Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on lausunut Tuuloksen kiertotalouspuiston ympäristövaikutuksista

Jaa

Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) aikana on laajasti selvitetty hankkeen toimintojen eri ympäristövaikutuksia. ELY-keskus katsoo, että kaikki esitetyt hankevaihtoehdot voidaan nähdä jatkosuunnittelukelpoisiksi.

Hankealueen sijainti (YVA-selostus, Paadenkolu Oy)
Hankealueen sijainti (YVA-selostus, Paadenkolu Oy)

Hämeen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Paadenkolu Oy:n Tuuloksen (Hämeenlinna) kiertotaloushankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Samalla hankkeen YVA-menettely on päättynyt. Arviointiselostuksesta jätettiin 12 lausuntoa ja 37 mielipidettä.

Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) aikana on laajasti selvitetty hankkeen toimintojen eri ympäristövaikutuksia. Merkittävimpänä pidetään vaikutuksia Mustajärventien liikenteeseen. Liikenteen lisääntyminen vaikuttaa erityisellä tavalla lähialueiden liikenteen sujuvuuteen ja liikenneturvallisuuteen. Paikallisesti tai kiinteistökohtaisesti melu- ja hajuvaikutukset voivat muodostua merkittäviksi.

ELY-keskus katsoo, että kaikki esitetyt hankevaihtoehdot voidaan nähdä jatkosuunnittelukelpoisiksi. Minkään vaihtoehdon kohdalla ei tehdyn vaikutusarvioinnin perustella ole tunnistettu ehdottamia ympäristöllisiä toteuttamisesteitä, mutta kaikki vaihtoehdot edellyttävät haittojen ehkäisemis- ja lieventämiskeinojen suunnittelua ja käyttöönottoa.

Kiertotalouspuisto edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaista suunnittelutarveharkintaa. Rakentamisen edellytysten harkinta kuuluu Hämeenlinnan kaupungin toimivaltaan. Lisäksi hanke edellyttää ainakin maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisia lupia. Toimintakokonaisuuden ympäristölupahakemuksen käsittelystä vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI).

Kiertotalouspuiston perustamista suunnitellaan noin kolmen kilometrin etäisyydelle Tuuloksen taajamasta

Paadenkolu Oy suunnittelee kiertotalouspuiston perustamista noin kolmen kilometrin etäisyydelle Tuuloksen taajamasta. Noin 35 ha laajuisen kiertotalouspuiston toimintoihin kuuluvat erilaisten jätteiden vastaanotto, käsittely ja loppusijoitus sekä turpeen ja maa-ainesten otto sekä käsittely. Hankealueelle suunnitellaan myös asfalttiaseman toimintaa, lumen- ja maankaatopaikkaa sekä puuterminaalitoimintaa.

Paadenkolu Oy on aikaisemmassa vaiheessa toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiselostuksen. Arviointiselostuksessa on kuvattu hankkeen keskeiset ympäristövaikutukset.

Hankkeella on seuraavat vaihtoehdot:

  • VE0: Hanketta ei toteuteta.
  • VE1: Hankealueelle sijoitetaan kalliokiviainesten ottoa ja jalostamista sekä pilaantumattomien ylijäämämaiden käsittelyä ja loppusijoitusta. Lisäksi alueelle sijoittuu asfalttiasema ja turpeen ottoa.
  • VE2: Hankealueelle sijoitetaan suunnitelmien mukainen kiertotalouspuisto, jonka toimintoihin kuuluvat maa- ja kiviainesten otto- ja käsittelytoiminta sekä vastaanotettavien jätteiden ja kiertotalousmateriaalien käsittely sekä hyötykäyttö. Lisäksi alueelle sijoittuu asfalttiasema, lumenkaatopaikka, puuterminaali ja turpeen ottoa.
  • VE3: Hankealueelle sijoitetaan suunnitelmien mukainen kiertotalouspuisto, jonka toimintoihin kuuluvat maa- ja kiviainesten otto- ja käsittelytoiminta sekä vastaanotettavien jätteiden ja kiertotalousmateriaalien käsittely, hyötykäyttö sekä tavanomaisen ja vaarallisen jätteen loppusijoitus. Lisäksi alueelle sijoittuu asfalttiasema, lumenkaatopaikka, puuterminaali ja turpeen ottoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Kari Leinonen, Hämeen ELY-keskus (YVA-yhteysviranomainen), puh. 0295 025 198

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Hankealueen sijainti (YVA-selostus, Paadenkolu Oy)
Hankealueen sijainti (YVA-selostus, Paadenkolu Oy)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme