SDP EDUSKUNTA

Hallitus panostaa osatyökykyisten työllistämiseen

Jaa

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaista osatyökykyisille suunnattua työkykyohjelmaa viedään nyt kunnianhimoisesti eteenpäin. Selvityshenkilö Hannu Mäkisen tänään julkaistussa raportissa painotetaan, että osatyökykyisten ja vastaavien vaikeassa asemassa olevien ryhmien tukeminen työllistymisessä on yhteiskunnalle myös taloudellisesti edullista.

Kansanedustaja, eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Kansanedustaja, eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

- On inhimillisesti katsoen hätkähdyttävää, että toimeen valtiovallan vastuun näkökulmasta on tartuttu vasta nyt. Siitä kiitos kuuluu hallitukselle ja sen työministerille Tuula Haataiselle. Selvityshenkilö Mäkisen raportin myötä meillä on nyt hyvin kunnianhimoinen väylä kohti toimivia välityömarkkinoita.

- Tiedämme, kuinka haastavaa osatyökykyisten on löytää työpaikkaa nykyisiltä työmarkkinoilta, joiden vaatimukset työntekijälle ovat kovat. Toimivat välityömarkkinat auttavat monia osatyökykyisiä työn syrjään kiinni, mutta usein välityömarkkinat tarjoavat enemmän palvelua, vaikka painopisteen pitäisi olla työ. Tässä raportin esitykset tulevat konkreettisesti auttamaan, sanoo eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katja Taimela (sd.).

- Nyt on kuultava herkällä korvalla järjestöjä, joilla on kokemusta ja kertyneitä oppeja välityömarkkinoiden toimivuudesta. Järjestöt luovat jo nyt monin tavoin hyvinvointia asiakkailleen. Vaikkapa vanhuksille, joiden lumityöt tulevat tehdyksi, koti siivotuksi, kauppareissu hoidetuksi. Myös kiertotalouteen vaikkapa järjestöjen ylläpitämillä kirpputoreilla on iso rooli.

- On tärkeää varmistaa, että kaikille työllistäville yhteisöille tulee tasapuolinen mahdollisuus työllistämistuen saantiin, myös työllistämissetelimalli voisi tulla kyseeseen muilla kuin vaikeimmassa asemassa oleville. Lisäksi työllistämisehtojen käyttäminen julkisen sektorin ostojen ja myöntämien tukien yhteydessä voi olla sopivissa tilanteissa järkevä keino, kommentoi Taimela raportin johtopäätöksiä.

Selvityshenkilö Mäkinen esittää perustettavaksi uutta valtion omistamaa yhtiötä, joka tarjoaisi vaikeimmassa asemassa oleville osatyökykyisille sekä palveluja että työpaikkoja.

- Pidän tätä esitystä ennakkoluulottomana ajatuksena. Sen myötä voitaisiin täydentää nykyisiä järjestöjen toimintoja osatyökykyisten työllistämisessä. Samalla voitaisiin tarttua mm. syrjäytymiseen. Hallituksen kannattaa selvittää tämä ajatus perinpohjaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansanedustaja, eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Kansanedustaja, eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme