Hyvinvointiala HALI ry

HALI: Potilasdirektiivi toteutuu − hoitoon pääsyä helpotettava myös Suomessa

Jaa
Potilasdirektiivin toteutuminen Suomessa on tärkeä ja odotettu asia. Muutos lisää suomalaisten valinnan mahdollisuuksia ja avaa lisää ovia päästä terveydenhoitoon, Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Eveliina Vigelius toteaa.
Eveliina Vigelius. Kuva: Kimmo Metsäranta.
Eveliina Vigelius. Kuva: Kimmo Metsäranta.

Eduskunta hyväksyi torstaina 9.2. niin sanotun EU:n potilasdirektiivin korjatun toimeenpanon. Jatkossa suomalainen voi hakeutua toisessa EU- tai ETA-maassa hoitoon yksityiselle tai julkiselle, ja hoito korvataan hänelle kuin hän olisi saanut hoidon Suomessa julkisella. Korvaus voi olla enintään sen suuruinen kuin hoidon kustannus Suomessa. Aiemmin ulkomailla saadusta hoidosta on Suomessa saanut vain Kela-korvauksen.  

−Tämä on iso ja pitkään odotettu asia. Suomalainen voi nyt toisessa EU-maassa hakeutua hoitoon niin julkiselle kuin yksityiselle – molemmista saa Suomen julkisen mukaisen korvauksen, Vigelius sanoo.  

Mitä pidemmät jonot Suomessa on terveydenhoitoon, sitä kiinnostavampi ulkomainen vaihtoehto todennäköisesti on. Seuraavan hallituksen on tärkeää parantaa hoitoon pääsyä Suomessa.  

−Nopeitakin keinoja onneksi on: Kela-korvauksia pitää nostaa ja kehittää, ja yksityisten kapasiteettia muutoinkin hyödyntää. Ostopalvelut, ulkoistukset ja palvelusetelit ovat kaikki keinoja, joilla jonoja saadaan lyhennettyä. Myös digiratkaisujen kehittämisessä alueiden kannattaa hakea kumppanuuksia yksityisten palveluntuottajien kanssa, Vigelius toteaa. 

 

Lisätiedot: 

 

Eveliina Vigelius

johtaja, sote-palvelujen kehittäminen

044 511 4411

eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Eveliina Vigelius. Kuva: Kimmo Metsäranta.
Eveliina Vigelius. Kuva: Kimmo Metsäranta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono4.5.2023 06:55:00 EEST | Tiedote

HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme