Talous ja nuoret TAT

Haaste on heitetty: nuorille entistä parempia TET-kokemuksia

Jaa

Työelämään tutustuminen eli TET-jakso on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Talous ja nuoret TAT ja S-ryhmä haastavat suomalaiset työnantajat tarjoamaan nuorille TET-harjoitteluiden avulla myönteisen kuvan työelämästä.

Peruskoulun kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla järjestettävä TET on koettu niin hyväksi tavaksi kasvattaa ymmärrystä työelämästä, että se on otettu käyttöön myös joissain lukioissa. Nuorten työelämätaidot kehittyvät parhaiten aidossa ympäristössä.

- TET-paikan tarjoaminen on osa sosiaalista vastuullisuutta siinä missä kesätyötkin. Työnantajilla on tuhannen taalan paikka houkutella nuori omalle alalle tarjoamalla onnistunut TET-kokemus, sanoo TATin talous- ja työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen.

- Parempi TET-kokemus syntyy pienistä asioista. Otetaan nuori osaksi työyhteisöä, perehdytetään hänet kunnolla, annetaan mahdollisuus kysellä ja tutustua erilaisiin työtehtäviin ja urapolkuihin ja muistetaan myös antaa hänelle palautetta, Lehtinen jatkaa.

TET-jakso on ollut osa peruskoulua sen synnystä lähtien. Nyt jo nelikymppinen TET on uudistunut – nykyään nuorten on mahdollista mennä TETiin yksin tai pienellä porukalla, tekemään perustyötä tai innovoimaan ja mennä tuttuun paikkaan tai löytää uusia mahdollisuuksia esimerkiksi järjestökentältä. Ennen kaikkea nuoria kannustetaan entistä enemmän miettimään TET-paikkaa myös kesätöiden näkökulmasta.

- Nuorella on erinomainen mahdollisuus napata kesätyöpaikka TET-jaksolta. Kukapa ei haluaisi palkata kesäksi innokkaaksi ja luotettavaksi työntekijäksi osoittautunutta nuorta, joka on oppinut TETin aikana tuntemaan talon käytännöt, sanoo SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula.

TAT ja S-ryhmä haastavat yhdessä kaikki suomalaiset työnantajat tarjoamaan nuorille TET-paikkoja ja antamaan TETissä myönteisen kuvan työelämästä. Kaupan ala on perinteisesti kiinnostanut nuoria ja S-ryhmä on varmasti yksi Suomen suurimpia TET-kokemusten tarjoajia, sillä S-ryhmän toimipaikoissa työelämään tutustuu arviolta yli 10 000 nuorta vuosittain.

- Kaupan ala todella on silta työelämään, opetammehan työelämätaitoja isolle osalle suomalaisnuorista. Rooli on hyvin vastuullinen. Osana Nuori Mieli Työssä -hankettamme selvitimme, mitä odotuksia nuorilla työelämälle on, ja kannustus sekä palautteen saaminen nousivat odotuksissa selvästi esiin. Parhaimmillaan TET tsemppaakin nuorta uskomaan omiin kykyihinsä ja pohjustaa hyvän ammatillisen itsetunnon syntyä, Nikula sanoo.

TATin ja S-ryhmän kampanjan tavoitteena on varmistaa mahdollisimman monelle nuorelle hyvä kokemus työelämästä onnistuneen TET-kokemuksen avulla. Samalla nuoria halutaan kannustaa pohtimaan omaa työelämäpolkua askeleen pidemmälle ja suoriutumaan TETistä niin hyvin, että kesätyöpaikan saaminen on helpompaa. Työnantajia voi haastaa mukaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #parempiTET.

Tutustu erilaisiin TET-malleihin: kunkoululoppuu.fi/tet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susa Nikula
henkilöstöjohtaja, S-ryhmä
susa.nikula@sok.fi
010 76 80260

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Talous ja nuoret TAT
Talous ja nuoret TAT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.tat.fi

Talous ja nuoret TAT on valtakunnallinen vaikuttaja. Autamme nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talous ja nuoret TAT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme