Hämeen ELY-keskus

Hämeen vesistöjen vedenkorkeuksissa ei suurta vaihtelua

Jaa
Vesistöjen vedenkorkeudet ovat lähes koko Hämeessä hieman keskimääräistä alempana, eikä niihin ennusteta suuria muutoksia. Suurin osa järvien vedenkorkeuksista on jo kääntynyt nousuun.

Kokemäenjoen vesistöalueella Vanajaveden vedenkorkeus Hämeenlinnan kohdallaon vuodenaikaan nähden keskimääräisellä korkeudella, ja sen ennustetaan lähtevän tavan mukaisesti hitaaseen laskuun. Hauhon reitin vedenkorkeudet tyypillisesti nousevat marras-joulukuussa 20–30 cm, mikä ennusteiden mukaan saattaa tänä vuonna jäädä tapahtumatta. Iso-Roineen vedenkorkeus on tällä hetkellä noin 15 cm keskimääräistä alempana, ja ennusteen mukaan ero saattaa kasvaa noin 30 cm:iin loppuvuoden aikana. Kärkölän Valkjärven, Loppijärven sekä Tammelan Liesjärven vedenkorkeudet ovat 15–20 cm keskimääräistä alempana, mutta niiden ennustetaan nousevan lähelle keskimääräistä tasoa loppuvuoden aikana.

Kymijoen vesistöalueella Päijänteen, Ruotsalaisen ja Vesijärven vedenkorkeudet ovat noin 5 cm keskimääräistä alempana ja niiden ennustetaan pysyvän vakaina. Ala-Rievelin vedenkorkeus on noin 25 cm ja Nuoramoisjärven vedenkorkeus noin 15 cm keskimääräistä alempana. Kummankin ennustetaan nousevan hitaasti.

Päijät-Hämeen pienemmistä järvistä Orimattilan Artjärven Pyhäjärven ja Mallusjärven vedenkorkeudet ovat 20–25 cm keskimääräistä alempana, mutta niiden odotetaan nousevan hiljalleen tyypilliselle tasolle.

Pohjavedenpinnat ovat vielä laskussa

Pohjavedenpinnat ovat Hämeessä laskeneet keväästä lähtien, mutta ovat silti vielä ajankohdan keskimääräisen tason tuntumassa. Pohjavedet olivat Hämeen valtakunnallisilla pohjavesiasemilla alkuvuonna pitkäajan mittaushistorian maksimitasoilla, joten pitkään jatkunut pintojen lasku ei ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia vedenhankintaan. Tarvitaan kuitenkin runsaita ja pitkäkestoisia sateita vielä ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonoksi. Viimeaikaiset sateet ovat onneksi hidastaneet pohjavedenpintojen laskua ja paikoin vedenpinnat ovat jo kääntyneet nousuun.

Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat kääntyivät laskuun kesäkuun alkupuolella ja ovat siitä lähtien laskeneet noin 80 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat Tullinkankaalla noin 20 senttimetriä keskimääräisen tason alapuolella. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat kääntyivät laskuun toukokuun loppupuolella. Viiden kuukauden aikana laskua on ollut noin 60 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat Pernunnummella tällä hetkellä vielä hieman keskimääräisen tason yläpuolella.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Jukka Sainio, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230


Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Kevättulva-aika on alkamassa28.3.2024 07:25:04 EET | Tiedote

Reilun viikon takaisen lämpimän jakson jälkeen lämpötila on pysynyt alhaisena ja jokien virtaama on vähentynyt. Pääsiäisen aikaan sää lämpenee selvästi Hämeen alueella, lumet sulavat ripeästi ja virtaamat ja vedenkorkeudet lähtevät uudestaan nousuun. Tämän hetken ennusteissa lumen sulamisajan sademäärän ennakoidaan olevan keskimääräistä suurempi, mutta myöhemmin yöpakkaset pienentävät virtaamia. Mikäli sääennusteet toteutuvat, ovat jokien kevättulvahuiput Hämeessä muodostumassa suunnilleen keskimääräisiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye