Suomen Kennelliitto ry

Hallitusohjelma antaa mahdollisuudet suitsia laitonta koirakauppaa – toteutus ja aikataulu ratkaisevat vaikutukset

Jaa

Hallitusohjelman kirjaukset eläinten verkkokaupan sääntelyn kehittämisestä sekä koirien tunnistusmerkinnöistä ja rekisteröinneistä antavat hyvät lähtökohdat karsia vastuutonta koiranpitoa, näkee Suomen Kennelliitto. Kirjaukset jäävät kuitenkin hyvin yleiselle tasolle, joten käytännön toteutus ja aikataulu ratkaisevat todelliset vaikutukset.

Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu

–  Koiran hankinnan tulisi aina olla huolellisen harkinnan tulos, mutta verkkokauppa mahdollistaa alkuperältään tuntemattomien koirien ostamisen hetken mielijohteesta. Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että esille nostamamme selvä tarve eläinten verkkokaupan sääntelyn kehittämiselle on sisällytetty hallitusohjelmaan, kommentoi Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Lehkonen kiittelee myös viime hallituskaudella lakisääteiseksi linjattujen koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin huomioimista hallitusohjelmassa. Kirjauksen muotoilu jää kuitenkin varsin yleiselle tasolle.

– Koirien lakisääteinen tunnistusmerkintä ja omistajarekisteri ovat laajasti kannatettuja keinoja, joiden avulla voidaan eläinten hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäksi parantaa hallitusohjelmassa mainittua eläinten hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön valvontaa. Uuden hallituksen tulisikin turvata näiden mahdollisimman ripeä ja laadukas toteutus, korostaa Lehkonen.

Eläinsuojeluasiamiehen virka palautetaan

Hallitusohjelmaan on kirjattu eläinsuojeluasiamiehen viran perustaminen, mitä Kennelliitto on kannattanut. Hallitus aikoo myös edistää eläinten hyvinvoinnin kriteeristöä Pohjoismaiden ja EU:n normeissa ja lainsäädännössä.

Kennelliitto on tuonut esille, että koiraa ei tulisi rinnastaa kuluttajansuojalainsäädännössä esineeseen. Lisäksi seuraeläinten bakteerien vastustuskykyisyyteen antibiooteille tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota Euroopan unionin kansainvälisessä seurantaohjelmassa.

Hallitusohjelman mukaan eläinlääkäreille säädetään ilmoitusvelvollisuus perinnöllisten vikojen johdosta lemmikeille tehdyistä toimenpiteistä. (sivu 45)

– Suomen Kennelliiton omavalvonnassa on jo käytäntö, jonka mukaan lyhytkuonoiselle koiralle tehdystä hengitystieoireyhtymän kirurgisesta korjausoperaatiosta voi ilmoittaa Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Ilmoitus tehdään omistajan ja eläinlääkäriaseman yhteistyönä. Tällöin koira siirretään automaattisesti Ei Jalostukseen -rekisteriin, jolloin koiraa ei Kennelliiton sääntöjen mukaan saa käyttää jalostukseen. Lisäksi kasvattajan on pentueen rekisteröinnin yhteydessä ilmoitettava mahdollisesta keisarinleikkauksesta, Lehkonen kertoo.

Rodunomainen harrastaminen mahdollistaa lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamisen

Hallitusohjelman mukaan ”viime vaalikaudella eduskunnan käsittelyssä ollutta esitystä laiksi eläinten hyvinvoinnista täydennetään siten, että lain perusteluissa tunnistetaan eläimen itseisarvo ja mahdollistaa eläinten lajityypillisen käyttäytymisen.” (sivu 44)

– Nämä ovat periaatteellisesti merkittäviä kirjauksia. Lausunnossamme esityksessä eläinten hyvinvointilaiksi kuitenkin toivoimme, että eläinten itseisarvo kirjattaisiin myös lakitasolla. Koirien kohdalla on muistettava, että rodunomaiset harrastukset mahdollistavat lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamisen. On siis huolehdittava siitä, että eri puolilla Suomea on tasavertaiset mahdollisuudet harrastaa koiran kanssa, Lehkonen painottaa.

Hallitusohjelmassa käsitellään erikseen myös metsästystä. Ohjelman mukaan ”suurpetopolitiikassa lisätään eri toimijoiden välistä vuoropuhelua ja varmistetaan tutkimuksen ja seurannan pysyvä rahoitus.” (sivu 126)

– Kennelliiton tavoitteena on pyrkiä turvaamaan metsästyskoirien käytön edellytykset maastossa. Haluamme yhdessä eri toimijoiden kanssa hakea ratkaisuja sen toteuttamiseen. Kennelliitto on muiden muassa mukana laajassa maa- ja metsätalousministeriön käynnistämässä susikannan hoitosuunnitelmahankkeessa. Uuden hallituksen suurpetopolitiikassa on huolehdittava koiravahinkojen ennaltaehkäisystä, Lehkonen sanoo.

Tulorekisterin tuomat ongelmat on korjattava

Hallitusohjelmassa on huomioitu myös tulorekisterin aiheuttamat hankaluudet yhdistyksille. Vuoden alusta voimaan tullut kansallinen tulorekisteri velvoittaa yhdistykset ilmoittamaan verottajalle vapaaehtoisille maksetut korvaukset viiden päivän sisällä maksusta. Yhdistyksissä tulorekisterin säännökset on koettu hyvin vaativina ja ilmoitettavien maksujen 100 € alarajan poistuminen on aiheuttanut epäselvyyttä.

– Tulorekisteri on valitettava osoitus siitä, miten tärkeää lainsäädännön valmistelussa on kuulla kaikkia olennaisia näkökulmia. Hyvä, että hallitusneuvottelijat ovat ymmärtäneet tulorekisterin aiheuttamat haasteet erityisesti pienille yhdistyksille ja näiden tärkeälle vapaaehtoistoiminnalle. Toivottavasti ongelmat korjataan mahdollisimman pian, Lehkonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto ry
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
050 329 2188

Liisa Suoninen
viestintäpäällikkö, Suomen Kennelliitto ry
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
050 320 3897

Kuvat

Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 146 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Viisi Vuoden virkakoiraa valittiin – ruokakoira Aino käräytti yli 1200 kiloa elintarvikkeita, rajakoira teki merkittäviä huumelöytöjä ulkomailla20.11.2019 06:45:00 EETTiedote

Tänä vuonna Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos, ja Puolustusvoimat. Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 7. joulukuuta 2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

KORJATTU TIEDOTE / Kennelliitto palkitsee 13 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta21.10.2019 15:03:41 EESTTiedote

Kennelliitto myöntää vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle. Lisäksi 23 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme