Sitra

Haluatko hahmottaa Ukrainan sodan vaikutusten kokonaiskuvaa? Tässä työkaluja siihen!

Jaa
Minkälaisia pidempiaikaisia vaikutuksia Ukrainan sodalla on? Mitä epävarmuuksia ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia on näköpiirissä? Sitran uusi julkaisu tarjoaa sekä kokonaiskuvaa sodan vaikutuksista että työkaluja toisenlaisten tulevaisuuksien hahmottamiseen.
Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti ja synkensi tulevaisuusnäkymiä. Tulevaisuutta hämärtää yhtäkkiä suuri määrä uusia epävarmuustekijöitä. Sekavassa ja sumuisessa tilanteessa on yhä tärkeämpää tarkastella muutosten kokonaiskuvaa ja paikkoja, joissa tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Siksi Sitra julkaisi Ennakointia Ukrainan sodan vaikutuksista -verkkojulkaisun, joka kokoaa yhteen sodan vaikutuksia, epävarmuustekijöitä sekä tulevaisuuden vaihtoehtoja 5–10 vuoden aikajänteellä. Lisäksi julkaisu tarjoaa työkaluja, joiden avulla voi saada paremmat valmiudet toimia yllätysten maailmassa. Työkalut soveltuvat niin organisaatioiden, yritysten kuin yksittäisten ihmisten käyttöön.

Ennakointia Ukrainan sodan vaikutuksista -julkaisu sisältää megatrendien mukaan jäsennellyn tulevaisuustaulukon. Taulukkoon on koottu 15 Ukrainan tilanteeseen liittyvää epävarmuutta ja muuttujaa, joita on oleellista katsoa Suomen tulevaisuuden kannalta. Jokaiseen muuttujaan liittyy muutama erilainen tulevaisuuden vaihtoehto. Tulevaisuustaulukon kokoamista on ohjannut kysymys, mitkä ovat keskeiset Ukrainan kriisiin liittyvät epävarmuudet, joissa voidaan tunnistaa vaihtoehtoisia kehityssuuntia? Taulukon pohjalta kuka tahansa voi luoda skenaarioita eli kuvauksia erilaisista tulevaisuuden tiloista ja tapahtumista. Niiden tarkoituksena on auttaa kuvittelemaan tulevaisuuden erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja sekä miettimään, mitä toimia pitäisi tehdä juuri nyt.

”Sota kääntää katseet ymmärrettävästi tähän päivään ja välittömiin vaikutuksiin. Voi tulla tunne, että asioihin ei pysty vaikuttamaan. Samalla monella on suuri tarve tietää, mitä voisi mahdollisesti tapahtua, miten tilanne kehittyy. Haluamme tarjota sekä muutoksen kokonaiskuvaa että työkaluja, jotka auttavat toimimaan tässä hetkessä paremman tulevaisuuden eteen”, sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja.

Sotatilanteessa uhkakuvat korostuvat. Niiltä ei pidä kuitenkaan sulkea silmiään, vaan ne pitää kohdataja ajatella läpi. Uhkien lisäksi tässä hetkessä on paljon valinnan paikkoja sekä mahdollisuuksia vauhdittaa toivottavia muutoksia.

”Käsittelemme julkaisussa monia epämiellyttävältä tai pelottavalta tuntuvia vaihtoehtoja. Tavoitteena ei ole pelotella, vaan auttaa tunnistamaan nykyhetkessä tarvittavia toimenpiteitä sekä myös toivoa luovia mahdollisuuksia. Vaikka juuri nyt tuntuu toivottamalta ja vaikealta nähdä, miten asioihin voi vaikuttaa, pitkän tähtäimen ottaminen vahvistaa toimijuutta ja avaa näkymiä valinnan paikkoihin. Moni aiemmin mahdottomalta tuntunut asia tuntuu mahdolliselta. Voimme edelleen vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muotoutuu”, Vataja korostaa.

Vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vie huomiomme juuri nyt, aiemmat kriisit ja megatrendit eivät katoa minnekään. Siksi sodan vaikutusten tarkastelussa on hyvä huomioida kytkökset ja jännitteet muihin kehityskulkuihin ja muutoksen kokonaiskuvaan.

Pitkä aikaväli ja kokonaiskuva ovat tärkeitä myös nykyhetken päätöksenteossa. Megatrendien kautta tarkasteltuna sota herättää muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä, joista pitäisi keskustella esimerkiksi nyt kehysriihenkin yhteydessä: Miten uudistamme energian ja ruoantuotannon kestäväksi? Miten geopoliittiset valtasuhteet kehittyvät? Miten vahvistamme luottamusta ja vähennämme eriarvoisuutta? Miten talous toimii muutosvoimana? Miten teknologia tukee demokratiaa ja rauhaa?

Koska tilanne kehittyy jatkuvasti, päivitämme tulevaisuustaulukkoa ja julkaisua aina tarpeen vaatiessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Vataja, ennakointi- ja strategiajohtaja, katri.vataja@sitra.fi, +358 (294) 618 230
Mikko Dufva, ennakoinnin johtava asiantuntija, mikko.dufva@sitra.fi, +358 (29) 4618 249
Anna Wartiovaara, viestinnän johtava asiantuntija, anna.wartiovaara@sitra.fi, +358 40 8302825

Kuvat

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa
Ukrainan sodan vaikutukset megatrendien kautta tarkasteltuna.
Ukrainan sodan vaikutukset megatrendien kautta tarkasteltuna.
Lataa
Tulevaisuustaulukko
Tulevaisuustaulukko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Finländarnas fotavtryck på naturen har beräknats för första gången – Viktigt steg framåt i kampen mot förlusten av den biologiska mångfalden10.6.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande

En metod som utvecklats av finska forskare kan nu användas för att beräkna konsumenternas fotavtryck på naturen. En beräkning, som är den första i sitt slag när det gäller omfattning, visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av maten de äter. Påverkan sker till stor del utanför Finland genom internationella produktionskedjor.

Suomalaisten luontojalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa – Tärkeä edistysaskel auttaa luontokadon torjunnassa10.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaistutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan nyt laskea tavallisen kuluttajan luontojalanjälki. Ensimmäistä kertaa näin kattavasti tehty laskenta osoittaa, että suomalaisten luontojalanjäljestä lähes puolet aiheutuu syömisestä. Vaikutukset kohdistuvat pitkälti kotimaan ulkopuolelle kansainvälisten tuotantoketjujen kautta.

Finns' biodiversity footprint calculated for the first time – Important step forward in combating biodiversity loss10.6.2025 01:00:00 EEST | Press release

A method developed by Finnish researchers can now be used to calculate the biodiversity footprint of consumers. For the first time ever, a comprehensive calculation reveals that almost half of Finns’ biodiversity footprint is caused by food consumption. The impact is largely external to Finland, stemming from international supply chains of goods and services.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye