Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Haju- ja makuaistin äkillistä heikkenemistä COVID-19-taudin yhteydessä selvitetään kyselytutkimuksella

Jaa

Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston tutkijat ovat mukana kansainvälisessä COVID-19-tutkijaryhmässä, joka pyrkii selvittämään haju- ja makuaistin heikkenemisen yhteyttä uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kaikkia hengitystiesairauden vastikään sairastaneita pyydetään vastaamaan kyselyyn.

Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää. Kuvaaja: Hanna Oksanen / Turun yliopisto.
Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää. Kuvaaja: Hanna Oksanen / Turun yliopisto.

Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet COVID-19-taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista, jopa muiden oireiden puuttuessa. Tutkijat ympäri maailmaa ovat perustaneet yhteisen ryhmän, jonka tarkoituksena on lisätä tutkimukseen perustuvaa tietoa aistien (haju ja maku) yhteydestä COVID-19-tautiin.

Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) -tutkijaryhmään kuuluu jo 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta. Suomesta mukana ovat professori Mari Sandell Helsingin yliopistosta ja Turun yliopistosta sekä yliopistotutkija Antti Knaapila Helsingin yliopistosta.

Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää.

– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien COVID-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan kyselytutkimukseen, joka liittyy haju- ja makuaistin äkilliseen heikkenemiseen, Sandell ja Knaapila sanovat.

Kyselytutkimus käännetään yli 20 eri kielelle. Suomeksi se on jo saatavilla. Kyselyyn vastaamiseen kuluu tyypillisesti noin 15 minuuttia.  

Vastaa kyselyyn osoitteessa: http://gcchemosensr.org/

Kyselyn tarkoituksena ei ole varmistaa mahdollista diagnoosia tai tarjota hoitotoimenpiteitä. Haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä terveyskeskukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta Suomessa:

professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto, +358 40 3524149, mari.sandell@helsinki.fi

Kuvat

Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää. Kuvaaja: Hanna Oksanen / Turun yliopisto.
Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää. Kuvaaja: Hanna Oksanen / Turun yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme