Pirkanmaan ELY-keskus

Hämeenkyrössä löytyi paksuimmillaan yli 100 metrin pohjavesikerros - geologinen rakenneselvitys valmistui

Jaa

Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Selvitys paljasti, että muun muassa Miharin pohjavesikerros on paksuimmillaan yli 100 metriä. Rakenneselvitys auttaa vedenhankinnassa ja pohjaveden suojelussa.

Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Anne Lindholm
Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Anne Lindholm

Pirkanmaan ELY-keskus oli mukana rahoittamassa Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologista rakenneselvitystä. Pohjavesialueiden rakenneselvityksistä saatava tieto palvelee vedenhankintaa, maankäytön suunnittelua sekä pohjaveden suojelua.

Alueilla tehtiin muun muassa maastokartoituksia, uusia painovoimamittauksia, maatutkaluotauksia, maaperäkairauksia sekä vanhojen mittausten uudelleentulkintaa. Tutkimusta tehtiin vuosien 2021–2022 aikana.

Tutkimuksen tuloksia mallintamalla saatiin tarkennettua tietoa alueen kallionpinnan korkokuvasta, pohjaveden pinnan tasosta ja pohjaveden virtaussuunnista, maaperäkerroksista sekä harjumuodostuman syntyvaiheista kyseisillä pohjavesialueilla.

Tutkimusalueet osa laajaa harjujaksoa

Mihari on vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue (1E-luokka), jonka pohjavedestä pintavesi tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen. Mahnalanharju ja Ketunkivenkangas ovat vedenhankintaan soveltuvia pohjavesialueita (2-luokka).

Tutkimuksessa mukana olleet pohjavesialueet kuuluvat laajaan Salpausseliltä alkavaan ja Hauhon, Pälkäneen ja Kangasalan kautta Tampereelle aina Hämeenkyröön saakka kulkevaan Tampere-Ylöjärvi-Hämeenkyrö -harjujaksoon.

Mahnalanharjun merkittävin pohjavesiesiintymä alueen eteläosassa

Selvityksessä kävi ilmi, että kallion korkeustaso vaihtelee Mahnalanharjun pohjavesialueella 28 metristä 130 metriin merenpinnan yläpuolella. Pohjavesi sijaitsee korkeustasolla 61–70 metriä merenpinnan yläpuolella.

Pohjavettä esiintyy tutkimuksen mukaan eteläosassa, lähellä Mahnalanselkää. Mahnalanharjun pohjavesialueella on mahdollisesti hydraulinen yhteys Miharin pohjavesialueeseen.

Miharin pohjavesialueella paksu pohjavesikerros

Kallionpinnan korkeusvaihtelu on Miharin pohjavesialueella suurta. Korkeustaso vaihtelee 40 metristä merenpinnan alapuolella aina 170 metriin merenpinnan yläpuolella. Pohjaveden korkeustason vaihtelu on 60–158 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kallionpinnan taso on matalimmillaan Miharinlammen koillispuolella, Lemmakkalanjärven itäpuolella ja Turkin alueen itäosassa ja näillä kohdin myös pohjavesikerroksen paksuus on suurin, paksuimmillaan yli 100 metriä.

Kallionpinta kohoaa kohti koillista nopeasti ollen Yli‐Kerttulan itäpuolella jo korkeustasolla yli 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Tällä alueella pohjavettä esiintyy pienempinä altaina kallioiden painanteissa ja laaksojen pohjilla.

Ketunkivenkankaan pohjavesialueella vähän pohjavettä

Kallion korkeustaso vaihtelee Ketunkivenkankaan pohjavesialueella 120–175 metriä merenpinnan yläpuolella. Pohjaveden pinta vaihtelee korkeustasolla 143 –158 metriä merenpinnan yläpuolella. Pohjavesikerroksen paksuus on yleisesti alle 10 metriä eikä selvityksen mukaan pohjavettä ole merkittävästi varastoitunut alueelle.

Ketunkivenkankaan ja Ylöjärvenharjun pohjavesialueita erottaa kallioalue, jolla saattaa olla vaikutusta veden kulkeutumiseen pohjavesialueiden välillä.

Tutkimus toteutettiin yhteistyöhankkeena, jonka rahoittajina toimivat Pirkanmaan ELY-keskus, Hämeenkyrön kunta, Nokian Vesi Oy ja Geologian tutkimuskeskus.


Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, Pirkanmaan ELY-keskus puh. 0295 036 246 sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Anne Lindholm
Hämeenkyrön Mahnalanharjun, Miharin ja Ketunkivenkankaan pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut. Kuva: Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen täyttömäärän nosto -hankkeen YVA-ohjelmasta12.5.2022 08:29:52 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Kangasalan kaupungin suunnitteleman Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamisen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hankealue sijaitsee Kangasalla, lähellä Tampereen rajaa. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus katsoo YVA-ohjelman kokonaisuutena hyvälaatuiseksi, mutta edellyttää selvittämään arvioinnissa huolellisesti esimerkiksi vaikutuksia maankäyttöön, pintavesiin ja ihmisiin.

Pirkanmaan työllisyystilanne parani entisestään maaliskuussa2.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan työllisyystilanne on parantunut edelleen. Maaliskuun 2022 työttömyysaste oli 8,5 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa 21 341. Heistä lomautettuja oli 1 700 henkilöä. Työttömien työnhakijoiden määrä maaliskuussa 2022 oli samaa luokkaa kuin vuoden 2019 toukokuussa. Lisäksi avoinna olevien työpaikkojen suuri määrä kertoo työvoiman tarpeen merkittävästä kasvusta. Uusia avoimia työpaikkoja oli yli 15 100.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme