Hämeen ELY-keskus

Hajoaako hirsiseinä, pettävätkö perustukset? Avustusten hakuaika vanhojen rakennusten kunnostamiseen lähestyy!

Jaa

Hämeen ELY-keskus jakaa vuosittain avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Avustuksilla tuetaan vanhojen rakennusten säilyttävää korjausrakentamista sekä hyvien rakennus- ja korjaustapojen säilymistä. Avustusten hakuaika on 18.10‒30.11.2022.

Korjausta vaativia vaurioita talossa. Kuva: Hannele Kuitunen
Korjausta vaativia vaurioita talossa. Kuva: Hannele Kuitunen

Avustusta voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat ja haltijat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt esim. asunto-osakeyhtiö, maatalousyhtymä, yhdistys, kunnat ja kuntayhtymät. Vuonna 2022 avustusta sai 16 kohdetta Päijät-Hämeessä ja 23 kohdetta Kanta-Hämeessä. Myönnetyt avustukset olivat suuruudeltaan 750–9 000 euroa. Kanta- ja Päijät-Hämeessä toteutettaviin hankkeisiin avustusta haetaan Hämeen ELY-keskuksesta.

Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnetään erityyppisille ja -ikäisille rakennuksille. Sopivia korjauskohteita ovat esimerkiksi vesikaton, rungon ja ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden ja ovien tai tulisijojen kunnostaminen. Avustusta voi hakea myös rakennuksen pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen sekä muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin. Myös kuntokartoituksen ja korjaussuunnitelman tekemiseen voi saada avustusta.

Avustettavien kohteiden valinnassa otetaan huomioon mm. kulttuurihistoriallinen arvo, suunnitellut kunnostustoimenpiteet, kunnostustöiden vaikutus rakennuksen säilymiseen tai laajemmin ympäristöön sekä korjaushankkeen toimiminen kannustavana esimerkkinä.

Avustuksella tuetaan eri aikakausien hyvien rakennus- ja korjaustapojen säilymistä, rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön arvojen säilymistä sekä perinteisten työtapojen, ammattien sekä materiaalien säilymistä. Säästävä korjaaminen toteuttaa kestävän rakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita eikä tuhlaa materiaaleja. Asiantunteva korjaaminen varmistaa rakennuksen säilymisen pitkään käyttökelpoisena.

Avustushaun infotilaisuus järjestetään syyskuussa

Hämeen ELY-keskus järjestää infotilaisuuden rakennusperinnön hoitoavustuksen mahdollisuuksista 22.9.2022 klo 17.30–19. Tervetuloa kuulemaan! Infotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuus järjestetään verkossa Teamsilla. Linkki tilaisuuteen löytyy ELY-keskuksen verkkosivujen tapahtumakalenterista (ely-keskus.fi).

Tilaisuuden ohjelma:

Ohjeita Museoviraston rakennusten entistämisavustusten hakuun sekä perehdytystä perinteisiin materiaaleihin ja työtapoihin
Anne Räsänen, Hämeenlinnan kaupunginmuseon rakennusrestaurointiasiantuntija

ELY-keskuksen rakennusperinnön hoitoavustus ja käytännön ohjeita avustuksen hakemiseen
Hannele Kuitunen, Alueidenkäytön asiantuntija, Hämeen ELY-keskus

Yleisön kysymyksiin ovat vastaamassa myös rakennustutkijat alueellisista vastuumuseoista sekä korjausasiantuntija Anssi Malinen Lahden museoista.

Avustuksia koskevia kysymyksiä voi lähettää etukäteen Hämeen ELY-keskukseen Hannele Kuituselle, hannele.kuitunen@ely-keskus.fi

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueellisten vastuumuseoiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Hämeen ELY-keskus

Hannele Kuitunen puh. 0295 025 021
Virve Ulonen puh. 0295 025 251
sähköposti etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Korjausneuvontaa antavat alueelliset vastuumuseot

Kanta-Häme: Hämeenlinnan kaupunginmuseo: Anne Räsänen, restaurointiasiantuntija, p. 050 434 9618, anne.rasanen(at)hameenlinna.fi
Päijät-Häme: Lahden museot: Anssi Malinen, korjausrakentamisen asiantuntija, p. 044 482 6372, anssi.malinen(at)lahti.fi

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Korjausta vaativia vaurioita talossa. Kuva: Hannele Kuitunen
Korjausta vaativia vaurioita talossa. Kuva: Hannele Kuitunen
Lataa
Korjausta vaativa katto. Kuva: Hannele Kuitunen
Korjausta vaativa katto. Kuva: Hannele Kuitunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Hämeessä lokakuussa 16 842 työtöntä työnhakijaa22.11.2022 08:12:00 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli lokakuun lopussa 16 842 työtöntä työnhakijaa, joista 841 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2303 vähemmän (-12 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-616) että muiden työttömien (-1687) määrä väheni. Myös syyskuusta lokakuuhun työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa oli edelleen pienessä laskussa, vaikka lomautettujen määrä kasvoi (+82). Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme