Säteilyturvakeskus (STUK)

Hammasröntgenin käytäntö ei aina noudata säädöksiä

Jaa

Säteilylainsäädännön vaatimukset eivät aina toteudu, kun suomalaisten hampaista ja leuoista otetaan panoraamaröntgenkuvia. Potilaiden turvallisuutta puutteet eivät kuitenkaan vaaranna, selviää Säteilyturvakeskuksen tekemästä selvityksestä.

Säteilyturvakeskus (STUK) selvitti vuosina 2021 ja 2022 viranomaisvaatimusten toteutumista terveyskeskuksissa tehtävän panoraamaröntgenkuvantamisen yhteydessä. Selvityksen tuloksista julkaistiin raportti toukokuussa 2022.

Raportissa todetaan, että esimerkiksi panoraamakuvausten laadunvarmistuksessa on huomattavan isoja eroja eri kuvauspaikkojen välillä. Röntgenkuvauksia koskevat säädökset ovat säteilylainsäädännössä. STUK on laatimassa panoraamakuvausta tekeville nykyistä tarkemmat ohjeet, joita noudattamalla lain tavoite toteutuu. Ohjeistus valmistuu syksyllä 2022. STUK myös jatkaa tarkastuksiaan säteilyn käyttöpaikoilla.

STUKin hankki raportin aineiston julkisen puolen panoraamaröntgenkuvantamista tekeville röntgenosastoille ja hammashoitoloille lähettämällään kyselyllä. Sillä selvitettiin vuonna 2018 voimaan tulleen säteilylainsäädännön vaatimusten toteutumista käytännössä. Huomio kiinnitettiin etenkin johtamisjärjestelmään, oikeutusarviointiin ja laadunvarmistukseen. Selvitettiin myös, kuinka hyvin laitteiden käyttäjät tunsivat ohjeistuksen ja noudattivatko he sovittuja toimintatapoja. Valvontakysely lähetettiin sekä kuvauksia suorittaviin että kuvauksiin lähettäviin käyttöpaikkoihin.

Kyselyn lisäksi projektin aikana tarkastettiin myös terveyskeskusten panoraamaröntgenkuvantamistoimintaa paikan päällä. Kävi ilmi, että STUKin tarkastuksissa tekemät havainnot ja kyselyn vastaukset erosivat toisistaan. Käytännössä asiat eivät olleet aina niin hyvällä tolalla kuin mitä kyselyyn oli vastattu. Tämä saattoi johtua joko siitä, että kyselyyn vastannut hallintohenkilökunta ei tiennyt käytännön toteutuksesta tai lainsäädännön vaatimukset eivät olleet vastaajan tiedossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimistopäällikkö Petra Tenkanen-Rautakoski, puh. 09 759 88 603

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme