Hyvinvointiala HALI ry

HALIn selvitystyö: Kela-korvausten suunniteltu poisto herättää laajaa kritiikkiä

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa jättäneistä organisaatioista neljä viidestä on huolissaan palvelujen saatavuudesta, jos Kela-korvaukset lakkautettaisiin.

Hallituksen suunnitelma osana sote-uudistusta on ollut pohtia yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten kohtaloa. Yhtenä vaihtoehtona on ollut jopa Kela-korvausten lakkauttaminen. Lausuntopalautteen perusteella vaihtoehto herättää yhteiskunnallisissa toimijoissa laajaa huolta.

Hyvinvointiala HALI ry kävi läpi sairaanhoidon Kela-korvausten tulevaisuutta koskevat lausunnot. Yhteensä 59 organisaatiota jätti aiheesta lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle elokuun loppuun mennessä lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta.

Neljä viidestä lausunnonantajasta ilmaisi huolensa siitä, että palvelujen saatavuus heikkenee, jos Kela-korvauksia leikataan tai ne lopetetaan. Vain kahdeksan lausuntopalvelun kautta lausuntonsa antanutta tahoa tuki varauksetta korvauksien lakkauttamista. Kolmannes vastaajista nosti vahvasti esiin tarpeen lisäselvityksille, ennen kuin valmistelua voidaan jatkaa.

− Lausunnonantajien viesti on vakava: monikanavarahoitusta pohtineen virkamiestyöryhmän selvitys ei ole riittävän kattava, eikä järjestelmän kehittämisen vaihtoehtoja ole pohdittu lainkaan, sanoo HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Virkamiestyöryhmä arvioi, että jos Kela-korvauksista luovuttaisiin ja asiakkaat siirtyisivät julkisiin palveluihin, yksityisten palveluntuottajien hinnat laskisivat ja lääkärit ja hoitajat siirtyisivät enenevissä määrin julkiselle töihin. Lausunnonantajat kyseenalaistavat oletuksen.

− Kuvattu kehityskulku, jossa asiakkaiden siirtyessä julkiselle hinnat laskisivat ja henkilöstö siirtyisi julkiselle, ei ole uskottava, toteaa Kansaneläkelaitos lausunnossaan.

Huolta herättää myös se, miten hyvinvointialueet kykenisivät suoriutumaan joistakin erikoisaloista, kuten hammashuollon, psykiatrian, silmätautien ja naistentautien palveluista, joissa valtaosa käynneistä tapahtuu nykyisin yksityisellä.

− Jatkotyössä olisi selvitettävä mahdollisuutta kehittää korvausjärjestelmää siten, että se tukisi potilaiden valinnanvapautta ja vähintäänkin mahdollisuutta saada sellaisia erikoislääkäripalveluja, joita julkisella sektorilla ei ole tarjolla, Lääkäriliitto ehdottaa.

Moni lausunnon antajista katsoo, että sairaanhoitokorvauksiin ei tulisi tehdä muutoksia ainakaan ennen kuin juuri hyväksytyn sote-uudistuksen myötä syntyvien hyvinvointialueiden toiminta on vakiintunut.

Vastaajat näkevät erityisenä riskinä Kela-korvausten lakkauttamisessa yhtä aikaa käynnissä olevan sote-uudistuksen toimeenpanon sekä koronan aiheuttaman hoitovelan. Vastaajat nostavat huomioissaan esiin myös sen, että rahoituksen monikanavaisuutta suurempi ongelma terveydenhuollossa on rahoituksen riittämättömyys.

− On tärkeää, että pian työnsä aloittava, monikanavaista rahoitusta pohtiva parlamentaarinen työryhmä syventää vaikutusarvioita. Yhdeksi tarkasteluvaihtoehdoksi pitäisi ottaa myös nykyisen, laajasti hyödynnetyn ja julkisia varoja säästävän Kela-korvausjärjestelmän kehittäminen, Kause sanoo.

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause 

terveyspalveluiden johtaja 

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

050 414 6444

joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme