Haju- ja makuaistin äkillistä heikkenemistä COVID-19-taudin yhteydessä selvitetään kyselytutkimuksella

Monet potilaat ja lääkärit ovat raportoineet COVID-19-taudin yhteydessä nopeista haju- ja makuaistin muutoksista, jopa muiden oireiden puuttuessa. Tutkijat ympäri maailmaa ovat perustaneet yhteisen ryhmän, jonka tarkoituksena on lisätä tutkimukseen perustuvaa tietoa aistien (haju ja maku) yhteydestä COVID-19-tautiin.
Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) -tutkijaryhmään kuuluu jo 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta. Suomesta mukana ovat professori Mari Sandell Helsingin yliopistosta ja Turun yliopistosta sekä yliopistotutkija Antti Knaapila Helsingin yliopistosta.
Maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla tutkijat pyrkivät selvittämään uuden koronaviruksen liikkeet ja miten sen leviämistä voitaisiin estää.
– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien COVID-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan kyselytutkimukseen, joka liittyy haju- ja makuaistin äkilliseen heikkenemiseen, Sandell ja Knaapila sanovat.
Kyselytutkimus käännetään yli 20 eri kielelle. Suomeksi se on jo saatavilla. Kyselyyn vastaamiseen kuluu tyypillisesti noin 15 minuuttia.
Vastaa kyselyyn osoitteessa: http://gcchemosensr.org/
Kyselyn tarkoituksena ei ole varmistaa mahdollista diagnoosia tai tarjota hoitotoimenpiteitä. Haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa kannattaa olla suoraan yhteydessä terveyskeskukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja tutkimuksesta Suomessa:
professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto, +358 40 3524149, mari.sandell@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediakutsu: Miten asiantuntijat edistävät algoritmisten järjestelmien kehittämistä16.9.2025 14:20:02 EEST | Kutsu
Tule torstaina 18. syyskuuta klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan tekoälyteknologian tutkimuksen uusimpia tuloksia.
Matematiikan soveltamista pitäisi oppia paremmin jo koulupolun alussa16.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Matematiikan soveltaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, jossa koneet suorittavat puolestamme yksinkertaiset laskutoimitukset. Taitoja tulisi tukea tutkimukseen perustuvilla menetelmillä ja ottaa huomioon yksilön ominaisuudet sekä tehtävien piirteet.
Teologiaa, jossa ihminen ei ole enää kaiken mitta15.9.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Minkälaista teologiaa syntyy maailmassa, jossa ihmisen erityisasemaa ei enää pidetä itsestäänselvyytenä? Toni Koivulahti haastaa kristillisen teologian ihmiskeskeisen ajattelun väitöstutkimuksessaan.
Täydennetyt elintarvikkeet ja ravintolisät tärkeitä vegaanien luustolle12.9.2025 11:58:40 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset ja aikuiset saavat keskimäärin riittävästi luustolle tärkeitä kalsiumia ja D-vitamiinia, mutta luun aineenvaihdunta poikkeaa sekaruokavaliota noudattavista.
Food Days tuo ruoka-alan asiantuntijat Seinäjoelle11.9.2025 13:08:23 EEST | Tiedote
Food Days -tapahtuma tuo ruokajärjestelmän asiantuntijat, tutkijat, elintarvikealan yritykset ja ruokayrittäjät Seinäjoelle 16.–18.9.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme