Hämeen ELY-keskus

Haja-asutuksen vesihuoltoon haetaan ratkaisuja

Jaa

Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien alueille päivitetään yhteinen vuoteen 2030 ulottuva haja-asutuksen vesihuoltostrategia. Strategia tukee lähes 55 000 haja-asutuksen asukkaan vesihuollon varmistamista myös tulevaisuudessa. Strategia korvaa vuonna 2004 valmistuneen Hämeen haja-asutuksen vesihuollon toteuttamisstrategian.

Hämeessä haja-asutusalueiden yhteinen vesihuolto perustuu pääasiassa vesiosuuskuntien ja -yhtyminen tarjoamiin palveluihin. Suurella osalla toimijoista on haasteita tuottaa laadukkaita ja toimintavarmoja vesihuoltopalveluja. Syinä ovat riittävän asiantuntemuksen ja resurssien vähyys sekä vesihuollon ylläpidon rahoitus. Taajamien ulkopuolella laitospalvelujen saatavuuden varmistaminen vaativat toimenpiteitä.

Kiinteistökohtaisen vesihuollon järjestämisen haasteina ovat talousvesikaivojen rakenteiden heikko kunto sekä veden määrä- ja laatuongelmat. Jätevesihuollon suurimmat puutteet liittyvät usein jätevesijärjestelmiin, jotka eivät täytä jätevesien käsittelylle asetettuja vaatimuksia. Arvion perusteella 70–80 % kiinteistöjen nykyisistä jätevesijärjestelmistä tarvitsisi parannustoimenpiteitä. Lisäksi saneerattujen järjestelmien käyttö- ja ylläpito vaatii säännöllistä hoito- ja ylläpitoa.

Haja-asutusalueiden tarkoituksenmukaisilla vesihuoltoratkaisuilla ja niiden ylläpidolla vaikutetaan osaltaan alueiden ja asukkaiden elinkeinoihin ja toimeentuloon, asumiseen, ympäristöön ja ilmastoon sekä elintarvikkeiden alkutuotantoon ja jatkojalostukseen. Kiertotalouden edistäminen ja hiilineutraaliuden tavoittelu koskevat myös haja-asutusalueita. Hajajätevesilietteiden hyötykäyttö ja ravinteiden kierrätys vaativat jatkossa entistä enemmän toimenpiteitä.

Strategian tavoitteena on selventää eri toimijoiden vastuita ja velvoitteita, kannustaa yhteistyöhön sekä esittää toimijakohtaisia suosituksia, joita hyödyntämällä saavutetaan hyvä ja toimiva haja-asutuksen vesihuolto vuoteen 2030 mennessä. Strategia tukee osaltaan käynnissä olevia kansallista vesihuoltouudistusta, jossa etsitään ratkaisuja koko Suomen vesihuollon uudistamiseen ja toimintaympäristömuutosten ennakointiin sekä Hämeen alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa esitettäviä painopisteitä ja kehittämistoimenpiteitä.

Strategian toteutusta ohjaa ryhmä, jossa on edustajia Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntaliitoista, alueen kunnista ja vesihuoltolaitoksista sekä Suomen vesihuolto-osuuskunnat ry:stä ja Hämeen ammattikorkeakoulusta. Strategian toteutuksesta vastaa Hämeen ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Jussi Leino, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 197, jussi.leino(at)ely-keskus.fi
Johtava vesitalousasiantuntija Timo Virola, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 245, timo.virola(at)ely-keskus.fi

Tiedotus:
Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh 0295 025 037

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Hämeessä tammikuussa 22 997 työtöntä työnhakijaa2.3.2021 08:07:40 EETTiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli tammikuun lopussa 22 997 työtöntä työnhakijaa, joista 3 177 kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta 4 834:llä eli 27 prosenttia. Kasvusta 1 884 henkilöä oli lomautettujen ja 2 950 muiden työttömien määrän kasvua. Joulukuusta tammikuuhun työttömien kokonaismäärä väheni 1 787:llä (-7 %). Tämä johtui sekä lomautettujen (-1250) että muiden työttömien (-537) määrän laskusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta. Hämeen ELY-keskuksen toimialue laajeni vuoden alussa, kun Iitti siirtyi Kymenlaaksosta osaksi Päijät-Hämeen maakuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme