Etanoliautoilijat ry

Hallitus purkaa sääntelyä – etanolimuunnokset mahdollisia uusiin autoihin jo ensi vuonna

Jaa
Hallitus on esittänyt viikko sitten ajoneuvolakiin muutoksia, jonka myötä bensiiniautojen etanolimuunnokset helpottuvat. Tähän mennessä käytännössä vain ennen 1.9.2009 ensirekisteröidyt autot ovat olleet mahdollisia rekisteröidä käyttämään E85-bioetanolia. Helpotukset astuvat voimaan kesällä 2023.
Yhä useampi auto on mahdollista päivittää käyttämään bioetanolia. Kuva: Shutterstock
Yhä useampi auto on mahdollista päivittää käyttämään bioetanolia. Kuva: Shutterstock

Hallituksen esittämillä ajoneuvolain muutoksilla tavoitellaan etanolikonversioiden edistämistä Suomen tieliikenteessä päivittämällä sääntelyä kevyemmäksi Fossiilittoman liikenteen tiekartan mukaisesti. Tähän mennessä käytännössä vain ennen 1.9.2009 ensirekisteröidyt autot ovat olleet mahdollisia rekisteröidä käyttämään E85-bioetanolia. Tätä uudemmilta autoilta on vaadittu kallis, jopa yli 10 000 euroa maksava päästötestaustodistus osoituksena vaadittujen päästöarvojen toteutumisesta.

Uuden ajoneuvolain myötä etanolikonversioiden kohdalla arvioitaisiin jatkossa ajoneuvon kokonaisympäristökuormaa ja sallittaisiin maltilliset poikkeukset lähipäästöarvoissa, mikäli ajoneuvon muut päästöarvot laskevat. Kun bensiiniauto muutetaan flexfuel-autoksi, joka voi käyttää joustavasti E85-bioetanolia tai bensiiniä, niin se voi vaikuttaa auton tiettyihin lähipäästöarvoihin. Kokonaisuudessaan E85-bioetanoli kuitenkin vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 80 % ja muun muassa laskee selkeästi sekä suorien että ilmassa muodostuvien hiukkasten päästöjä.

”On mahtavaa, että vihdoin Suomen lainsäädäntö päivitetään vastaamaan muiden EU-maiden säädäntöä. Olemme olleet tästä syystä etanolikonversioissa takamatkalla, josta on kärsinyt sekä etanoliautoilijat että tieliikenteen päästövähennykset.” iloitsee Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti.

Lakimuutoksen yhteydessä toteutettiin VTT:n selvitys etanolikonversioista, jonka mukaan etanolikonversioiden välillä on hyvin paljon vaihtelua. Tästä syystä jatkossa laitevalmistajilta olisi hyvä vaatia tutkimustuloksia vaikutuksista ajoneuvon lähipäästöihin ja turvallisuuteen. Laatuvaatimukset tulee parantamaan etanolimuunnoslaitteiden luotettavuutta ja hälventää etanoliautoiluun liittyviä epäluuloja.

”Tämä lakimuutos tulee murtamaan käyttövoimamuutosten patoa. Vihdoin voimme tarjota turvallista ja laadukasta konversiosarjaamme ilman tarpeetonta rajoitetta. Yhä useampi suomalainen autoilija voi siirtyä käyttämään kotimaista uusiutuvaa polttoainetta ja vielä kotimaisella etanolimuunnossarjalla. Teknisesti muunnoskelpoisia autoja on Suomessa yli 1,5 miljoonaa.” linjaa eFlexFuelin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut tiedotteessaan, että uuden lain mukaiset ajoneuvomuutosmääräykset olisivat valmiina kesällä 2023.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yhä useampi auto on mahdollista päivittää käyttämään bioetanolia. Kuva: Shutterstock
Yhä useampi auto on mahdollista päivittää käyttämään bioetanolia. Kuva: Shutterstock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etanoliautoilijat ry
Etanoliautoilijat ry
Myllyhaantie 6 D 1
33960 Pirkkala

Etanoliautoilijat ry on keväällä 2020 perustettu etujärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on edistää entistä laadukkaampaa ilmastotyötä liikennesektorilla tukemalla vaikuttavuudeltaan ja kustannuksiltaan tehokkaiden keinojen käyttöönottoa sekä nykyisen sääntelyn kehittämistä siten, että ilmastoystävälliset käyttövoimat, kuten bioetanoli, saatetaan tasavertaiseksi ratkaisuksi muiden käyttövoimien rinnalle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etanoliautoilijat ry

Etanoliautoilijoiden uudeksi toiminnanjohtajaksi Antti Grönlund20.1.2023 12:10:02 EET | Tiedote

Etanoliautoilijat ry on valinnut uudeksi toiminnanjohtajakseen 29-vuotiaan Antti Grönlundin Liedosta. Grönlund on toiminut aiemmin muun muassa Varsinais-Suomen Keskustan vs. toiminnanjohtajana ja poliittisena suunnittelijana, Keskustanuorten varapuheenjohtajana ja poliittisena sihteerinä sekä Nuorisoasuntoliiton varapuheenjohtajana. Hän opiskelee työnsä ohessa taloustiedettä ja poliittista historiaa Turun Yliopistossa.

15 miljoonaa euroa lisää lehtijakeluun, uusiutuvien käytön lisäämiselle liikenteessä ei euroakaan26.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen talousarvioesitys 2023 sisältää ilmastolle ja tieliikenteen päästöjen alentamiselle karua luettavaa. Hallitus onkin poistamassa tuet, joita on tähän asti maksettu fossiilisilla polttoaineilla kulkevien henkilöautojen päivittämiseksi uusiutuville polttoaineille. Samaan aikaan 15 miljoonan euron lisärahan on saamassa sanomalehtien jakelu. Linjaus kertoo paljon hallituksen suhtautumisesta ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyteen.

Puoli miljoonaa vähäpäästöistä autoa lisää – autojen etanolipäivityksissä läpimurto1.12.2021 16:00:09 EET | Tiedote

Pirkkalalainen henkilöautojen etanolipäivitys eFlexPlus on saanut uuden sukupolven. Läpimurron myötä lähes 2 miljoonaa bensiini- ja hybridiautoa on teknisesti mahdollista muuttaa käyttämään kotimaista uusiutuvaa E85-bioetanolia. Päivitetty auto on täysiverinen flexifuel-auto eli autoon voi tankata E85-bioetanolia, bensiiniä tai mitä tahansa niiden sekoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme