Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä

Jaa

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Hallituksen mukaan kiireettömään hoitoon pääsyn määräaikaa tiukennetaan nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Lainsäädäntö tulisi voimaan vielä tämän hallituskauden aikana. 

− Terveyskeskusten pitkät jonot ja hidas hoitoon pääsy ovat vakava ongelma ja kansallinen häpeäpilkku. Hoitotakuu on säädettävä voimaan sote-uudistuksen yhteydessä vuoden 2023 alusta. Asiaa on turha pitkittää, Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toteaa. 

 Yksityiset palveluntuottajat pitää ottaa vahvasti mukaan hoitovelan purkuun palveluseteleitä, ostopalveluja ja Kela-korvauksia hyödyntämällä, hän jatkaa. 

Hallitus on aikeissa puuttua myös sote-alan työvoimapulaan. Budjettiriihessä päätettiin käynnistää ohjelma sote-alan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. HALI on suositellut ohjelmaa jo pitkään. 

− Sote-alan työvoimapulan vakavuutta ei voi kylliksi korostaa. Työvoiman saatavuutta varmistavan ohjelman täytyy olla sekä nopeavaikutteinen että mittaluokaltaan suuri. Täysin työllistetyn sote-alan työvoimatoimet nostavat myös hyvin tehokkaasti työllisyysastetta. Osana pakettia pitäisi harkita myös hoitajamitoituksen voimaantulon lykkäämistä, Rajakangas huomauttaa.

Riihessä sovittiin myös hoivan ja kotipalvelujen suuremman kotitalousvähennyksen kokeilusta. HALI pitää kokeilua hyvänä toimena muun muassa ikääntyneiden ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Jatkovalmistelussa vähennyksen piiriin tulisi ottaa myös kotona tehtävä lääkinnällinen kuntoutus sekä etäyhteyksin kotiin tarjotut palvelut. 

− Hoitotakuun tiukentaminen, työvoimapulan helpottaminen ja kotitalousvähennyksen hyödyntäminen ovat juuri niitä toimia, joita Suomi tarvitsee. Kiitän hallitusta näistä vastuullisista päätöksistä. Päätökset on nyt pantava toimeen tehokkaina ja ripeässä aikataulussa, Rajakangas päättää. 

 

Lisätiedot:

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

050 414 6444

joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Ulla-Maija Rajakangas

toimitusjohtaja

0400 374 164

ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme