Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HAM Helsingin taidemuseon kokoama suomalaisen taiteen ja muotoilun näyttely kiertää Japanissa vuosina 2020-2022

Jaa

HAMin tuottama ja kuratoima näyttely Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature kiertää japanissa neljässä museossa vuosina 2020-2022. Näyttely perustuu osittain Suomen 100-vuotista taivalta juhlistaneelle Modernia elämää! - Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys -näyttelylle, joka oli esillä HAMissa Tennispalatsissa vuonna 2017. Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature avautui 10.10.2020 Tottorin prefektuurin museossa, josta se siirtyy kesäksi 2021 Kitakyushun taidemuseoon, Fukuokaan ja syksyksi 2021 Hyogon keramiikkataiteen museoon. Kiertonäyttely päättyy tammikuussa 2022 Bunkamuraan, Tokioon. HAM järjestää näyttelykierron yhteistyössä japanilaisen NHK Promotions Inc: n kanssa.

Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature -näyttely Tottorin prefektuurin museossa Jopanissa. Kuva: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum
Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature -näyttely Tottorin prefektuurin museossa Jopanissa. Kuva: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum

Japanin ja Suomen ystävyyssuhteet solmittiin yli 100 vuotta sitten. Kulttuurien erilaisuudesta huolimatta molempia maita yhdistävät vahvasti luonnon monimuotoisuuden, funktionaalisen estetiikan ja laadukkaan muotoilun arvostus. Aikojen kuluessa suomalaisten kestosuosikit - muumit, joulupukki ja Marimekko - ovat valloittaneet myös japanilaisten sydämet.

Suomalaisten arjessa näkyy yhä vahvana modernismin aikana luotu perintö. Japanissa kiertävässä näyttelyssä esitellään tätä modernismin historiaa, muotoilua ja taidetta 1930-luvulta 1970-luvulle. Näyttely valottaa suomalaisen designin nousua käsitteeksi ja luo samalla pilkahduksia muotoilijoiden ja taiteilijoiden Helsinkiin, jossa myös Tove Jansson vaikutti julkisilla tilaustöillään ja taiteellaan. Lisäksi oman huomionsa saavat suomalaisen taideteollisuuden menestystarinat New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1939 sekä 1950-luvulla Milanon triennaaleissa. Näyttely esittelee japanilaisyleisölle myös suomalaista tekstiiliteollisuutta Marimekon, Finlaysonin ja Tampellan tehtaiden menestystarinoiden muodossa.

Luonto on yhä vahvasti läsnä suomalaisessa elämäntavassa ja arjessa. Näyttely tarkastelee kuinka erilaiset kasvit ja eläimet, eri vuodenajat ja luonnonmuodot ovat toimineet inspiraationa ​​taiteilijoille, valokuvaajille, arkkitehdeille ja muotoilijoille. Heidän kokemuksensa luonnosta tulevat esille niin taiteessa, taideteollisuuden uniikeissa esineissä kuin teollisessa sarjatuotannossakin. Luonnon monimuotoisuus ja orgaanisuus heijastuvat näyttelyn esineistössä ja teoksissa: julisteissa, valokuvissa, lasi- ja keramiikkataiteessa, muoti- ja mainoskuvissa, tekstiileissä, huonekaluissa, astioissa, maalauksissa ja piirroksissa.

Näyttelyyn sisältyy noin 300 taideteosta ja esinettä, lähes 40 suomalaiselta taiteilijalta ja suunnittelijalta. Valokeilaan Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Kaj Franckin, Michael Schilkinin ja Birger Kaipiaisen rinnalle on nostettu joukko tärkeitä naissuunnittelijoita kuten Aino Aalto, Dora Jung, Eva Taimi, Eva Anttila, Saara Hopea, Gunnel Nyman, Helena Tynell, Nanny Still, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Rut Bryk, Toini Muona, Kyllikki Salmenhaara ja Marjatta Metsovaara, jotka kaikki ansaitsevat tulla huomioiduksi kansainvälisesti myös nykyaikana.

HAMin kokoelmien lisäksi esineistöä ja teoksia näyttelyyn on lainattu seuraavista kokoelmista: Alvar Aalto -museo / Alvar Aalto -säätiö, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Kokoelma Kakkonen, Moomin Characters Ltd, Suomen valokuvataiteen museo, Vapriikki ja yksityiskokoelmat.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Heli Harni ja asiantuntijana on toiminut FT Harri Kalha.

Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature

Tottori Prefectural Museum, Tottori 10.10.2020 – 15.11.2020
Kitakyushu Municipal Museum of Art, Fukuoka 25.6.2021 – 29.8.2021
The Museum of Ceramic Art, Hyogo 11.9.2021 − 28.11.2021
Bunkamura, Tokyo 7.12.2021 – 30.1.2022

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Yhteyshenkilöt

Heli Harni, Amanuenssi, HAM puh. 040 334 6071, heli.harni@hel.fi
Maija Tanninen-Mattila, Johtaja, HAM, puh. 040 543 9659, maija.tanninen@hel.fi

Kuvat

Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature -näyttely Tottorin prefektuurin museossa Jopanissa. Kuva: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum
Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature -näyttely Tottorin prefektuurin museossa Jopanissa. Kuva: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusi ja maksuton Liikuntaluuri tarjoaa henkilökohtaista ohjausta Helsingin liikuntamahdollisuuksien pariin8.1.2021 11:00:00 EETTiedote

Helsingin liikuntapalvelut avaa 11. tammikuuta uuden puhelinpalvelun, Liikuntaluurin, joka tarjoaa kaupunkilaisille tietoa ja tukea sekä kannustusta liikkumismahdollisuuksiin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka voivat puhelinpalvelun avulla saada liikunta-alan asiantuntijan apua mieltä askarruttaviin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin.

KORJATTU: Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä, kirjastoissa jatkuu rajoitettu asiointi17.12.2020 14:10:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 10. joulukuuta kokouksessaan voimassa olevien rajoitusten ja suositusten voimassaolon jatkamisesta 10. tammikuuta saakka. Joulun pyhinä Helsingin tekojäät ovat auki ja suurimmilla tekojääkentillä henkilömäärärajoituksia on kasvatettu. Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut ovat kiinni 10.1. asti, kuten museot, kulttuurikeskukset, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat. Kirjastoissa jatkuu rajoitettu palvelu, mutta joulun pyhinä kaikki kirjastot ovat kiinni.

Helsinki, Helsingin seurakunnat ja MIELI ry torjuvat yksinäisyyttä joulun aikaan17.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin tai eristäytyneenä. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla juhlan viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa tänäkin jouluna. Lisäksi Helsingin juhlaviikoilta tuttu Taidelahja paketoidaan tänä jouluna uudelleen ja toimitetaan uusille vastaanottajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme