Kultaseppämestari Tarkkanen Oy

Guldsmedsmästare Tarkkanen blev nästan utan coronastöd - investerade ändå över 80 000 € i produkter för att utveckla verksamheten och utbilda personalen

Dela

När coronapandemin slog till och lamslog möjligheten att ordna stora festligheter, uteblev också beställarna av t.ex. vigselringar. Då skulle det ha varit ekonomiskt klokt och befogat att permittera personalen. Mika Tarkkanen beslöt sig för att göra precis tvärtom. Han investerade i framtiden och anställde mera personal till sin guldsmedsateljé i Arabiastranden i Helsingfors. Resultatet av beslutet: nya smycken, en helt ny produktlansering - klockor, som tillverkas och formges i den egna ateljén samt investering i 3D-teknologin.

Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen
Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen

I drygt ett år har Mika Tarkkanen synat sitt företags verksamhet och gjort modiga beslut med tanke på framtiden. Företagets verksamhetsmodell har analyserats och spjutspetskompetensen vässats. Beslut på vilket segments kunder man i framtiden vill nå och med hurudana produkter. Spetskompetensen, d.v.s. formgivning och tillverkning av unika smycken har fått ett nytt arbetsmoment som tillägg, för att bättre kunna involvera kunden i formgivningsprocessen. Investeringen märks i den dagliga verksamheten. Personalen har utökat sin kompetens med skolning i den nya teknologin och maskininvesteringar har gjorts.

- Eftersom vi hela tiden skapar nya och unika produkter har vi tagit in ett nytt skede i processen. Guldsmederna har lagt en del av formgivandet från skisser på papper till digitalt på dator. Samtidigt har vi utökat vår kompetens inom 3D-skrivare, som möjliggör visuella prototyper. Vi investerade över 10 000 € i en mycket högklassig 3D-skrivare. Med denna kan vi lättare göra testversioner av smycken, berättar Tarkkanen.

Denna verksamhetsmodell har öppnat upp helt nya möjligheter. 3D prototypen ger en utmärkt möjlighet att testa smyckets användbarhet i praktiken.

- Med hjälp av den nya teknologin testar vi även de mest vågade idéerna och har även lagt till nya produkter till våra kollektioner. Vi kan även testa infattning av ädelstenar eller t. ex. ett smyckets användarvänlighet.

- Tidigare har kunden endast sett en bild på smycket och sedan som färdigt. Nu med mellanskedet i 3D får kunden en realistisk uppfattning av smycket och får även bära det “på prov” innan det slutliga smycket tillverkas. Här kan man ännu göra justeringar, säger Tarkkanen.

Missgynnade av coronastöd

Den finska staten erbjöd olika stödpaket för företagare i ett tidigt skede av pandemin, vilket får beröm av Tarkkanen. Tyvärr hör Tarkkanen själv till de småföretagare som nästan helt och hållet blev utan stöd. Orsaken till det var endast stödperiodens tidsram.

- Vi åtnjöt stöd endast under första rundan av stödpaket. Var och en av oss småföretagare minns vilket orättvist villkor det stödet hade. Nästan allt stöd borde ha använts för utomstående konsulttjänster, inte till något konkret som skulle stödja den egentliga företagsverksamheten. Vi skulle t.ex. ha fått använda stödpengar till att anlita en utomstående planerare för att förnya våra hemsidor, men inte för att förverkliga den planen, beskriver Tarkkanen.

I de påföljande uppföljningsperioderna fällde en enda “bra” månad företaget helt utan stödpaket.

- Vår omsättning tappade inte mer än 30% i något skede, så det föll på rätt små grunder. Det skulle verkligen ha hjälpt oss med stödpaket. Jag hade dock redan bestämt mig för att segt kämpa på och inte permittera eller säga upp någon ur personalen. Det var ett ekonomiskt oklokt beslut, men jag höll fast vid mina humana värderingar och satte personalens välmående i främsta rummet, berättar Tarkkanen.

Enda guldsmedsateljén i Finland – handgjorda klockor i egen design

I höst lanserar Tarkkanen nya, till smyckeskollektioner formgivna klockor i Finland, för både kvinnor och män. Varje klocka är som ett unikt konstverk, som speglar sin formgivares stil.

- Varje klocka berättar sin egen historia. Jag utmanade våra guldsmeder att formgiva sin drömklocka. Nu är vi den enda guldsmedsateljén som tillverkar klockor för hand i Finland.

Av de klockor som nu ingår i kollektionen har Mika Tarkkanen formgivit” Karkki”, Mikas son Robert har formgivit ”The story of my Era”, Ville Tuovinen” XZN” och Christoffer Nyström “Aina lähelläsi” (Alltid nära dig).

- Från smyckessidan tog vi med oss ett nytt begrepp om unika produkter till klockorna. Vi kallar det Limited+ - där vi planerar en klocka från början till slut för en kund, som sedan äger dess design. På så vis är klockas ägare enda som någon gång kan besluta sig för att låta tillverka en likadan klocka till, berättar Tarkkanen.


Bilder på klockorna samt tilläggsinformation finns  på https://www.sttinfo.fi/uutishuone/kultaseppamestari-tarkkanen-oy/m?publisherId=69819050

Nyckelord

Kontakter

Ytterligare information:

Mika Tarkkanen
Guldsmedsmästare, ägare
mika@tarkkanen.fi
0400-705155

Pia Toivanen
kommunikatör/storyteller
040-5895525
pia@tarkkanen.fi

Bilder

Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen
Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen
Ladda ned bild
Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen
Guldsmedsmästare Mika Tarkkanen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kultaseppämestari Tarkkanen Oy
Kultaseppämestari Tarkkanen Oy
Hämeentie 155 A, sisäänkäynti Kaanaankatu 2
00560 HELSINKI

040 070 5155https://www.tarkkanen.fi

Följ Kultaseppämestari Tarkkanen Oy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kultaseppämestari Tarkkanen Oy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum