Helsingin yliopisto

Hampaiden menetys ja parodontiittibakteerit ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään

Jaa

Hampaiden menetys ja altistuminen parodontiittibakteerille ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Hampaiden kiinnityskudoksen kroonisen tulehdussairauden, parodontiitin, oireisiin kuuluvat ientaskujen syventyminen ja leukaluukato. Sairaus voi hoitamattomana johtaa hampaiden lopulliseen irtoamiseen. Vakavaa parodontiittia sairastaa noin 20 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä, ja sairastumisriskiä lisäävät muun muassa tupakointi ja diabetes.

Parodontiitti vaikuttaa yleisterveyteen ja sitä pidetään valtimosairauksien itsenäisenä riskitekijänä. Metabolinen oireyhtymä on valtimosairauksien riskitekijöiden kasautuma, jonka osatekijöihin kuuluvat häiriintynyt sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta, keskivartalolihavuus ja korkea verenpaine. Potilaiden valtimosairausriski on 2–3 kertaa suurempi terveisiin verrattuna.

Dosentti Pirkko Pussisen tutkimusryhmä Helsingin yliopiston Hammaslääketieteen laitoksella osoitti uudessa tutkimuksessaan, että puuttuvien hampaiden lukumäärä ja elimistön altistuminen parodontiittibakteerille ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään. Tutkimuksessa käytettiin THL:n koordinoiman FINRISKI-terveystutkimuksen aineistoa; tutkimukseen osallistuneista 1 354 miehestä 534 (39 %) sairasti metabolista oireyhtymää.

– Tämä tutkimustulos korostaa suun terveyden ja parodontiitin hoidon merkitystä koko yleisterveyden kannalta, Pussinen toteaa.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Acta Diabetologica -lehdessä.

Lisätiedot:

Dosentti Pirkko Pussinen
Puh. 02941 25211
Sähköposti: pirkko.pussinen@helsinki.fi

Viite: Hyvärinen K, Salminen A, Salomaa V, Pussinen PJ. Systemic exposure to a common periodontal pathogen and missing teeth are associated with metabolic syndrome. 2014 Acta Diabetologica.****************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nyheter om krig och fred – nu är de finlandssvenska tidningarna från 1940-talet tillgängliga på webben17.1.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Nationalbiblioteket har digitaliserat och tillgängliggjort Finlands svenskspråkiga tidningar fram till slutet av 1940-talet. Satsningen är ett led i ett treårigt projekt där Nationalbiblioteket digitaliserar alla svenskspråkiga tidningar som publicerats i Finland. Projektet möjliggörs genom ett stöd på totalt 1,85 miljoner euro från åtta finlandssvenska fonder och stiftelser. Användarrättigheterna till materialet är överenskomna med Kopiosto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme