Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Grönlund-Nisusen uusi julkinen teos Triad on valmistunut Kalasatamaan

Jaa

Helsingissä Kalasataman peruskouluun on valmistunut uusi julkinen teos. Taiteilijoiden Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen Triad on koulurakennuksen ruokalan seinään upotettu värivaloteos. Arkkitehtuuriin integroitu teos koostuu kolmesta led-valoilla luodusta ympyrästä, joiden värit vaihtuvat säännöllisin välein.

Grönlund-Nisunen: Triad, 2021 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Grönlund-Nisunen: Triad, 2021 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Värien vaihtuessa teokseen muodostuu sattumanvaraisia visuaalisia kolmisointuja. Ne pohjautuvat fyysikko Isaac Newtonin (1642-1727) esittämään seitsemän sävyn palettiin: sininen, magenta, punainen, oranssi, keltainen, vihreä ja syaani. Väreistä voi muodostua yhteensä 343 erilaista yhdistelmää.

Teos on kuin väriharmoniatesti, joka tutkii musiikin kolmisointujen ja kolmen värin yhdistelmien mahdollisia vastaavuuksia. Seitsemän sävyn paletin voi ajatella rinnastuvan länsimaisen musiikin oktaaviin, joka sisältää seitsemän eri kokosäveltä.

”Sattumanvaraisuudella on keskeinen rooli useissa teoksissamme. Usein se on lähtöisin jostain luonnonilmiöstä, kuten esimerkiksi radioaktiivisen taustasäteilyn määrän vaihtelusta. Vaikka sen keskiarvo säilyy vakiona, lyhyellä aikavälillä esiintyy suurtakin vaihtelua. Teokset elävät omaa elämäänsä niiden ohjausjärjestelmille asettamiemme raja-arvojen puitteissa. Sattumanvaraisuudessa kiehtoo se, että rationaalisista pyrkimyksistämme huolimatta elämäkin on pohjimmiltaan sellaista,” taiteilijat kertovat.

Tommi Grönlund (s. 1967) ja Petteri Nisunen (s. 1962) ovat työskennelleet yhdessä 1990-luvun alusta alkaen. Heidän tuotantonsa koostuu installaatioista ja interventioista rakennettuihin ja luonnonympäristöihin. Teoksissa tärkeässä roolissa ovat usein luonnontieteelliset, fysikaaliset ja mekaaniset ilmiöt, kuten liike, valo ja ääni. Heidän teoksiaan on esitetty lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa ja he ovat toteuttaneet useita teoksia julkisiin tiloihin Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuonna 2020 Grönlund-Nisusella oli laaja yksityisnäyttely ’Flow with Matter’ Shanghai Minsheng Art Museumissa. Vuonna 2013 Grönlund-Nisunen voittivat Leonardo da Vinci World Award of Arts -palkinnon ja 2001 heille myönnettiin Suomi-valtionpalkinto.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Jakomäessä, Maunulassa, Jätkäsaaressa ja Vallilassa. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisen taiteen amanuenssi Kristiina Ljokkoi
HAM
puh. 040 507 6031,
kristiina.ljokkoi@hel.fi

Kuvat

Grönlund-Nisunen: Triad, 2021 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Grönlund-Nisunen: Triad, 2021 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuori Taide Helsinki 2021 - nuorten taiteilijoiden yhteisnäyttelyn teosten haku alkanut4.3.2021 14:39:04 EETUutinen

Nuori Taide Helsinki 2021 on 15–26-vuotiaiden nuorten töistä koostuva yhteisnäyttely, joka järjestetään Kanneltalon galleriassa 20.5–23.6.2021. Näyttelyn tavoitteena on vuosittain nostaa esiin vaihtuvien teemojen avulla nuorten ajatuksia, näkökulmia ja osaamista taiteen keinoin. Vuoden 2021 näyttelyn teemana on See the Sea - näe meri, koe taide, joka inspiroituu kesällä avautuvasta Helsinki Biennaalista.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta toteutettava 25.2. alkaen ilman lähikontakteja24.2.2021 16:44:49 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään 24.2.2021 velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijat varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätös tarkoittaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiloissa ja alueilla toteuttavassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ei tule olla lähikontakteja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme