SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan hallitusryhmät: Arpajaislain uudistus tärkeä askel pelihaittojen ehkäisyssä

Jaa

Hallintovaliokunnan hallitusryhmät pitävät arpajaislain uudistamista tärkeänä. Hallintovaliokunta hyväksyi tänään mietintönsä hallituksen esitykseen.

Hallintovaliokunnan hallitusryhmät pitävät arpajaislain uudistamista tärkeänä. Hallintovaliokunta hyväksyi tänään mietintönsä hallituksen esitykseen. 

- Uudistuksen myötä saamme konkreettisia keinoja, joilla pelihaittoja voidaan paremmin ehkäistä. Näin tavoitteet rahapelaamisesta aiheutuvien taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämisestä etenevät. Samalla on olennaista ohjata pelaamisen kysyntää arpajaislailla säänneltyyn rahapelitarjontaan. Sen lisäksi, että tämä auttaa monopoliyhtiön toimintaedellytyksiä, esitys edistää osaltaan myös haittojen ehkäisyä. On todettava, että veikkausmonopoli ei ole ongelma, vaan yksinoikeusjärjestelmä mahdollistaa rahapelien paremman ohjauksen ja valvonnan, SDP:n Eveliina Heinäluoma kiteyttää.

Arpajaislakia ehdotetaan muutettavaksi muun muassa siten, että pakollinen tunnistautuminen koskee jatkossa kaikkea rahapelaamista. Veikkaus Oy:n markkinointia ja rahapelien toimeenpanon valvontaa koskevia säännöksiä täsmennetään ja lisätään säännökset raha-automaattien sijoittelusta ja omavalvonnasta.

- Veikkauksen mainonnan rajoittaminen ja pelikoneiden sijoittamisen tarkempi sääntely ovat merkittävässä roolissa pelihaittojen vähentämisessä. Muutokset on tehtävä kestävällä tavalla niin että eri toimijoille ei aiheuteta kohtuutonta haittaa. Sääntelyssä on huomioitava esimerkiksi peliautomaattien vaikutukset pienten kauppaliikkeiden talouteen, huomauttaa keskustan Hanna Huttunen.

Esityksessä ei oteta suoraan kantaa tappiorajoihin, mutta valiokunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin niiden laskemiseksi.

- Hallintovaliokunta pitää nykyisiä tappiorajoja haittojen ehkäisyn ja vähentämisen näkökulmasta varsin korkeina. On selvää, että pelirajoja tulee laskea ja ne pitää asettaa tietoon perustuen siten, että ne aidosti tukevat ongelmapelaamisen rajoittamista, toteaa vihreiden Hanna Holopainen.

- Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva rahapelitoiminnan haittariskien ja haittojen arviointiryhmä arvioi parhaillaan pelirajoituskokonaisuutta haittariskien näkökulmasta. Tämänhetkisen arvion mukaan pelirajoituskokonaisuuden arviointi valmistuu kesällä 2022, täydentää Matti Semi vasemmistoliitosta.

- Arpajaislaki ei tule tällä lakimuutoksella valmiiksi, vaan nyt tehtäviä muutoksia pitää seurata tarkasti. Rahapelijärjestelmää on uudistettava harkiten ja kestävällä tavalla, painottaa RKP:n Mats Löfström.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia3.8.2022 13:51:36 EEST | Tiedote

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme