Hyvinvointiala HALI ry

Hallituksen on peruttava Kela-korvausten leikkaukset

Jaa

Lausunnon jättäneet tahot tyrmäävät vahvasti hallituksen kaavailemat korvausleikkaukset. Hyvinvointiala HALI huomauttaa, että Kela-korvausten leikkaaminen pidentää entisestään terveydenhuollon valmiiksi ruuhkautuneita jonoja.

Hallitus on budjettiriihessä toteuttamassa 64 miljoonan leikkausta yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvauksiin. Leikkaus on toteutumassa laajasta vastustuksesta huolimatta.

Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi 7.8. Lausunnon jättäneet tahot antoivat vahvan tyrmäyksen Kela-korvausten leikkaukselle.

Jätetyissä lausunnoissa tuotiin esiin, että Kela-korvausten leikkaus kasvattaisi entisestään julkisen terveydenhuollon jonoja. Lisäksi huomautettiin, että osaa terveydenhuollon palveluista, kuten gynekologin tai silmälääkärin palveluja, on käytännössä mahdotonta saada julkiselta sektorilta. Myös julkiselle fysioterapeutille on vaikeaa päästä, ja fysioterapian Kela-korvaus aiotaan nyt lopettaa kokonaan.

− Mediassa on uutisoitu julkisen terveydenhuollon sietämättömistä ruuhkista. Nyt hallitus leikkaa heti perään rajulla kädellä Kela-korvauksia, jotka kannustaisivat ja auttaisivat ihmisiä hakeutumaan yksityiseen hoitoon julkisen sijaan. Leikkauksissa ei ole järkeä, varsinkaan, kun ne eivät tuota säästöjä, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

− Kela-korvatut sairaanhoidon käynnit ovat yhteiskunnalle edullisia, ja leikkaukset osuvat pahiten pienituloisiin. Koska leikkausten takia asiakkaita siirtyy yksityisestä terveydenhuollosta julkiseen, leikkaukset itse asiassa kasvattavat julkisen talouden kustannuksia, Kause huomauttaa.

HALIn tekemän kyselyn mukaan myös kansalaiset vastustavat laajasti Kela-korvausten leikkauksia.

Terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkua valmistellut parlamentaarinen työryhmä totesi syksyllä 2021, ettei Kela-korvausten leikkauksia pidä toteuttaa ainakaan ennen kuin uusien hyvinvointialueiden toiminta on päässyt kunnolla käyntiin.

− Hallitus jättää kunnioittamatta työryhmän, asiantuntijoiden ja kansalaisten huomioita ja aiheuttaa vaikeista lähtökohdista lähteville hyvinvointialueille lisää hoitojonotaakkaa. Hallituksen pitäisi päinvastoin tehdä toimenpiteitä, jotka auttavat ihmisiä saamaan nopeammin hoitoa. Kela-korvausten leikkaus on niin inhimillisesti kuin taloudellisesti vastuuton, Kause päättää.

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme