Hämeen ELY-keskus

Hämeen ammattibarometri: Työvoimapulaa potevien ammattien määrä kasvanut korona-aikana

Jaa

Hämeen tuoreimman ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsii 47 ammattia. Syksyn arviossa pula-ammatteja oli 41 ja vuotta aiemmin 46. Vuosi sitten arviointi tehtiin juuri ennen kuin koronavirus ja sen talousvaikutukset saavuttivat Suomen. Pula osaavasta työvoimasta vaivaa yhä useampaa ammattia koko Hämeen alueella. Nyt koko Hämeen kattavia ammatteja oli 19. Syksyn arviossa ammatteja oli 10 ja vuosi sitten kaksi. Tiedot perustuvat Hämeen TE-toimistossa maaliskuussa tehtyyn arvioon lähes 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta puoleksi vuodeksi eteenpäin. Arvio tehtiin samanaikaisesti myös muissa Suomen TE-toimistoissa.

Pula osaavasta työvoimasta jatkuu sosiaali-, terveys- ja opetusaloilla, teollisuudessa ja rakentamisessa, mutta myös monissa muissa ammateissa. ICT-alan ammateista muun muassa sovellusohjelmoijat ja sovellussuunnittelijat ovat olleet pula-ammattien kärkipäätä jo useammassa arviossa. Uusia ammatteja Hämeen listalla ovat esimerkiksi kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta), laskentatoimen erityisasiantuntijat ja tilintarkastajat sekä metsurit ja metsätyöntekijät. Ammattibarometrin mukaan suurin pula osaavasta työvoimasta on sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien, lähihoitajien, yleislääkäreiden, kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien sekä sovellusohjelmoijien tehtävissä.

Monissa ammateissa työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain, mutta esimerkiksi sosiaalityön erityisasiantuntijoista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, lähihoitajista, yleislääkäreistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, psykologeista, puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä, rakennusinsinööreistä, konetekniikan erityisasiantuntijoista, sähkö- ja automaatioinsinööreistä, lastentarhanopettajista ja rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko Hämeen alueella.

Työvoiman ylitarjontaa arviointiin olevan 28 ammatissa. Määrä kasvoi hieman, sillä syksyn arviossa ammatteja oli 26 ja vuotta aiemmin 23. Työvoiman ylitarjontalistalla muutokset ovat olleet vähäisiä. Koronatilanteen vaikutukset kuitenkin näkyvät. Sekä nyt tehdyssä arviossa että syksyn 2020 arviossa listalle nousi uusia ammatteja. Nyt listalle nousivat muun muassa avustavat keittiötyöntekijät, baarimestarit ja tarjoilijat ja syksyllä listalle nousseet hotellin vastaanottovirkailijat, kahvila- ja baarimyyjät, kampaajat ja parturit, linja-autonkuljettajat sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijät ovat edelleen mukana. Eniten ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteerin ammatissa.

Lähitulevaisuuden tilanteesta Hämeessä arvioitiin, että rekrytointitarpeet kasvavat esimerkiksi yleislääkäreiden, puutarhureiden, kasvihuoneviljelijöiden- ja työntekijöiden, työnvälittäjien, psykologien, lähihoitajien, sovellussuunnittelijoiden, rakennusinsinöörien, konetekniikan erityisasiantuntijoiden, sähkö- ja automaatioinsinöörien, sovellusohjelmoijien sekä sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien ammateissa. Kaikkiaan ammatteja arvioitiin olevan 20.

Miten ja miksi ammattibarometri tehdään?

Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE-toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Hämeessä arviointiin osallistuu myös yhteistyötahoja.

Työ- ja elinkeinotoimistot perustavat arvionsa työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saamiinsa tietoihin sekä mm. barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.

Ammattibarometriarvioinnilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista sekä edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2021.

Lisätietoja: Hämeen ELY-keskus: Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lomautettujen määrä lisääntyi tammikuusta30.3.2021 08:08:46 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli helmikuun lopussa 22 989 työtöntä työnhakijaa, joista 3 290 kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta 4 618:lla eli 25 prosenttia. Kasvusta 1 746 oli lomautettujen ja 2 872 muiden työttömien määrän kasvua. Tammikuusta helmikuuhun työttömien kokonaismäärä väheni kahdeksalla. Lomautettuja oli 113 enemmän kuin tammikuussa, mutta muiden työttömien määrä väheni 121:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme