
Hallitusohjelmassa sovittu selvitys kansanterveyttä edistävästä verosta vaarassa jäädä tyhjäksi kirjaukseksi
Valtiosihteeri Eila Mäkipää sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä kansanedustaja, eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkoston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen totesivat kommenttipuheenvuoroissaan, että jo useamman hallituksen ohjelmaan kirjattu veron valmistelu on edennyt hitaasti. Tämä siitäkin huolimatta, että myös kansainväliset asiantuntijat puoltavat fiskaalisia keinoja kulutuksen sekä tuotekehityksen ohjaamiseksi terveellisempään suuntaan. Kansalaiskyselyiden perusteella suomalaiset puoltavat erityisesti sokeriin kohdistuvaa veroa[1].
Keskusteluun osallistuivat myös kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mia Laiho sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski sekä sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että laajemman veron valmistelun osalta selkeä päänavaus pitäisi saada aikaiseksi vielä tällä hallituskaudella. Laajapohjaisella elintarvikkeisiin kohdistuvalla terveysverolla olisi sekä kansanterveydellisiä että kansantaloudellisia vaikutuksia. Ihmetystä herättikin, miten huonosti tällaisen veron jopa noin 500 miljoonan euron verokertymään on tartuttu.
Puheenvuoroissa korostettiin, että uudenlaisen veron valmisteluun tarvitaan sekä vero- että terveysosaamista, jotta työ etenisi laajapohjaisen terveysveron suuntaan eikä jäisi vain virvoitusjuomia koskevaksi. Muiden maiden malleja voidaan tarkastella, mutta vaikuttavan veron toteuttamiseksi on ymmärrettävä, mitä ja millaista ruokaa suomalaiset syövät. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja verojen miettimistä uudella tavalla.
Useimmat puhujat olivat sitä mieltä, että työ olisi helpoin aloittaa hallitusohjelmassakin mainitusta sokerista esimerkiksi porrastettuna ainesosaperusteisena verona. Veron valmistelussa voidaan hyödyntää yhdeksän vuotta sitten tehtyä sokeriverotyöryhmän selvitystä, jossa tuolloin tunnistetut esteet veron toteuttamiselle ovat EU-lainsäädännön kehityksen myötä jo poistuneet.
Tilaisuuden puheenjohtaja, professori Pekka Puska nosti loppupuheenvuorossaan esiin kaikkien puhujien esittämän tarpeen kiirehtiä valmistelun edistämistä. Nyt käynnistynyt juomien valmisteveron viilaus on kansanterveydellisiltä vaikutuksiltaan pientä hienosäätöä. Veropohjan laajentamiseen tarvitaan terveysasiantuntijoiden ottamista mukaan veron valmisteluun.
[1] SOSTE/Taloustutkimus: 58% sokeriveron puolella
SOSTE järjesti 30.3.2022 Pyöreän pöydän keskustelun otsikolla ’Terveempi Suomi: miten varmistetaan, että valmisteilla oleva elintarvikkeiden vero edistää myös kansanterveyttä?’ Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Suomen Coca-Colan kanssa.
Pyöreä pöytä oli jatkoa viime vuonna pidetylle keskustelutilaisuudelle siitä, miten Suomeen saataisiin terveellisempiin ruokavalintoihin ohjaava vero. Myöhemmin syksyllä hallitus päätti käynnistää ohjelmaansa kirjatun ’esimerkiksi sokeriin kohdistuvan kansanterveyttä edistävän veron’ valmistelun. Valmistelun aloitus nosti toiveita asian etenemisestä vihdoin, mutta valmistelutyön käytännön toteutus ei lunasta odotuksia.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Hallituksen leikkaukset pahentavat työnteon kannustinongelmia20.9.2023 10:38:31 EEST | Tiedote
Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät merkittävästi pienituloisten ja osa-aikatyötä tekevien työn vastaanottamisen kannustinongelmia. Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan tuloissa kapenee.
Ensi vuoden talousarvioesitys lisää köyhyyttä ja huono-osaisuutta19.9.2023 21:45:07 EEST | Tiedote
SOSTE on pettynyt siihen, että hallitus ei budjettiriihessään perääntynyt sosiaaliturvaleikkauksista, vaikka niiden on selkeästi osoitettu lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta.
SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote
SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.
SOSTE budjettiesityksestä: Isku heikoimpien ja sairaimpien auttamiseen28.8.2023 13:33:12 EEST | Tiedote
SOSTE on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista erityisesti heikoimpien ja sairaimpien toimeentuloon sekä näiden ihmisten auttamiseen. Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten kumuloituvat vaikutukset osuvat samoihin ihmisiin leikaten merkittävästi pienituloisimpien toimeentuloa.
SOSTE: Orpon hallitus leikkaa köyhimmiltä ja pettää sopimuksen järjestöjen rahoituksesta16.6.2023 17:30:17 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun.