Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry: Suun terveyden hoitovelkaa kurottava umpeen yksityisten avulla – Kela-korvausten nosto ja palveluseteli avuksi

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry pitää hallituksen kehysriihen huhtikuista päätöstä lyhentää hoitoon pääsyn määräaikaa suun terveydenhuollossa kolmeen kuukauteen nykyisestä kuudesta kuukaudesta oikean suuntaisena. Tavoitteeseen pääsy vaatii Kela-korvausten nostamista ja palvelusetelien käytön lisäämistä.

Suun terveydenhuollon hoitovelka on ollut mittavaa jo ennen korona-aikaa, ja kulunut vuosi on pahentanut tilannetta entisestään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toukokuussa julkaiseman asiantuntija-arvion mukaan suun perusterveydenhuollon hoitovelan purkaminen tulee kestämään vuodesta kolmeen vuoteen alueesta riippuen, vaikka koronaepidemia saataisiinkin lähiaikoina hallintaan.

Suun terveydenhuollolla on suuri ennaltaehkäisevä merkitys. Suuhygienistikäynneistä noin joka kolmas on koronavuonna jäänyt tekemättä. Ihmisiä voitaisiin kannustaa ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten hammaslääkärin tarkastuksiin ja suuhygienistien vastaanotolle erityisesti näiden Kela-korvauksia korottamalla. Painottamalla korotukset ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin olisi mahdollista saada hyvä vaikuttavuus kohtuullisilla kustannuksilla.

Vuonna 2014 Kela-korvaukset kattoivat hammashoidon kustannuksista 31 %. Vuonna 2019 korvausosuus oli enää 14 %. Kela-korvausten leikkaaminen suun terveydenhuollossa on näkynyt suoraan myös käyntimäärissä. Vuosien 2013–2019 välillä korvattavat käynnit vähenivät peräti 573 000:lla.

- Kaikki Kelan kautta korvaamatta jääneistä suun terveydenhuollon käynneistä ei ole siirtynyt julkiselle, joten hoitovelka on päässyt kasvamaan osaltaan Kela-korvausten romahduksen takia. Korvausten leikkaukset ovat vaikeuttaneet eniten pienituloisten mahdollisuuksia käyttää yksityisiä palveluja, ja heidän kohdallaan käynnit ovatkin vähentyneet eniten, toteaa HALIn terveyspalvelujen johtaja Hanna-Maija Kause.

Hallituksen lupaaman hoitotakuun kiristämisen tueksi tarvitaan ennakoivia toimia

Huhtikuisesta hallituksen kehysriihestä tiedotettiin, että tavoitteena on antaa hallituksen esitys hoitotakuusta vuoden 2021 aikana. Hoitotakuulla kiireettömän hoidon määräaikojen tiukennettaisiin perusterveydenhuollossa seitsemään päivään nykyisestä kolmesta kuukaudesta. Suun terveydenhuollossa tiukennettaisiin hoitoon pääsyn määräaikaa kolmeen kuukauteen nykyisestä kuudesta kuukaudesta. Muutosten olisi tarkoitus astua voimaan vuonna 2023.

Hyvinvointiala HALI ry pitää hoitotakuun tiukentamista tärkeänä askeleena kansalaisten hoitoon pääsyn varmistamiseksi. On selvää, että hoitotakuun edellyttämiin aikoihin ei päästä ilman yksityisen sektorin hyödyntämistä. Välineitä yksityisen hyödyntämiseen on olemassa. Kela-korvauksia esimerkiksi väliaikaisesti korottamalla ja suuntaamalla ennaltaehkäiseviin toimiin voitaisiin saada vaikuttavuutta ja parantaa saatavuutta suun terveydenhuoltoon.

- Hyvinvointiala HALI ry esittää, että Kela-korvauksia tulisi kohdentaa vaikuttavuuden ja saatavuuden parantamiseksi. Vaikuttavuus tarkoittaa esimerkiksi säännöllisyyttä, ennaltaehkäisyä, iensairauksien hoitoa ja kestäviä materiaalivalintoja. Mahdollinen lisärahoitus voitaisiin kohdentaa ensisijaisesti suun perustutkimukseen ja suuhygienistikäynteihin ja painottaa esimerkiksi siten, että kestävämpi keraamipaikka valikoituisi useammin muovipaikan sijasta, Kause toteaa.

Myös palvelusetelit ovat hyvä väline hoitoon pääsyn nopeuttamisessa. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomioita syihin, minkä takia esimerkiksi suun palvelusetelin käyttö on paikoitellen jäänyt vähäiselle käytölle.

- Asiakkaan kannalta palvelusetelin saamisen ja palveluntuottajan valinnan tulee olla vaivatonta. Palveluntuottajan näkökulmasta taas on olennaista, että tietojärjestelmät tukevat asiakaslähtöistä palvelua. Tällä hetkellä moni palveluntuottaja jää ulkopuolelle, sillä käytännöt ovat liian jäykkiä, sanoo HALI ry:n suun terveydenhuolto -taustaryhmän puheenjohtaja Tuomas Polttila.

Hyvinvointiala HALI ry tähdentää, että ennaltaehkäisevään hoitoon kutsuminen – silloinkin, kun oireita ei ole – on ensisijaista suun terveydenhuollossa. Suun ongelmat voivat kehittyä huomaamatta vakaviksikin. Kun ihminen itse ottaa yhteyttä ja haluaa ajan, voi olla jo kiire.

- Pitää muistaa, että itse asiassa kolme kuukauttakin on hyvin pitkä aika odottaa hoitoon pääsyä. On toki hyvä, jos edes siihen päästäisiin. HALI ry onkin ehdottanut suun terveydenhuollon hoitotakuuksi yhtä kuukautta. Edes kolmen kuukauden tavoitteeseen pääsyyn tarvitaan kuitenkin aktiivisia toimia ja mieluiten mahdollisimman pian, Kause muistuttaa.

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause, johtaja, terveyspalvelut, hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi / p. 050 566 7949

Tuomas Polttila, HALI ry:n suun terveydenhuolto -taustaryhmän puheenjohtaja ja Mehiläisen johtava hammaslääkäri, tuomas.polttila@mehilainen.fi / p. 0400 877 020

THL: COVID-19-epidemian vaikutukset hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen Asiantuntija-arvio, kevät 2021; https://www.julkari.fi/handle/10024/142536

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä9.9.2021 18:26:57 EEST | Tiedote

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme