SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan sd-jäsenet: Tiedustelulainsäädäntö tehtiin kreivin aikaa

Jaa
Hallintovaliokunnan mietintö tiedustelulainsäädäntöä koskevasta valtioneuvoston selonteosta valmistui yksimielisenä.

Hallintovaliokunnan sd-jäsenet Eveliina Heinäluoma, Mika Kari, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen painottavat, että yhteiskunnan on kyettävä torjumaan kaikissa oloissa kansallista turvallisuutta vaarantavia uhkia ja tässä tehtävässä onnistuakseen viranomaisille on ollut tarpeen antaa riittävät tiedusteluvaltuudet.

- Eurooppalainen turvallisuusympäristö muuttui dramaattisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt voimme todeta, että viime kaudella päätetty siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntö tehtiin kreivin aikaan. Viime kaudella tehdyssä laajassa parlamentaarisessa työssä SDP vaikutti merkittävästi siihen, että tiedusteluvaltuuksien rinnalle tulee eduskunnasta parlamentaarinen valvonta. Yhteistoiminta valiokunnan ja laillisuusvalvojan kesken on ollut toimivaa, toteaa hallintovaliokunnan jäsen ja tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari.

Siviili- ja sotilastiedustelua sekä tiedustelutoiminnan valvontaa koskevasta sääntelystä koostuva tiedustelulainsäädäntö on tullut voimaan vuonna 2019. Nyt eduskuntakäsittelyssä on ensimmäinen tiedustelua koskeva selonteko tiedustelulainsäädännön voimaantulon jälkeen. Tiedustelulainsäädäntö on ollut voimassa vasta muutaman vuoden, joten kokemuksia lainsäädännön toimeenpanosta on verraten lyhyeltä ajalta.

- Selontekokäsittelyn yhteydessä on tullut selväksi, että lainsäädäntö on osoittautunut pääsääntöisesti toimivaksi. Tiedustelulainsäädännön ajantasaisuudesta on kuitenkin jatkuvasti huolehdittava, jotta turvallisuusympäristön muuttuessa kyetään vastaamaan myös uudenlaisiin kansallista turvallisuutta vaarantaviin uhkiin, toteaa Eveliina Heinäluoma.

Hallintovaliokunnan mietinnössä käsitellään eräitä esiin nousseita lainsäädännön selkeyttämis- ja selvittämistarpeita, joista osan taustalla on myös ylimpien laillisuusvalvojien kannanottoja.

- Lainsäädännössä on vielä täsmentämisen tarpeita ja hallintovaliokunta päätyi yksimielisesti siihen, että näitä tarpeita on selvitettävä seuraavalla eduskuntakaudella. Samassa yhteydessä on myös tärkeää varmistaa, että valvonnan resurssit ovat riittävät. Viranomaisten suorituskyvyn tulee kaikilta osin olla toimintaympäristön vaatimalla tasolla, toteaa Piritta Rantanen.

- On tärkeää, että vaalimme tärkeissä, kansallista turvallisuutta koskevissa asioissa yksituumaisuutta ja on arvokasta, että hallintovaliokunta on kyennyt tekemään yksimielisen mietinnön tiedustelulakia koskevasta selonteosta. Kiitämme kaikkia valiokuntatyössä mukana olleita ryhmiä hyvästä yhteistyöstä, päättää Heidi Viljanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

SDP:n Marko Asell: Hyvinvointialue ei ole nimensä mittainen, ennen kuin siellä edistetään aidosti myös liikuntaa   22.3.2023 08:14:19 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi eilen raportin ”Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää”. Raportti on ansiokas katsaus siihen, mitä Suomessa olisi hyvä tehdä toisin, jotta aidosti edistäisimme ihmisten hyvinvointia jatkossa paremmin. Esimerkiksi sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien toimien lisääminen uusilla hyvinvointialueilla, mutta tässä yhteydessä ei mainita sanallakaan liikuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme