Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Hallitusohjelma: Lääkäriliitto iloitsee perusterveydenhuollon vahvistamisesta

Jaa

Lääkäriliitto kiittää hallitusohjelmaa siitä, että terveyskeskusten ahdinko on otettu vakavasti ja kurjistumiskehitys halutaan pysäyttää. Hallitusohjelma lupaa korjata myös saattohoidon vakavia puutteita, mutta pysyvä resursointi puuttuu. Lääkäriliitto kannustaa hallitusta edistämään pontevasti uskomushoitolakia sekä panostamaan tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan.

Lääkäriliitto pitää hallitusohjelmaa monin osin onnistuneena.

- Perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristäminen ja henkilöstöresurssien lisääminen osoittavat, että hallitusneuvottelijat ovat ymmärtäneet terveyskeskusten vaikean tilanteen, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni.

Lääkäriliitto katsoo, että sote-uudistus tulee toteuttaa tulevalla hallituskaudella, mutta perusterveydenhuollon vahvistaminen täytyy aloittaa jo ennen uudistusta. Lääkäriliitto toivoo, että perusterveydenhuoltoa kehitetään avoimesti, asiantuntijavetoisesti ja kokeilujen kautta.

- Valitettavasti hallitusohjelmassa on lyöty lukkoon kovin tiukasti minkälaista sote-keskusta tulevaisuudessa rakennetaan. Suuret ja monialaiset terveyskeskukset eivät ole osoittautuneet erityisen houkutteleviksi työpaikoiksi tähänkään asti, Saarni jatkaa.

Lääkäriliitto antaa kiitosta hallitusohjelmalle asiakasmaksujen alentamisesta, mielenterveyspalveluiden kehittämisestä sekä paperittomien terveyspalveluiden turvaamisesta.

Vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuuksien selvittäminen on mukana hallitusohjelmassa, mutta etenemistä ei ole konkretisoitu.Lääkäriliitto kannustaa tulevaa hallitusta viemään uskomushoitolakia pontevasti eteenpäin.

- Lailla tulee kieltää uskomushoitojen tarjoaminen lapsille ja muille haavoittuville ryhmille kuten vakavasti sairaille ja raskaana oleville, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Saattohoidon kehittämisohjelma on kirjattu ohjelmaan. Lääkäriliitto on yhdessä hoitajajärjestöjen kanssa nostanut esiin saattohoidon puutteita, ja Lääkäriliiton laskelmien mukaan saattohoidon kehittäminen alueellisesti tasa-arvoiseksi maksaisi noin 35 miljoonaa euroa vuodessa. Hallitusohjelmasta puuttuu pysyvä resursointi, mitä Lääkäriliitto pitää valitettavana.

Alle 25-vuotiaiden maksuttomasta raskaudenehkäisystä toteutetaan valtakunnallinen kokeilu, jonka tulosten perusteella päätetään kokeilun vakinaistamisesta. Lääkäriliitto pitää kokeilua tärkeänä, mutta vaatii sille pysyvää rahoitusta.

Hallitusohjelmassa on huomioitu yliopistojen rahoituksen lisääminen. Lääkäriliitto toivoo kunnollista myötätuulta myös kirjaukselle tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tukemisesta. Olennaista on kliinisen tutkimuksen vahvistaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Perusterveydenhuollon hoitotakuun vahvistamisella liikkeelle - lääkärien määrää terveyskeskuksissa lisättävä11.4.2019 09:57:42 EESTTiedote

Suomen lääkärikuntaa edustava Lääkäriliitto kehottaa tulevaa hallitusta sopimaan ohjelmassaan tarvittavan sote-uudistuksen tavoitteiden toteuttamisesta askel kerrallaan. Ensimmäisenä askeleena tulee varmistaa joustava ja nopea perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle pääseminen. Tämä voidaan toteuttaa vahvistamalla hoitotakuuta. Hoitotakuun vahvistamisella voidaan varmistua oikea-aikaisen hoidon nopeasta saatavuudesta, vähentää potilaiden siirtelyä tasolta toiselle sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kansalaisten välillä. Kyseessä on edullisin ja vaikuttavin tapa parantaa terveydenhuoltomme merkittävintä ongelmaa nopeasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme