SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan sd-ryhmä: Hyvinvointialueiden rahoituslaki antaa hyvän pohjan sote-uudistuksen onnistumiselle

Jaa

Eduskunta on tänään hyväksynyt lakiesityksen hyvinvointialueiden rahoituksesta. Esityksestä mietinnön antaneen hallintovaliokunnan sd-ryhmä katsoo rahoituslain antavan hyvät lähtökohdat sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimen palvelujen onnistuneelle siirrolle hyvinvointialueille ensi vuoden alusta. Sdp:n kansanedustajat korostavat kuitenkin, että sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen turvaaminen erilaissa tilanteissa edellyttää hyvinvointialueiden rahoituksen ja rahoitusjärjestelmän toimivuuden jatkuvaa ja reaaliaikaista arviointia.

Hallintovaliokunnan sd-jäsenet Eveliina Heinäluoma, Piritta Rantanen, Heidi Viljanen ja Mika Kari ovat tyytyväisiä, että hyvinvointialueen käynnistymisen kannalta tärkeät rahoituslait on saatu hyväksyttyä. Sen myötä myös kunnilla on nyt ajoissa tiedot, jonka pohjalta valmistella ensi vuoden talousarviota.

- Rahoituslait antavat hyvän lähtökohdan sille, että sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimen palvelut siirtyvät (hallitusti) ensi vuoden alusta uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Osaltaan tämän on varmistamassa se, että rahoitusta maksetaan osin jo kuluvan joulukuussa ja vuonna 2023 rahoituksen arvioidaan kasvavan noin 1,1 miljardia euroa vuoden 2022 tasoon verrattuna.

- Samalla tulee kuitenkin muistaa, että näin suuri reformi vaatii myös rahoituksen ja rahoitusjärjestelmän osalta tarkkaa jatkoseurantaa. Palvelujen rahoitus ja uudistuksen onnistuminen myös pitkällä aikavälillä ovat SDP:lle äärimmäisen tärkeitä tavoitteita. Suomalaisten pääsy terveyspalvelujen piiriin on taattava niin harvaan asutuilla alueilla kuin kasvavissa kaupungeissa.

Hallintovaliokunnan mietintöön jättivät vastalauseensa niin perussuomalaiset kuin kokoomuskin. Hallintovaliokunnan sd-edustajat pitävät puolueiden näkemyksiä ristiriitaisena, kun samalla vaaditaan sekä lisärahoitusta että kustannusten suitsimista.

- On tärkeää varmistaa yli hallituskausien se, että vuosittaisessa rahoituksen muutoksessa todella otetaan huomioon kustannustason nousu, palvelutarpeen arvioitu kasvu sekä mahdollisten uusien tehtävien kustannusvaikutukset, jotka rahoitetaan täysimääräisesti valtion rahoituksena kuten nyt on sovittu. Näin turvataan suomalaisille laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut, jotka pitkällä aikavälillä tuovat myös kustannussäästöjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia3.8.2022 13:51:36 EEST | Tiedote

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

SDP:n Paula Werning: Velallisten asemaan tiedossa lisää helpotusta positiivisen luottotietorekisterilain voimaantulon kautta1.8.2022 10:18:51 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus on panostanut tositoimin velallisten aseman helpottamiseen hallitusohjelman mukaisesti. Positiivinen luottotietorekisteriä koskeva laki astuu voimaan tänään 1.8. Rekisteri otetaan kuitenkin käyttöön vaiheittain, pääasiallisesti keväästä 2024 alkaen. Rekisteriä tulee ylläpitämään Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. - Olen tyytyväinen, että positiivinen luottotietorekisteri saatiin voimaan vielä tämän hallituskauden aikana. Rekisteri tulee olemaan tärkeä apu velallisten elämänhallintaan, koska sen avulla kansalaiset voivat olla ajan tasalla omasta taloudellisesta tilanteestaan. Se tulee myös tarjoamaan uuden keinon luottokelpoisuuden arviointiin. Tämä tulee jatkossa olemaan suuri apu ylivelkaantumisen estämiseksi, Werning toteaa. Rekisterin käyttöönotto on vuoden 2024 keväästä alkaen, johtuen lainsäädännön valmistelusta. - Jotta rekisteriä on mahdollista ylläpitää, tarvitaan tämä vajaan kahden vuoden siirtymäaika. Luotonant

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme