Hyvinvointiala HALI ry

HALIn selvitys: Työterveyshuollon vahvemmasta roolista hyötyä kaikille

Jaa
Työterveyshuolto voisi ottaa entistä isomman vastuun työikäisten kansalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Mikäli työikäiset saisivat työterveyshuollosta enemmän perusterveydenhuollon palveluja, he olisivat poissa julkisen hoitojonoista ja hoidon jatkuvuus vahvistuisi.

- Työterveyshuollon palveluntuottajilla on merkittävä rooli paitsi työkykyyn liittyvän erityisosaamisen takia, myös perusterveydenhuollon palveluissa, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Nykyisin sairaanhoidon palveluiden hankkiminen työntekijöille osana työterveyshuoltoa on työnantajille vapaaehtoista. Selvitys ehdottaa, että jatkossa julkisen rahoituksen avulla luotaisiin vahvempia kannustimia tai jopa säädettäisiin velvoitteita sairaanhoidon palveluiden järjestämiseen työntekijöille osana työterveyshuoltoa. Tämä edellyttäisi sitä, että nykytilasta poiketen työterveyshuollon rahoittamiseen tulisi myös valtion rahoitusta. Tällä hetkellä työterveyshuollon kustannuksista vastaavat 80-prosenttisesti työnantajat ja 20 prosentin osalta työntekijät. Järjestelyllä voitaisiin vahvistaa palvelujen jatkuvuutta ja antaa työterveyshuollolle selkeä, kokonaisvaltainen vastuu työikäisten terveyspalveluista.

- Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön omaan työterveyshuoltoon. Tällä hetkellä kaikilla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla ei ole käytössään kuin ennaltaehkäisevä työterveyshuolto. Kuitenkin jaksaminen ja työkykyyn liittyvät ongelmat ovat merkittävä huolenaihe sote-alalla. Työterveyshuollon sairaanhoito tukee ongelmien varhaista havaitsemista ja niihin puuttumista, Kause toteaa.

Räätälöityjä työterveyshuollon palveluita eläkeläisille

Työikäisten lisäksi työterveyshuollon palveluntuottajien resursseja ja osaamista voitaisiin hyödyntää myös eläköityvien ikäluokkien hoidossa. Tälle ryhmälle voitaisiin räätälöidä kohdennettu Kela-korvaus palvelujen hankkimiseksi. Korvaus voisi koskea samalta palveluntuottajalta pidemmäksi ajaksi hankittavaa palveluiden kokonaisuutta, mikä parantaisi myös hoitosuhteen jatkuvuutta.

- Valtiontalouden kannalta on merkittävää, siirtyvätkö suuret ikäluokat eläköitymisen jälkeen täysin julkisten palvelujen piiriin, vai käyttävätkö he osittain omaa rahaa terveyspalvelujensa hankkimiseksi ja
oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Myös sillä, miten voidaan tukea ikääntyvien hyvinvointia ja terveyttä sekä ehkäistä vakavia sairauksia, on iso merkitys, Kause sanoo.

- Suomessa on hyvät mahdollisuudet hyödyntää eri toimijoiden vahvuuksia hoidon jatkuvuuden turvaamisessa ja palvelujen saatavuuden varmistamisessa. Julkisen sektorin kannattaa toimia tiiviissä yhteistyössä yksityisten terveyspalvelujen tuottajien kanssa yhteisten tavoitteiden edistämiseksi, Kause jatkaa.

Työterveyshuollon merkitys hoidon jatkuvuuden kannalta nousi esiin HALIn Finnish Consulting Groupilla teettämässä laajassa selvityksessä. Selvitystä varten on haastateltu useita terveydenhuollon ammattilaisia Mehiläisestä, Pihlajalinnasta, Terveystalosta, Lääkärikeskus Aavasta, Vervestä sekä Lääkäripalveluyritykset ry:stä.

Lisätiedot: 

Hanna-Maija Kause  

Johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

 

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono4.5.2023 06:55:00 EEST | Tiedote

HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme