HALIn viesti kehysriiheen: 10 keinoa, joilla hoitajapulaan saadaan helpotusta heti
Työntekijäjärjestöt näkevät roiman palkankorotuksen lähes ainoana ratkaisuna työvoimapulaan. Yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ei jaa tätä näkemystä. Keinoja hoitajapulan helpottamiseksi on runsaasti, ja ne eivät edes vaadi uutta lainsäädäntöä. Ratkaisuilla on kiire, koska vuoden päästä voimaan tuleva hoitajamitoituksen nosto pahentaa tilannetta entisestään.

− Pelkästään vanhuspalveluihin tarvitaan THL:n arvion mukaan vuoden kuluttua 7500 hoitajaa lisää. Ei sellaista määrää tule mistään. Huomio pitää siirtää siihen, mitä nyt voidaan nopeasti ja realistisesti tehdä. Avain hoitajapulan selättämiseen on, että hoiva- ja hoitoalan arkea vaikeuttavasta ylisääntelystä luovutaan, koulutusvaatimuksia tarkistetaan ja otetaan käyttöön kaikki olemassa olevat keinot, sanoo HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen.
Nopeimman avun toisi mahdollisuus hyödyntää hoiva-avustajia täysmääräisesti. Aluehallintovirastot edellyttävät nyt yksityisiltä hoivakodeilta, että hoiva-avustajia on enintään yksi 10:tä tai 15:tä asiakasta kohden. Julkisella sektorilla ei ole vastaavaa edellytystä.
− Hallituksen on lisättävä hoiva-avustajien koulutusmääriä ja käynnistettävä ohjelma, jossa koulutusvaatimuksia järkeistetään läpi sote-palvelujen. Hoivassa on usein kyse läsnäolosta ja vanhuksen kohtaamisesta, siihen ei tarvita vuosien koulutusta. AVIen ja Valviran asettamat perusteettomat rajoitteet hoiva-avustajien käytölle on poistettava, Laitinen vaatii.
Hoitajapula tarvitsee myös kansainvälisiä ratkaisuja. EU:n ulkopuolelta hankittu sote-koulutus on tunnustettava tehokkaammin.
− Esimerkiksi Filippiineillä tai Ukrainassa asianmukaisesti sairaanhoitajiksi kouluttautuneille pitäisi järjestää näyttökoe, jonka jälkeen he voisivat toimia vähintään lähihoitajina. Iso määrä kullanarvoista osaamista valuu hukkaan, kun ulkomailta tulevat sairaanhoitajat päätyvät Suomessa hoiva-avustajan töihin, Laitinen päättää.
HALI esittää kehysriiheen 10 ratkaisua, joilla saadaan nopea apu hoitajapulaan:
- Ratkaisu 1: AVIen ja Valviran asettamat rajoitteet hoiva-avustajien käytölle on poistettava.
- Ratkaisu 2: Hallituksen on lisättävä hoiva-avustajien koulutusmääriä ja käynnistettävä ohjelma, jossa järkeistetään henkilöstön käyttöä läpi sote-palvelujen. Jatkossakin tarvitaan myös korkeammin koulutettua sote-henkilöstöä, mutta oikeassa suhteessa työtehtävien vaatimuksiin nähden.
- Ratkaisu 3: teknologiset ratkaisut on sisällytettävä ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitukseen.
- Ratkaisu 4: Osatyökykyiset on laskettava henkilöstömitoitukseen. Oppisopimuskoulutettavat on vanhuspalvelun yksiköissä voitava laskea mukaan henkilöstömitoitukseen nykyistä aikaisemmassa koulutusvaiheessa. Lisäksi työnantajalle pitää taata riittävä oppisopimustuki.
- Ratkaisu 5: esimerkiksi Filippiineillä tai Ukrainassa asianmukaisesti sairaanhoitajiksi kouluttautuneille pitää järjestää näyttökoe, jonka jälkeen he voisivat toimia vähintään lähihoitajina tai koulutuksensa mukaisesti sairaanhoitajina.
- Ratkaisu 6: sairaanhoitajille, jotka ovat päättäneet muuttaa Suomeen töihin, pitää olla suomalaiseen ammattitutkintoon tähtäävää koulutusta tarjolla jo lähtömaassa.
- Ratkaisu 7: perheenyhdistämisen tulorajoja on laskettava, jotta ulkomailta tulevat hoitajat saavat perheensä mukaan.
- Ratkaisu 8: työntekijälle pitää myöntää oleskelulupa ilman saatavuusharkintaa.
- Ratkaisu 9: Maahanmuuttajien kielikoulutus on vakinaistettava valtion rahoituksella. Lisäksi kielitaidon näyttökokeita on järjestettävä nykyistä useammin ja joustavammin. Kielen opiskelu on mahdollistettava nykyistä paremmin työn ohessa.
- Ratkaisu 10: väliaikaiset työvoimapoliittiset koulutukset on muutettava pysyviksi ja muunto- ja täydennyskoulutuksia on lisättävä.
Lisätiedot:
Arja Laitinen
johtaja, hoiva ja osaaminen
040 868 0980
arja.laitinen@hyvinvointiala.fi
Hyvinvointiala HALI
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
Viikon hoitotakuu voi toteutua yrityksiä ja järjestöjä hyödyntämällä13.5.2022 08:39:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueilla pitäisi alkaa heti strategisesti miettiä, miten hoitotakuu käytännössä toteutetaan, sanoo HALIn johtaja Hanna-Maija Kause.
Ministeriön asetus hankaloittaisi sote-palveluita ja potilaiden hoitopolkuja28.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Potilaiden hoitoa ja sote-ammattilaisten työn sujuvuutta ei saa vaikeuttaa, kun palvelut ovat jo valmiiksi isojen mullistusten keskellä, sanoo HALIn asiantuntija Jarno Talvitie.
Väite työterveyshuollon tehottomuudesta ei pidä paikkaansa19.4.2022 11:59:12 EEST | Tiedote
HALIn terveyspalvelujohtaja huomauttaa, että ongelma ei ole tehoton työterveyshuolto, vaan tehoton ja aliresursoitu julkinen perusterveydenhuolto.
Hoitajapula pakottaa siirtämään asiakkaita hoivakodista toiseen tulevana kesänä11.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Paheneva hoitajapula näkyy rajulla tavalla hoivakodeissa. Yli 90 prosenttia ikääntyneiden asumispalveluja tuottavista yrityksistä ja järjestöistä kertoo Hyvinvointiala HALI ry:n kyselyssä, että ylitöiden käyttöä ja työvoiman vuokrausta on jouduttu lisäämään.
Ikääntyneiden hoivan kustannukset nousseet viisinkertaisesti hintoihin nähden – konkurssi uhkaa yhä useampaa hoivayrittäjää29.3.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen kustannukset ovat nousseet noin 13 prosenttia viimeisen vuoden aikana, selviää HALIn tuoreesta jäsenkyselystä. Hoivakotien suurin kustannus eli henkilöstömenot ovat nousseet vuodessa keskimäärin 14 prosenttia. Taustalla on erityisesti hoivan henkilöstömitoituksen kiristyminen. Ruoan, lämmön, sähkön ja muiden kustannusten osalta hoivayritykset ja -järjestöt raportoivat keskimäärin 9–11 prosentin kustannusnousua kussakin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme