Mielenterveyspooli

Hallitusohjelmassa on parannuksia mielenterveyteen, mutta Terapiatakuu ei saa jäädä puolitiehen

Jaa

Suomen uusi hallitusohjelma sisältää mielenterveyden osalta sekä kehittämiskohteita että useita Mielenterveyspoolin 29:n järjestön yhteisten tavoitteiden mukaisia kirjauksia.

Hallitusohjelman mukaan aiempaa valmistelua hyödyntäen laaditaan “mielenterveysstrategia, joka näkee mielenterveyden pääomana, turvaa mielenterveysoikeudet ja -palvelut, linkittää ne olemassa oleviin rakenteisiin, ehkäisee itsemurhia ja vahvistaa ammattilaisten osaamista. Samalla uudistetaan mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö.”

Lisäksi ohjelmassa luvataan panostaa osatyökykyisten mielenterveyspalveluihin ja työkykyohjelmaan ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluihin. Mielenterveyspooli kiittää tästä suunnasta.

Hallitusohjelmassa halutaan vahvistaa etenkin perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä. Ohjelmassa madalletaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saamisen kynnystä, parannetaan oikea-aikaisuutta ja saatavuutta osana peruspalveluja.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa jatketaan, ja perhekeskustoimintamallia levitetään ja neuvoloita kehitetään. Ohjelmassa vahvistetaan parisuhdetyötä ja vanhemmuuden tukea, sosiaalihuoltolain mukaisia perheiden ennaltaehkäiseviä palveluita sekä oppilas- ja opiskelijahuoltoa. Kirjaukset ovat linjassa mielenterveysjärjestöjen yhteisten tavoitteiden kanssa.

Terapiatakuu ei saa jäädä puolitiehen

Mielenterveyspooli on kerännyt keväällä 2019 jo lähes 30 000 nimeä Terapiatakuu-kansalaisaloitteen toteuttamiseksi. Terapiatakuu tähtää siihen, että psykososiaaliset hoidot, kuten lyhytpsykoterapiat, ovat saatavilla jo perusterveydenhuollossa kuukauden sisällä hoitoon hakeutumisesta. Ennen eduskuntavaaleja kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuneet puolueet sitoutuivat Terapiatakuun toteuttamiseen.

Hallitusohjelman mukaan terveydenhuollon palveluiden piiriin pääsyä nopeutetaan, ja terveydenhuollon painopistettä siirretään erikoissairaanhoidosta perustasolle. Lisäksi “mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantaminen ja laadun kehittäminen on tärkeä osa uudistusta” ja “kansansairauksien ehkäisyä ja niiden hoidon vaikuttavuutta parannetaan.”

Hallitusohjelmassa linjataan, että sosiaali- ja terveyskeskuksen tarjoamiin palveluihin tulee kuulua mielenterveys- ja päihdehuollon perustason palveluja. Lisäksi hoitotakuuta tiukennetaan perusterveydenhuollossa niin, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Tämä on hyvä edistysaskel, mutta Terapiatakuun toteuttamiseksi tarvitaan tarkempi linjaus siitä, millainen mielenterveyden hoito peruspalveluihin sisältyy. Mikäli nykytilanne jatkuu, esimerkiksi psykoterapiahoitoa joutuu odottamaan useita kuukausia. Tämä uhkaa hyvinvointia, työkykyä, perheitä ja jopa ihmishenkiä.

Lisäksi Terapiatakuun toteuttamatta jättäminen kustantaa yhteiskunnalle vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja. Mielenterveyspooli vaatii hallitusohjelman toteutuksessa selkeitä toimenpiteitä ja resursseja mielenterveyden vahvistamiseen.

Mielenterveyspooli esittää, että poliittisten päätösten vaikutukset mielenterveyteen ja hyvinvointiin on arvioitava laajasti esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä. Mielenterveyttä edistetään arkiympäristöissä, kuten kouluissa ja työpaikoilla, ja mielenterveysstrategiatyössä on panostettava niihin.

Mielenterveyspooli jatkaa nimien keräämistä Terapiatakuu-kansalaisaloitteeseen ja pyrkii saamaan aloitteen eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian. Aloitteen lakimuutoksilla varmistetaan Terapiatakuun toteuttaminen. Allekirjoittamalla kansalaisaloitteen jokainen voi edistää mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamista ja ihmisten hyvinvointia käytännössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 40 8286 553
alviina.alametsa@mielenterveysseura.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 828 6553http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat 32 suomalaista mielenterveysjärjestöä. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Hankkeessa tavoitellaan väestön mielenterveyttä edistävää yhteiskuntapolitiikkaa, mielenterveysongelmien stigmaa vähentävää julkista keskustelua ja mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme