Vaasan kaupunki - Vasa stad

Hälsovårdarstuderande har möjlighet att få arbetspraktik genom att fungera som assistenter vid coronavaccinationer

Dela

Vasa stad erbjuder hälsovårdarstuderande möjligheten att utföra arbetstimmar som hör till arbetspraktiken genom att bistå skötaren i samband med coronavaccinationer då praktiken inom social- och hälsosektorn är avbruten p.g.a. coronasituationen. Om studerandes deltagande i givande av vacciner har en överenskommelse gjorts med skötarutbildaren Vaasan ammattikorkeakoulu och de studerande.

Ännu under denna veckas tid har studerandenas praktikperioder avbrutits inom social- och hälsosektorn p.g.a. coronasituationen. Praktiken inleds igen fr.o.m. måndag 15.2.Staden erbjuder dock möjligheten att förverkliga en del av praktiken genom att låta praktikanten fungera som assistent åt skötaren i samband med coronavaccinationer. För praktiken fås studiepoäng, och den är inte lönebelagd, enligt normal praxis.

– Fyra hälso- och sjukskötarstuderande har tagits till hälsostationerna denna vecka för att ersätta praktiken, inte p.g.a. brist av arbetskraft.Studerande har alltid en handledare. I arbetslivet räknas vaccinationer som förverkligande av krävande läkemedelsbehandling och därför kan den studerande bara ge vaccin under omedelbar tillsyn av en yrkesutbildad person som innehar vaccinationstillstånd, berättar förvaltningsöverskötare Camilla Mäkinen på Vasa stad.

Fel information i Tehys blogg

På Tehys blogg www.tehy.fi/fi/blogi/terveydenhoitajaopiskelija-kelpaa-koronarokottajaksi-vaasassa-kunhan-tekee-sen-ilmaiseksi framfördes att Vasa stad skulle använda hälsovårdarstuderande som gratis arbetskraft i coronavaccinationsarbetet. Dessa uppgifter om Vasa stads verksamhet hade inte kontrollerats med staden före bloggtexten publicerades. 

Ifall en studerande anställs för arbete i Vasa stad, får hen naturligtvis lön.I denna situation är det fråga om arbetspraktik som ingår i studierna, som studerande får studiepoäng för.

– Det är verkligen tråkigt att felaktig information sprids via sociala medier. Vi har varit i kontakt med Viinikainen som skrivit blogginlägget och berättat att bloggtexten innehållit felaktig information och bad om att texten korrigeras till denna del, men ännu har ingen korrigering gjorts, beklagar Mäkinen.

Nyckelord

Kontakter

Vasa stads förvaltningsöverskötare Camilla Mäkinen, tfn 040 721 4060, camilla.makinen@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum