Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HAM esittelee lakeuden maalari Vilho Lammen keskeisintä tuotantoa

Jaa
Vilho Lampi (1898–1936) oli lakeuden maalari Limingasta, jonka elämä jäi lyhyeksi. Itsemurha katkaisi Lammen vahvan ja ilmaisuvoimaisen, vain 14 vuotta kestäneen uran, jonka aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ekspressionismista uusasiallisuuteen. Näyttely esittelee Lammen keskeisintä tuotantoa 1920–1930-luvuilta ja se on koottu pääosin Oulun taidemuseon kokoelmista. Esillä on yli 50 teosta, joista suurin osa on öljymaalauksia. Lammen elämää avataan myös valokuvien ja dokumenttiaineiston kautta.
Vilho Lampi: Omakuva, 1932
© Turun taidemuseo / Kuva: Kari Lehtinen
Vilho Lampi: Omakuva, 1932 © Turun taidemuseo / Kuva: Kari Lehtinen

Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä taiteilijakutsumuksensa ja kotimaatilansa töiden välillä. Aikaa maalaamiseen oli usein iltaisin ja öisin. Teosten aiheet olivat Limingasta: omakuvia, läheisiä ihmisiä, tupien miljöitä ja lakeuden maisemia. Suurikokoiset ja ronskit maalaisaiheet sävyttivät Lammen tuotantoa 1920-luvun lopulla. Silloin syntyivät uhmakkaat voimamaalaukset kuten Mestaaja, Pitäjän keisari ja Viinankeittäjät. Lukuisten puusiltojen rytmittämä Liminganjoki idyllisine asuin- ja ulkorakennuksineen oli Lammen rakkaimpia ja tunnetuimpia kuvauskohteita.


Elinaikanaan Vilho Lammella oli vain yksi yksityisnäyttely, Oulussa vuonna 1931. Hänen teoksiaan nähtiin kuitenkin esimerkiksi Suomen taiteilijain vuosinäyttelyissä Helsingissä. Lammen työt saivat arvostusta osakseen, mutta hänen koko tuotantonsa pääsi paremmin esille vasta 1950-luvulla muistonäyttelyissä Oulussa ja Helsingissä.


Näyttely on koottu HAMin Katariina ja Leonard Bäcksbackan lahjoituskokoelmassa olevan Limingan joki -teoksen ympärille, ja se on toteutettu yhteistyössä Oulun taidemuseon kanssa. Vilho Lampi-museo Limingasta on lainannut näyttelyyn esineistöä ja dokumentteja ja Turun taidemuseo Lammen ikonisen Omakuvan vuodelta 1932.


Näyttelyn ovat koonneet amanuenssit Tarja Kekäläinen Oulun taidemuseosta ja Mikko Oranen HAMista.


Vilho Lampi / HAM Helsingin taidemuseo 14.2.-18.10.2020

Lehdistökuvat: 
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 2. krs
Avoinna: ti-su 11–19, ma suljettu
liput: 12/10 €, alle 18 vuotiaat ilmaiseksi

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Mikko Oranen
HAM
puh. 050 345 8537
mikko.oranen@hel.fi

Kuvat

Vilho Lampi: Omakuva, 1932
© Turun taidemuseo / Kuva: Kari Lehtinen
Vilho Lampi: Omakuva, 1932 © Turun taidemuseo / Kuva: Kari Lehtinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye