bevarats från de första åren av konstnärernas karriär. I dessa experimenterar de modigt med färg och nya former.

Under 1920- och 1930-talen vände både Sulho Sipilä och Greta Hällfors-Sipilä sin uppmärksamhet till sin närhet, till det de sett och upplevt i sitt eget liv, både vardag och fest. Båda konstnärerna avbildade varandra i sina verk, samt hemmet eller staden och dess nöjen som de såg genom fönstret. Utställningens fokus ligger särskilt på de fängslande gatuvyerna från Helsingfors och stadens livliga sällskapsliv, inte att förglömma. Paret förevigade i många av sina verk även sommarvistelserna i bl.a. Nylands skärgård och på landsbygden i Egentliga Finland. Båtar, badsumpar och strandlivet är återkommande motiv i speciellt Gretas målningar och i hennes skissböcker. Havet var också viktigt för Sulho, vars andra yrke var som officer i flottan.

"Gretas och Sulhos gemensamma liv och gemensamma konst är ett fascinerande ämne som väcker många frågor. Verken förmedlar livsglädje och samtidigt också ensamhet och melankoli. Vilka var orsakerna till att Gretas konstnärskarriär inte tog fart medan hon levde, i motsats till Sulho?” -utställningens kurator Riitta Ojanperä

Utöver bildkonsten var musiken och musicerandet viktigt för konstnärerna och var en del av parets liv genom årtiondena. Greta var nästan lika skicklig som en konsertpianist och paret Sipilä ordnade även små hemmakonserter för sin familj- och vänkrets.

Utställningen är kuraterad av FD Riitta Ojanperä, som också har skrivit boken Greta Hällfors-Sipilä och Sulho Sipilä som publiceras i samband med utställningen. Boken är producerad av HAM och baserar sig på Greta Hällfors-Sipiläs ja Sulho Sipiläs verk som ingår i Helsingfors stads samlingar. Verken har kompletterats med fotografier och med bilder från  de museers samlingar som lånat ut verk till utställningen samt från privata samlingar.

HAM inleder sitt traditionella publikarbete när utställningen öppnas. Först inleds lördagsguidningarna på finska, svenska och engelska för allmänheten som är avgiftsfria för alla museibesökare. Den första söndagen av utställningen hör vi Riitta Ojanperä som är kurator för utställningen. Hon inleder HAM:s serie av expertsöndagar. Under våren genomför HAM och Västra Helsingfors Musikinstitut en serie av minikonserter som är inspirerade av utställningens teman.

Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä / HAM Helsingfors konstmuseum 19.11.2021–14.8.2022

Pressbilder:
www.hamhelsinki.fi/sv/ham-info/till-medier/ (lösenord: hammedia)

HAM Helsingfors konstmuseum
Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Öppet: tis 11–17.30, ons–sön 11.30–19: mån: stängt
Biljetter: 12/10€, gratis för personer under 18 år

Nyckelord

Kontakter

amanuens Heli Harni, HAM, tfn 040 334 6071, heli.harni@hel.fi
Det ordnas inget media evenemang om utställningen. Förhandsbesök för journalister i utställningen: informatör Karri Buchert, tfn 050 304 6707, karri.buchert@hel.fi

Bilder

Greta Hällfors-Sipilä: Natt, 1931 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Greta Hällfors-Sipilä: Natt, 1931 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum