Hyvinvointiala HALI ry

HALIn kysely: Kohoavat kustannukset uhkaavat yksityisiä päiväkoteja – toiminnan jatkuvuus vaarassa

Jaa

Yksityiset päiväkodit kärsivät nopeasta kustannusten kasvusta, joka uhkaa jo toiminnan jatkuvuutta, kertoo Hyvinvointiala HALI ry:n kysely. Esimerkiksi elintarvikkeiden ja energian hinnat sekä palkkakustannukset ovat nousseet. Sähkön hinnan osalta yli neljäsosa vastaajista kertoi kustannusten kohonneen 7–10 prosenttia.

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta

Jopa 77 prosenttia yksityisistä päiväkodeista kertoo, että kustannusten jatkuva kasvu ja lakimuutokset ovat heikentäneet niiden toimintaedellytyksiä tai vaarantaneet jopa toiminnan jatkuvuuden. Ahdinkoa lisää erityisesti se, että kunnat ovat reagoineet hitaasti kustannusten kasvuun.

− Kustannusten nousuun varhaiskasvatuksessa vaikuttaa kaksi asiaa: yleinen taloudellinen tilanne ja lakisääteiset muutokset. Tilanne on kestämätön, koska varhaiskasvatuksen toimijoilla ei ole mitään mahdollisuuksia reagoida tilanteeseen. Pohja osaamiselle luodaan varhaiskasvatuksessa, mutta nykymallilla toiminnan jatkuminen on vaarassa romuttua, Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen sanoo.

Palvelusetelin arvo on liian matala 

Yksityinen varhaiskasvatus on yleistynyt nopeasti Suomessa: jopa viidesosa lapsista käy yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Kasvu on keskittynyt erityisesti palvelusetelipohjaiseen toimintaan.

Jopa 84 prosenttia vastaajista kertoo, että palvelusetelin arvo tarkistetaan harvemmin kuin kerran vuodessa. 8 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei palvelusetelin arvoa ole korotettu kolmeen vuoteen.

Kunnat eivät myöskään kykene perustelemaan palvelusetelin arvoa, vaikka laki tätä edellyttää. Yli 86 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei heidän alueellaan ole perusteltu palvelusetelin arvoa. Vain 8 prosenttia vastaajista kertoo kunnan avanneen oman tuotantonsa kustannuksia.

 − Yhä useampi kunta käyttää palveluseteliä tarjotessaan varhaiskasvatuksen palveluita. Nyt palvelusetelin arvo on liian matala, koska kunnat eivät tunne omia kustannuksiaan. Palvelusetelin riittämätön arvo asettaa myös perheet eriarvoiseen asemaan. Jos setelin arvoa tarkasteltaisiin useammin – esimerkiksi kerran vuodessa – olisi varhaiskasvatuksen toimijoilla enemmän liikkumavaraa. Silloin myös pienituloisilla perheillä olisi aito mahdollisuus valita yksityinen päivähoito, Laitinen sanoo. 

Hän muistuttaa myös, että varhaiskasvatuksen palveluseteliin ei ole tällä hetkellä omaa lainsäädäntöä.

− Kunnat noudattavat sote-alan palvelusetelilakia silloin, kun se kunnille sopii. Mutta esimerkiksi arvon määrityksiä tarkasteltaessa ne perustelevat matalaa hintaa sillä, että laki ei koske varhaiskasvatusta, Laitinen päättää.

 

Hyvinvointiala HALI ry toteutti kyselyn yksityisille varhaiskasvatuksen tuottajille 26.4.2022 – 6.5.2022. Kyselyyn vastanneet palveluntuottajat työllistävät yhteensä 10 555 työntekijää yhteensä 98 eri kunnassa. 

Lisätietoja:

Selvitys varhaiskasvatuksen tilasta (ks. liite)

Kyselyn tulokset löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme