Hallituksen kaavailemasta työnhakumallista tuli monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä
– Lainsäädännön valmistelun aikana hallituksen esitysluonnoksen sivumäärä on kasvanut samaa vauhtia monimutkaisen sääntelyn kanssa. Suuri huolemme on, miten tällaista sääntelyä käytännössä toimeenpannaan ja miten työtön tästä erilaisten velvoitteiden viidakosta selviää, Alli Tiensuu sanoo.
Mallia monimutkaistavat velvoittavat työtarjoukset, joita työvoimaviranomaiset voivat tehdä työnhaun kestettyä puoli vuotta, työnhakijan opiskellessa työvoimakoulutuksessa tai suorittaessa omaehtoisia opintoja.
– Ymmärrettävyyttä sotkevat erilaiset velvoitteet eri tilanteissa oleville työnhakijoille. Miten työnhakijalle lisäksi kerrotaan tarpeeksi selkeästi, mitkä työpaikat ovat työvoimaviranomaisten hänelle suosittamia ja mitkä velvoittavia?
Tiensuun mukaan byrokratia lisääntyy, kun työvoimaviranomaiset joutuvat selvittelemään, miksi työnhakija ei ole hakenut töitä, joita hänet oli velvoitettu hakemaan.
– Työnhakijan kannalta järjestelmä olisi huomattavasti motivoivampi, jos hän saisi itse valita, mitä työpaikkoja hakee. Työvoimahallinto ja tekoäly voisivat vinkata mahdollisimman paljon työpaikkoja, joista työnhakija itse valitsisi.
Työnhakijoiden velvollisuuksia kiristää myös määrällinen työnhakuvelvoite. Hallitus esittää työttömille velvollisuutta hakea pääsääntöisesti neljää työpaikkaa kuukaudessa. Työnhakuvelvoitetta voidaan lieventää vain lainsäädännössä määritellyin perustein.
– Työnhakijoiden tilanteet vaihtelevat keskenään niin paljon, ettei kaikkea voida huomioida lainsäädännössä. Tämä voi johtaa osalle työnhakijoista kohtuuttomiin tilanteisiin. Siksi työnhakuvelvoitteeseen tulee jättää parempi mahdollisuus yksilölliseen harkintaan, Alli Tiensuu huomauttaa.
Hallitus esittää osana uutta mallia työvoimapalvelujen resurssien lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien kohtuullistamista. Näitä ehdotuksia SAK pitää hyvinä.
– Hallitus haluaa työvoimapalveluita uudistamalla auttaa työttömiä löytämään nopeasti uutta työtä. Tämä on tietysti tärkeä tavoite.
Pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa työttömiä tavataan erityisesti työttömyyden alussa tiheästi. Alkuhaastattelun jälkeen täydentäviä työnhakukeskusteluja olisi kahden viikon välein.
– Henkilökohtaiset tapaamiset ovat hyvä asia, mutta tapaamisista tulee aidosti olla apua työnhakijalle. Työnhakijoille tapaamisissa on tärkeintä niiden hyvä laatu eikä toteutunut määrä. On myös mahdollista, että työttömät kokevat kovin tiheät tapaamiset kontrolliksi avun sijaan.
Alli Tiensuu kysyy, voidaanko edes hallituksen esityksen mukaisella 70 miljoonan euron lisäresursseilla turvata massiivinen tapaamisten määrän lisääntyminen.
SAK:n ehdotukset työvoimapalvelujen kehittämiseksi
- Kaikki työttömät tavataan työttömyyden alussa kasvokkain ja heidän palvelutarpeensa arvioidaan.
- Varmistetaan yksilöllinen tuki: tarpeen mukaan työtön ohjataan hakemaan sovitun tavoitteen mukaan työpaikkoja, koulutukseen tai työkykyä tukevien palveluiden piiriin.
- Jokaiselle työttömälle nimetään omavalmentaja: työvoimapalveluissa työnhakijaa palvelee aina sama henkilö, joka auttaa työn hakemisessa.
- Omavalmentaja ja tekoälypohjainen digivalmentaja vinkkaavat työnhakijalle sopivista työpaikoista mahdollisimman paljon. Työnhakija itse päättää, mitä työpaikkoja hakee.
- Työtön ja omavalmentaja tapaavat alkutapaamisen jälkeen työttömän tarpeen mukaan, vähintään kolmen kuukauden välein, jos työttömyys pitkittyy.
Lue lisää SAK:n kannustavasta työllistymisturvasta
Lisätiedot: Työvoimapoliittinen asiantuntija Alli Tiensuu, puh. 043 824 5007.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Hallitus valmistelee yt-asiamiehen, työneuvoston ja koulutuskorvauksen lakkauttamista – Seuraukset olisivat työntekijöille murheelliset12.6.2025 11:56:35 EEST | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran, työneuvoston sekä koulutuskorvauksen lakkauttamiseksi. SAK vastustaa näitä työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia.
Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi6.6.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
SAK:n Katja Syvärinen: Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta3.6.2025 13:36:35 EEST | Tiedote
Perustuslakivaliokunta esittää vaalirahoituksen ilmoitusrajojen nostamista. Lehtitietojen mukaan esitys on herättänyt kummastusta muun muassa oikeusministeriössä ja Valtiontalouden tarkastusvirastossa.
Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025 12:08:35 EEST | Tiedote
SAK vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä määräaikaisiin työsopimuksiin, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen. Muutosesitykset pidentävät Orpon hallituksen jo valmiiksi pitkää suomalaisen työelämän heikennyslistaa.
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme