Hyvinvointiala HALI ry

Hallitus uhkaa sekoittaa eläkejärjestelmän

Jaa

Hallitus on aikeissa esittää työkyvyttömyysriskin vähentämiseen liittyvän toiminnan lisättäväksi Kevan lakisääteisiin tehtäviin. Asia ilmenee lausuntokierroksella olleesta hallituksen esitysluonnoksesta. Esitys uhkaa monimutkaistaa eläkejärjestelmää, lisätä sen kustannuksia ja aiheuttaa kilpailuhäiriöitä työhyvinvointisektorille. Myös Fiva oudoksuu Kevan toimivallan hallitsematonta kasvattamista työhyvinvointitoiminnassa. Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan työhyvinvointitoimintaa pitäisi rajata esityksessä tiukemmin.

Hallituksen esitysluonnoksen ongelma on, ettei Kevan työkyvyttömyysriskin hallintaan liittyvää toimintaa rajata juuri mitenkään. Päinvastoin, esitysluonnoksessa luetellaan lukuisia palvelumuotoja konsultoinnista digitaalisiin palveluihin ja työelämän kehittämisrahoituksesta yhteiskehittämispalveluihin.

Keva vertautuu työeläkevakuutusyhtiöihin, jolloin on loogista, että sille sallitaan samanlaiset mahdollisuudet työkyvyttömyysriskin hallintaan kuin työeläkeyhtiöille. Näin ei kuitenkaan olisi, vaan esitysluonnos mahdollistaa Kevalle lähes rajattoman toimivallan työhyvinvointitoiminnassa.

Keva voisi tuottaa tai rahoittaa eläkkeenmaksajien rahoilla monipuolisen valikoiman palveluja, joita on jo tarjolla markkinoilla. Markkinahäiriköinnin vaara on ilmeinen. Keva onkin kunnostautunut asiassa valmistelemalla työterveyspalveluryhmää. Sen tarkoituksena on kiertää kilpailutukset julkisen sektorin asiakkaiden osalta ja toimia myös yksityisillä markkinoilla.

Fiva kritisoi esitysluonnosta

Fiva toteaa lausunnossaan, että yksityiset työeläkeyhtiöt olivat ”tietyssä mielessä vuosia säädösperustansa kanssa samassa tilanteessa, jossa Keva lienee tällä hetkellä”. Fiva toteaa, että ääri-ilmiöissään työkyvyttömyysriskin hallintapalvelut olisivat saattaneet olla lainsäädännön näkökulmasta tulkittavissa työeläkevarojen väärinkäytöksi. Fiva on sittemmin ohjeistanut työeläkeyhtiöitä hyvinvointipalvelujen suhteen.

Nyt sama virhe ollaan tekemässä Kevan kohdalla ja vielä kertaluokkaa suurempana. Myös Fivan mukaan Kevan työkyvyttömyysriskin vähentämistä koskevaan toimintaan on säädettävä selkeä rajaus.

Kevan laajentuminen muille toimialoille eläkkeenmaksajien rahojen turvin olisi pois eläketurvasta. Tämä ei voi olla eläkelaitoksen tehtävä, eikä eläkkeenmaksajan tai julkisella sektorilla työssäkäyvän etu. Myös HALIn mukaan työhyvinvointitoiminta tulisi rajata esitysluonnoksessa tiukasti työeläkeyhtiöitä vastaavalle tasolle. Hallituksen esitysluonnos on viimeinen naula eläkkeenmaksajan arkkuun. Työhyvinvointialan yrittäjät, yritykset ja järjestöt voivat varautua kylmään kyytiin, mikäli lakiesitystä ei korjata.

Kevan valvonta laitettava kuntoon

Fiva valvoo Kevan sijoitustoimintaa, rahoituksen suunnittelua ja sisäpiirivalvontaa. Sillä ei kuitenkaan ole oikeutta valvoa Kevan hallintoa. Fiva esittää lausunnossaan ministeriölle harkittavaksi, pitäisikö sen tehtäväksi säätää myös Kevan hallinnon valvonta.

Fiva toteaa myös, että Kevan hallituksen ja toimitusjohtajan velvollisuudeksi tulisi säätää velvoite johtaa Kevaa ammattitaitoisesti, terveiden ja varovaisten liikeperiaatteiden sekä luotettavaa hallintoa koskevien periaatteiden mukaisesti. HALIn näkökulmasta Fivan ehdottamat uudistukset olisivat omiaan selkeyttämään sijoitusvarallisuudella mitattuna suurimman eläkevakuuttajan toimintaa.

Lisätietoja:

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

Hyvinvointiala HALI ry

joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

p. 050 414 6444

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 1728 5500https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kuntoutuksen toimiala- ja tulevaisuusselvitys: Kuntoutuspalveluissa selviä alueellisia eroja ja hyödyntämätöntä potentiaalia28.3.2019 08:00:00 EETTiedote

Kuntoutuksen tarpeen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Päättäjät ja asiantuntijat näkevät kuntoutustarpeen koskevan niin toimintakykyä, työkykyä kuin sosiaalista osallisuuttakin. Kuntoutuspalvelut toteutuvat osana ihmisten kokonaishoitoa ja palveluketjuja. Tämän johdosta näihin palveluihin kohdistuu useita käynnissä olevia muutostekijöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme