Haju- ja makuaistin äkillistä heikkenemistä COVID-19-taudin yhteydessä selvitetään kyselytutkimuksella

Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet COVID-19-taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista, jopa muiden oireiden puuttuessa. Tutkijat ympäri maailmaa ovat perustaneet yhteisen ryhmän, jonka tarkoituksena on lisätä tutkimukseen perustuvaa tietoa aistien (haju ja maku) yhteydestä COVID-19-tautiin.
Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) -tutkijaryhmään kuuluu jo 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta. Suomesta mukana ovat professori Mari Sandell Helsingin yliopistosta ja Turun yliopistosta sekä yliopistotutkija Antti Knaapila Helsingin yliopistosta.
Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää.
– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien COVID-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan kyselytutkimukseen, joka liittyy haju- ja makuaistin äkilliseen heikkenemiseen, Sandell ja Knaapila sanovat.
Kyselytutkimus käännetään yli 20 eri kielelle. Suomeksi se on jo saatavilla. Kyselyyn vastaamiseen kuluu tyypillisesti noin 15 minuuttia.
Vastaa kyselyyn osoitteessa: http://gcchemosensr.org/
Kyselyn tarkoituksena ei ole varmistaa mahdollista diagnoosia tai tarjota hoitotoimenpiteitä. Haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä terveyskeskukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja tutkimuksesta Suomessa:
professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto, +358 40 3524149, mari.sandell@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme