Hyvinvointiala HALI ry

Hallitukselta tarvitaan järeitä toimia hoitajapulan ratkaisuun

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan hoitajamitoitus on vaakalaudalla, jos työvoimapulaa ei saada ratkaistua.

Sote-alan työvoimapula on kriisiytymässä. Pula henkilöstöstä on akuutti jo nyt eri puolilla Suomea, ja vuoteen 2030 mennessä alalle tarvitaan yli 200 000 uutta osaajaa. Hyvinvointiala HALI ry katsoo, että yhtälön ratkaisemiseksi on keinoja, jotka eivät edellytä lakimuutoksia vaan nopeita ja tehokkaita päätöksiä.

− Sen lisäksi, että sote-alalle tarvitaan lisää koulutuspaikkoja ja hakijoita niihin, alan ylisääntelystä olisi viimein päästävä eroon. Valviran on höllennettävä tulkintaansa ja mahdollistettava hoiva-avustajien parempi käyttö, jotta henkilöstö saadaan riittämään, sanoi HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri mediatilaisuudessa torstaina 2. syyskuuta.

− Lisäksi on muistettava, että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan joka tapauksessa. Ilman sitä työvoima ei riitä, kun väestömme ikääntyy ja työikäisten määrä pienenee, hän lisäsi.

Filippiineiltä Suomeen hoitajia tuovan henkilöstöpalvelu Silkkitien perustaja Harri Haimakainen kertoi, että kansainvälinen hoitajarekrytointi on tällä hetkellä erittäin hankalaa.

− Filippiineillä on Suomeen haluavia hoitajia työttöminä, mutta suurlähetystön oleskelulupaprosessit ovat ruuhkautuneet. Hoitajille tarjotaan Filippiineillä kielikoulutus ja hyvät valmiudet tulla Suomeen töihin, mutta tällä hetkellä heidän pääsynsä tänne on liki mahdotonta, Haimakainen kertoi mediatilaisuudessa.

HALIn Mänttäri painottaa, ettei kansainvälisillä rekrytoinneilla heikennetä lähtömaan terveydenhuoltoa. Filippiineillä sairaanhoitajia koulutetaan yli oman maan tarpeen.

− Perheenyhdistämisen tulorajoja on helpotettava, jotta ulkomailta tänne tulevat hoitajat saavat myös perheensä mukaan. EU- ja ETA-alueen ulkopuolella suoritettu sairaanhoitajatutkinto pitää voida tehokkaasti lukea hyväksi Suomessa, jotta ulkomailta tulevat sairaanhoitajat saavat tehdä täällä osaamistaan vastaavaa työtä. Yhteiskunnalta tarvitaan tukea kielikoulutukseen ja kotouttamiseen, hän sanoi.

Hoitajamitoitus jää tällä menolla toteutumatta

HALIn osaamis- ja hoivajohtaja Arja Laitinen huomautti medialle, että ilman tehokkaita toimia vanhuspalveluiden hoitajamitoitus ei toteudu huhtikuuhun 2023 mennessä.

− Tämä on karu fakta. Mitoituslaki on hyvä ja kannatettava, mutta koska sen ohessa ei olla tehty esittämiämme rakenteellisia muutoksia työvoiman saamiseksi, mitoitusta on mahdotonta panna käytäntöön. Tällä menolla hoitajamitoitus johtaa siihen, että hoitopaikkoja on pakko sulkea, kun työvoimaa ei ole. Tästä on kesällä jo koettu surullisia esimerkkejä, Laitinen kertoi.

− Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa on pidennettävä, jos nopeita toimia ei saada aikaan, hän lisäsi.

Hyvinvointiala HALI ry esittää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin sote-alan työvoimapulan ratkaisemiseksi heti syyskuun budjettiriihessään.

Lisätiedot:

Arja Laitinen

johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980 

arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

Tuomas Mänttäri

työmarkkinajohtaja

040 571 2330

tuomas.manttari@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme