Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Hallitus osoittaa rohkeutta pidättyessään alkoholiveron korotuksesta

Jaa

Ensi vuoden budjettiesityksessä uskalletaan vihdoin puolustaa suomalaista panimoteollisuutta. Hallitus osoittaa rohkeutta ja hyvää harkintakykyä päättäessään olla nostamatta alkoholin verotusta ensi vuonna. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toivoo, että samanlainen ajattelutapa säilyy, ja hallitus luopuu hallituskauden lopulle suunnitelluista alkoholiveron korotuksista.

Usealle hallitukselle alkoholivero on ollut maksuautomaatti, jota valtio on käyttänyt kassansa täyttämiseen.

- Vihdoinkin meillä uskallettiin tehdä ratkaisu, jolla puolustetaan perinteistä suomalaista elinkeinoa ja alan tuotantoketjun noin 25 000 työpaikkaa. Budjettiriihessä käytettiin nyt kokonaisuuden huomioivaa harkintaa ja fiksua pitkänäköisyyttä, kiittää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Veronkorotus olisi kiihdyttänyt entisestään matkustajatuontia Virosta, joten verokertymä olisi tavoitteiden vastaisesti pienentynyt, ei kasvanut. Kun alkoholivero kesällä laski Virossa 25 prosenttia, matkustajatuonti Suomeen kasvoi rajusti.

Juomisesta johtuvat ongelmat eivät katoa alkoholiveroa korottamalla

Alkoholiveron korottamista on usein perusteltu terveyssyillä. Terveysperusteisiin vetoaminen ei kuitenkaan enää päde, sillä alkoholinkulutus on viime vuosina laskenut.

-On upeaa, että suomalaiset juovat alkoholia entistä vastuullisemmin. Tulevaisuuden terveyshaitat kulminoituvatkin aivan muuhun kuin alkoholiin, kuten liikkumattomuuteen ja ylipainoon, Pakarinen muistuttaa.

Hänen mukaansa on myös rehellistä tunnustaa, ettei alkoholin hinnan nostaminen muuta alkoholiongelmista kärsivien ihmisten juomatapoja. Näihin on löydyttävä moniammatillista ja entistä enemmän ongelmien juurisyihin pureutuvaa tukea.

-Ihmisen pahaan oloon on puututtava ajoissa ja apua on saatava entistä nopeammin ja matalalla kynnyksellä. Toivon, että tähän löytyisi entistä enemmän rahaa niin kunnilta kuin valtioltakin. Tämä olisi sitä todelliseen ongelmaan puuttumista, minkä hallitus on budjettipäätöksessään ymmärtänyt, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen toteaa.

Pettymys sen sijaan on VM:n budjettiehdotukseen sisältyvä ehdotus korottaa virvoitusjuomien veroa 25 miljoonalla eurolla. Myös virvoitusjuomaveron perustelu terveysnäkökulmasta vääristää, sillä suomalaisten sokerinsaannista hyvin pieni osa on peräisin virvoitusjuomista. Erityisen epäoikeudenmukainen vero on kivennäis- ja lähdevesien osalta.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

riikka.pakarinen@panimoliitto.fi, p. 040 5800 833

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme