Haja-asutuksen vesihuoltoon haetaan ratkaisuja
Hämeessä haja-asutusalueiden yhteinen vesihuolto perustuu pääasiassa vesiosuuskuntien ja -yhtyminen tarjoamiin palveluihin. Suurella osalla toimijoista on haasteita tuottaa laadukkaita ja toimintavarmoja vesihuoltopalveluja. Syinä ovat riittävän asiantuntemuksen ja resurssien vähyys sekä vesihuollon ylläpidon rahoitus. Taajamien ulkopuolella laitospalvelujen saatavuuden varmistaminen vaativat toimenpiteitä.
Kiinteistökohtaisen vesihuollon järjestämisen haasteina ovat talousvesikaivojen rakenteiden heikko kunto sekä veden määrä- ja laatuongelmat. Jätevesihuollon suurimmat puutteet liittyvät usein jätevesijärjestelmiin, jotka eivät täytä jätevesien käsittelylle asetettuja vaatimuksia. Arvion perusteella 70–80 % kiinteistöjen nykyisistä jätevesijärjestelmistä tarvitsisi parannustoimenpiteitä. Lisäksi saneerattujen järjestelmien käyttö- ja ylläpito vaatii säännöllistä hoito- ja ylläpitoa.
Haja-asutusalueiden tarkoituksenmukaisilla vesihuoltoratkaisuilla ja niiden ylläpidolla vaikutetaan osaltaan alueiden ja asukkaiden elinkeinoihin ja toimeentuloon, asumiseen, ympäristöön ja ilmastoon sekä elintarvikkeiden alkutuotantoon ja jatkojalostukseen. Kiertotalouden edistäminen ja hiilineutraaliuden tavoittelu koskevat myös haja-asutusalueita. Hajajätevesilietteiden hyötykäyttö ja ravinteiden kierrätys vaativat jatkossa entistä enemmän toimenpiteitä.
Strategian tavoitteena on selventää eri toimijoiden vastuita ja velvoitteita, kannustaa yhteistyöhön sekä esittää toimijakohtaisia suosituksia, joita hyödyntämällä saavutetaan hyvä ja toimiva haja-asutuksen vesihuolto vuoteen 2030 mennessä. Strategia tukee osaltaan käynnissä olevia kansallista vesihuoltouudistusta, jossa etsitään ratkaisuja koko Suomen vesihuollon uudistamiseen ja toimintaympäristömuutosten ennakointiin sekä Hämeen alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa esitettäviä painopisteitä ja kehittämistoimenpiteitä.
Strategian toteutusta ohjaa ryhmä, jossa on edustajia Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntaliitoista, alueen kunnista ja vesihuoltolaitoksista sekä Suomen vesihuolto-osuuskunnat ry:stä ja Hämeen ammattikorkeakoulusta. Strategian toteutuksesta vastaa Hämeen ELY-keskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Jussi Leino, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 197, jussi.leino(at)ely-keskus.fi
Johtava vesitalousasiantuntija Timo Virola, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 245, timo.virola(at)ely-keskus.fi
Tiedotus:
Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh 0295 025 037
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Peltovalvonnat käyntiin Päijät- ja Kanta-Hämeessä – tukiehtojen toteutumista valvotaan tilakäynneillä ja satelliittien avulla4.7.2025 09:09:34 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 60 tilalle Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.
Hämeen leväseurantapaikoilla on tähän mennessä ollut muutama vähäinen sinileväesiintymä3.7.2025 14:06:37 EEST | Tiedote
Hämeessä on tänäkin kesänä 18 valtakunnallista leväseurantapaikkaa. Sinilevähavainnot ovat olleet tähän mennessä vähäisiä.
EU:n maaseuturahoitusta saavia hankkeita Kanta- ja Päijät-Hämeessä valittu – Loppuvuodelle rahoitusta reilusti jäljellä2.7.2025 10:43:16 EEST | Tiedote
Alkuvuonna päättyneillä valintajaksoilla saaduista hakemuksista ELY-keskus valitsi rahoitettavaksi 14 toteutukseen etenevää maaseudun kehittämishanketta. Hankkeilla parannetaan esimerkiksi yrittäjien tekoälytaitoja, kunnostetaan jokimelontareittejä ja kehitetään Hämeelle tärkeää ruokasektoria. Loppuvuodeksi tukirahaa on jäljellä reilusti, mutta hakemuksia kaivataan, jotta raha tulee Hämeessä hyötykäyttöön.
Hinkkasen silta Janakkalassa korjataan, liikenne kiertotielle maanantaina 7.7.2025 klo 8.0030.6.2025 13:03:00 EEST | Tiedote
Mallinkaistentie (tie 13856) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Hinkkasen sillan korjauksen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Harjulan silta Janakkalassa uusitaan, liikenne kiertotielle tiistaina 8.7. klo 12.0030.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Löyttymäentie (tie 13857) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Harjulan sillan uusimisen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme