Hämeen ELY-keskus

Hämeen ammattibarometri: Osaajapula pahentunut edelleen

Jaa

Hämeen tuoreen ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsii 81 ammattia. Kevään arviossa työvoimapulaa potevia ammatteja oli 47 ja vuotta aiemmin 41. Vuosi sitten arvio tehtiin tilanteessa, jossa näkymät olivat koronatilanteen vuoksi edelleen hyvin epävarmat. Nyt talous on kasvussa ja uusia avoimia työpaikkoja on ollut tarjolla ennätysmäärä. Samanaikaisesti jo ennen koronakriisiä näkynyt pula osaavasta työvoimasta monilla aloilla on entisestään kärjistynyt. Pula osaavasta työvoimasta vaivaa lisäksi yhä useampaa ammattia koko Hämeen alueella. Tiedot perustuvat Hämeen TE-toimistossa elo-syyskuussa tehtyyn arvioon lähes 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta puoleksi vuodeksi eteenpäin. Arvio tehtiin samanaikaisesti myös muissa Suomen TE-toimistoissa.

Kuten ennen koronakriisiä, ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa jatkuvat edelleen monissa sosiaali-, terveys- ja opetusalojen, teollisuuden ja rakentamisen ammateissa. ICT-alalta mm. sovellusohjelmoijat ja sovellussuunnittelijat ovat olleet pula-ammattien kärkipäätä jo useassa arviossa. Koronataantumasta palautuminen näkyy niin, että uusina ammatteina listalle nousivat mm. keittiöpäälliköt, tarjoilijat, avustavat keittiötyöntekijät ja ravintola- ja suurtaloustyöntekijät.

Vaikein tilanne on sähkö- ja automaatioinsinöörien, yleislääkäreiden, ylilääkäreiden ja erikoislääkäreiden, ylihoitajien ja osastonhoitajien, sovellusohjelmoijien, sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, rakennusalan työnjohtajien, sairaanhoitajien, lähihoitajien, toimisto- ja laitossiivoojien, elektroniikan erityisasiantuntijoiden, teollisuuden työnjohtajien ja keittiöpäälliköiden rekrytoinneissa.

Monissa ammateissa työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain, mutta muun muassa sähkö- ja automaatioinsinööreistä, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, ylihoitajista ja osastonhoitajista, sovellusohjelmoijista, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, rakennusalan työnjohtajista, sairaanhoitajista, lähihoitajista, toimisto- ja laitossiivoojista, psykologeista, rakennusinsinööreistä ja konetekniikan erityisasiantuntijoista on pulaa koko Hämeen alueella.

Työvoiman ylitarjontaa arviointiin olevan 14 ammatissa. Määrä väheni selvästi edellisiin arvioihin verrattuna, kun esimerkiksi majoitus- ja ravintolapuolen tehtäviä siirtyi pula-ammattien listalle. Eniten ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteereistä.

Rekrytointitarpeiden arvioidaan lähitulevaisuudessa kasvavan eniten sähkö- ja automaatioinsinööreistä, elektroniikan erityisasiantuntijoista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, ylihoitajista ja osastonhoitajista, sairaanhoitajista, lähihoitajista, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä, tarjoilijoista ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokoonpanijoista.

Miten ja miksi ammattibarometri tehdään?

Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE-toimiston virkailijat arvioivat noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Hämeessä arviointiin osallistuu myös yhteistyötahoja.

Työ- ja elinkeinotoimistot perustavat arvionsa työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saamiinsa tietoihin sekä mm. barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.

Ammattibarometriarvioinnilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista sekä edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään keväällä 2022.

Lisätietoja:

Hämeen TE-toimisto:
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795
etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Hämeen ELY-keskus:
Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

I Tavastehus håller arbetet med att förnya Vånå bro på att inledas, ingen viktbegränsning på Åbo riksväg (Rv 10) införs under arbetets gång21.10.2021 08:00:45 EEST | Tiedote

Broarbetet inleds i slutet av oktober och medför ändringar i trafikarrangemangen på Åbo riksväg (Rv 10) i slutet av november. Arbetet med att förnya bron och vägbygget i anslutning till den, pågår i ett knappt år. Enligt de kompletterande beräkningarna av brons bärkraft behöver ingen viktbegränsning införas på gång- och cykelleden som används som omväg för fordonstrafiken under byggnadsarbetets gång.

Hämeenlinnassa Vanajan sillan uusimistyö on alkamassa, työn ajaksi ei painorajoitusta Turun valtatielle (vt 10)21.10.2021 08:00:02 EEST | Tiedote

Siltatyöt käynnistyvät lokakuun lopulla ja ne aiheuttavat muutoksia valtatie Turun valtatien (vt 10) liikennejärjestelyihin marraskuun lopulla. Sillan uusimistyö ja siihen liittyvät tienrakennustyöt kestävät vajaan vuoden ajan. Ajoneuvoliikenteen kiertotienä käytettävälle kevyen liikenteen sillalle ei täydentävien kantavuuslaskelmien mukaan tarvitse asettaa painorajoitusta rakennustyön ajaksi.

Lahden Jokimaalla puhdistetaan pilaantunutta maaperää23.9.2021 08:22:57 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Jokimaalla Lintulantiellä sijaitsevan pilaantuneen alueen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen romuliike, jonka toiminnasta on päässyt maaperään metalleja. Alue on muuttumassa toimitila- ja teollisuusalueeksi. Maaperä puhdistetaan tänä syksynä ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2700 tonnia noin 1500 neliömetrin alueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme