SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan sd-edustajat: Nuorisopaketti on tervetullut panostus nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen

Jaa

 

 

Hallitus esitti eilen julkaistussa lisätalousarviossa nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen ja torjuntaan ehdotetaan lisämäärärahoja yhteensä 19 miljoonaa euroa. Hallintovaliokunnan sd-jäsenet Eveliina Heinäluoma, Mika Kari, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen kokevat hallituksen panostukset nuorten hyvinvoinnin lisäämiseen ja nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen tarpeellisina.

- Katujengit ja alaikäisten lisääntynyt väkivaltaisuus ovat vakavia ilmiöitä, joihin on puututtava nopeasti ja päättäväisesti. Tässä kohtaa on tunnustettava tosiseikat: tarvitsemme uusia toimintatapoja ja toimenpiteitä, jotta vältymme vastaavalta kehitykseltä kuin Ruotsissa. Ennaltaehkäisevässä toiminnassa avainsana on viranomaisten mukaan nopeus – mitä aiemmin nuorten ongelmiin pystytään puuttumaan, sitä pienempiä rikosten uusimisprosentit ovat, toteaa valiokunta ryhmän vetäjä Eveliina Heinäluoma.

Nuorten väkivaltarikollisuuden nouseva trendi on ollut nähtävissä jo ennen koronan vaikutuksia. Alaikäisten tekemien väkivallantekojen määrä on kasvanut ja tässä kasvussa ovat mukana niin törkeät ryöstöt kuin vakavat väkivaltarikokset aina henkirikoksiin asti.

- Tarvitsemme nykyistä laajemmin niin pehmeitä kuin kovia keinoja. On pystyttävä sekä ehkäisemään nuorten ajautumista jengirikollisuuden pariin että turvaamaan viranomaisille tehokkaammat keinot puuttua järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan. On ensiarvoisen tärkeää, että oikeusvaltio kykenee näyttämään olevansa vahvempi kuin yksikään rikollinen. Jos yhteiskunta näyttää heikolta tai keinottomalta rikollisten edessä, se on omiaan nostamaan rikollisten statusta ja lisää jengien vetovoimaa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten keskuudessaMika Kari sanoo.

Keskusrikospoliisin selvityksen mukaan jengeissä liikkuu paljon ulkomaalaistaustaisia nuoria, mutta alaikäisten väkivaltarikollisuuden kasvu ei selity yksinomaan ulkomaalaistaustaisten nuorten rikollisuuden kasvulla.

- Jos haluamme aidosti puuttua jengirikollisuuden syihin, on meidän pystyttävä nykyistä tehokkaammin puuttumaan maahanmuuttajanuorten syrjäytymiseen ja eriarvoistumiskehitykseen. Tähän kuuluu vaikuttavampi ja velvoittavampi kotoutumistyö perheiden kanssa. Suomen kielen oppimisella on keskeinen rooli kiinnittymisellä yhteiskuntaamme, Piritta Rantanen kommentoi.

SDP:n kansanedustajat painottavat, että vaikka nuorten lisääntyneet väkivaltarikokset, katujengit ja järjestäytynyt rikollisuus linkittyvät toisiinsa, ovat ne erillisiä ilmiöitä ja siksi viranomaistoimintakin tarvitsee käyttöönsä laajan toimivalikoiman. Sdp:n esityksestä eduskunta hyväksyi myös tälle vuodelle lisäresurssit poliisin ennaltaehkäisevään erityistoimintaan eli exit-toimintaan. Helsingin poliisi on toivonut voivansa kehittää exit-toimintamallia myös katujengitoimintaan soveltuvaksi.

- Rikollisuuden laitamilla tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten osalta on jo kehitetty hyviä toimintamalleja, kuten moniammatillinen Ankkuri-toiminta, ja näihin tarvitaan lisäresursseja myös maahanmuuttajanuorten osalta. Sdp:n esittämällä lisärahalla Helsingin ja Uudenmaan poliisit pääsevät keskittymään hyväksi todetun exit-työn laajentamiseen katujengeihin. Työssä irtautumishalukkaita henkilöitä tuetaan ja autetaan irtautumaan jengitoiminnasta. Jengitoiminnasta irtautumisen tukipalvelut voivat olla esimerkiksi nuoren henkilökohtaisten olosuhteiden edistämistä tai oman rikoksettoman identiteetin vahvistamista, Heidi Viljanen päättää.

Hallituksen lisätalousarviossa myöntämä lisärahoitus tulee jakautumaan laajasti eri toimijoiden kesken. Poliisin, sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja nuorisotoimen tuottamaan ennaltaehkäisevään ankkuritoimintaan, opetus- ja ohjaushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistamiseen sekä kuntien nuorisotyöhön ehdotetaan yhteensä 11 miljoonaa euroa. Oppilaitoksissa tapahtuvan nuorisotyön jatkamiseen ja laajentamiseen ehdotetaan 3,5 miljoonaa euroa. Poliisille ehdotetaan lisäksi 1,4 miljoonaa euroa muun muassa ennaltaehkäisevään toimintaan ja rikostutkintaan. Oikeusministeriön hallinnonalalle ehdotetaan rikosprosessin tehostamistoimiin rikoskierteen katkaisemiseksi 2,5 miljoonaa euroa jakautuen useille toimijoille ja 350 000 euroa ennaltaehkäisevien hankkeiden avustuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme