Hämeen kauppakamari

Hämeen kauppakamarin yritysbarometri: Ilmassa optimismia, mutta ammattitaitoisesta työvoimasta pulaa

Jaa

Hämeen kauppakamarin alueen yrityksistä 60 % ilmoittaa liikevaihtonsa olleen vuonna 2017 suurempi kuin vuonna 2016, selviää kauppakamarin joulukuussa tekemästä barometrikyselystä. ”Yritysten arviot liikevaihdon paranemisesta ovat pysyneet edelleen positiivisina. Saldoluku oli kesällä +49 ja nyt se on +50 (*). Lähes joka toinen vastanneista uskoo myös tilauskannan kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Jussi Eerikäinen (Kuva Tarmo Valmela/Photodance Valmela)
Jussi Eerikäinen (Kuva Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Kyselyyn vastanneet yritykset uskovat liikevaihdon olevan suurempi seuraavien kuuden kuukauden aikana. Viime kesänä saldoluku oli +44 ja nyt +39.

Yritysten tilauskannat ovat jopa 45 % suuremmat verrattuna vuodentakaiseen. Tilauskannan saldoluku on +34, kun viime kesänä se oli +29. Vastanneista 47 % uskoo tilauskannan myös kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Yritysten vientinäkymät ovat suotuisat ja 32 % vastanneista arvioi viennin kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana.Viennin saldoluku on +17, kun vastaava luku viime kesänä oli +15.

Lämpöpuun tuottaja Oy Lunawood Ltd:n toimitusjohtaja Arto Halonen kertoo, että Lunawood on globaali markkinajohtaja lämpöpuuliiketoiminnassa ja yrityksen liikevaihdosta 95 % tulee viennistä. ”Kokonaisliikevaihtomme on kasvanut noin 25 % vuodesta 2016 ja odotamme liikevaihdon kasvavan edelleen yli 10 %”, arvioi Halonen. ”Suurimmat markkinamme ovat Euroopassa, mutta kasvualueina ovat myös Lähi-itä, Afrikka ja Aasia”, Halonen jatkaa.

Yritysten investointihalukkuus jatkui positiivisena vuoden 2017 jälkipuolella; saldoluku on +11, kun viime kesänä se oli +15.

Vastanneista yritysjohtajista 55 % pitää toimialansa yleistä tunnelmaa optimistisena tai erittäin optimistisena.

”Odotukset ovat positiiviset ja nousukausi mahdollisesti näkyy jo”, toteaa Sollon Kodit ja Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Timo Sollo. ”Onko meillä halua ja kykyä ottaa kasvu vastaan? Sekä yritysten että työntekijöiden on hankittava arvostuksensa ja oltava oma-aloitteisia tekemisellään ja esimerkillään. Passiivisuus lamaannuttaa ja estää kaiken toiminnan. Toimitaan nyt, kun on aika”, Sollo rohkaisee. 

Yritystoimintaa rajoittaa yhä enemmän ammattitaitoisen työvoiman puute

Forssan seudulta joka toinen vastanneista yrityksistä piti työvoiman saatavuutta toiminta-alueellaan heikkona. Vastaava luku Lahden seudulla on 45 % ja Hämeenlinnan seudulla 33 %.

”Erityisesti Forssan ja Lahden seuduilla yritystoimintaa rajoittaa ammattitaitoisen työvoiman puute ja Hämeenlinnan seudulla riittämätön kysyntä”, Eerikäinen toteaa.

Tiimikke Oy/Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel näkee yritysten ja työvoiman kohtaannon ongelmallisena. ”Terveydenhuoltoalalla on pulaa osaajista, eikä koulutus pysty tarjoamaan niitä valmiuksia, mitä työelämässä pitäisi jo olla”, arvioi Wangel. ”Edes perustaidot pitää olla koulusta valmistuessa hallussa ja työelämässä opetellaan tarvittavat erityistaidot.”

Yrityksistä 91 % kertoo henkilöstömääränsä olleen yhtä suuri tai suurempi vuonna 2017 verrattuna edelliseen vuoteen. Seuraavien kuuden kuukauden aikana 61 % arvioi työntekijämäärän pysyvän samana ja 31 % kasvavan.


(* Saldoluku saadaan vähentämällä myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus. Positiivinen lukema tarkoittaa optimistista ja negatiivinen pessimististä näkemystä taloudesta.)

Hämeen kauppakamarin 14.-31.12.2017 tekemään kyselyyn vastasi 169 jäsenyritystä ja vastausprosentti on 21 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oy Lunawood Ltd:n toimitusjohtaja Arto Halonen, p. 040 823 2877

Sollon Kodit ja Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Timo Sollo, p. 0400 483 942

Tiimikke Oy/Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel, p. 0400 487 992

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, p. 040 739 9303

Kuvat

Jussi Eerikäinen (Kuva Tarmo Valmela/Photodance Valmela)
Jussi Eerikäinen (Kuva Tarmo Valmela/Photodance Valmela)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen kauppakamari
Hämeen kauppakamari
Aleksanterinkatu 17 A
15110 Lahti

040 563 5013http://www.hamechamber.fi

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Keski-Suomesta Kuhmoinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Oppisopimuksessa otettava käyttöön palkkaporrastus ja osaavan työvoiman saatavuus turvattava14.1.2019 07:30Tiedote

Kauppakamarit vaativat vaaliteeseissään oppisopimuskoulutuksen laajentamista ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamista. Pohjalla on oltava osaamiskeskeisyys, tutkintorakenteiden selkeys ja mahdollisuus elinikäiseen jatkuvaan ja joustavaan oppimiseen. ”Osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi meidän on myös pystyttävä houkuttelemaan Suomessa tutkintoon valmistuvia ulkomaalaisia opiskelijoita jäämään Suomeen. Haastammekin hämäläisyrityksiä kutsumaan kansainvälisen opiskelijan päiväksi tutustumaan toimintaansa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeessä kiinteistöalalle yhdeksän uutta laillistettua välittäjää2.1.2019 13:37Tiedote

Keskuskauppakamarin välittäjäkokeista saatiin tämän syksyn koekierroksella 204 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää (LKV) ja 32 laillistettua vuokrahuoneistonvälittäjää (LVV). ”Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi seitsemän henkilöä ja LVV-kokeen kaksi henkilöä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita.”

Kauppakamarit julkistivat hallitusohjelmatavoitteensa – Ratkaisuja työllisyyden pullonkauloihin11.12.2018 08:00Tiedote

“Ratkaisuja Suomelle” -ohjelma tarjoaa kauppakamariryhmän panoksen Suomen tulevien vuosien haasteiden ratkaisemiseksi. ”Kauppakamariryhmä esittää uudistuksia muun muassa osaavan työvoiman, työllisyyden ja kestävän julkisen talouden ja sujuvamman sääntelyn edistämiseksi. Lisäksi ohjelmassa esitetään itsesääntelyyn perustuvia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä liikenteen ja infrastruktuurin rahoitukseen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämäläisyrityksiä herätellään panostamaan kansainvälisiin osaajiin4.12.2018 08:00Tiedote

Hämeen kauppakamari peräänkuuluttaa uutta toimintakulttuuria työyhteisöjen kansainvälistyessä ja kilpailun koventuessa osaavasta työvoimasta. ”Etsimme Hämeestä noin sata yritystä mukaan Kansainvälinen osaaja -teemapäivään. Kyseessä on ulkomaalaisen opiskelijan yhden päivän tutustumisesta alueemme yritykseen helmikuun ensimmäisellä viikolla”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme